Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε διόρθωση το ΧΑ, με εστίες αντίδρασης

Συνεδρίαση με τεχνικά προβλήματα, αναστολή διαπραγμάτευσης για Αττικάτ - Παρνασσό και «ελεύθερη πτώση» του Μαΐλλη. Κατοχυρώνονται θέσεις στον 20άρη αλλά και διαθέσεις αντίδρασης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με τεχνικά προβλήματα, με προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για Αττικάτ - Παρνασσό και με υποχώρηση βασικών δεικτών - μετοχών πραγματοποιείται η τελευταία συνεδρίαση του μήνα.

Με την πλειονότητα των τραπεζικών μετοχών να αφήνεται χαμηλότερα, καθώς στην Εθνική οι πωλητές φτάνουν μέχρι τα 33,64 ευρώ (-2,3%), στη Eurobank προς τα 18,84 ευρώ (-1,2%) και στην Πειραιώς στα 19,02 ευρώ (-1,9%).

Οι πωλητές επανέρχονται σε ΟΠΑΠ, Κύπρου, MIG και Μυτιληναίο, με τον FTSE 20 να διορθώνει μέχρι και 1,3%, προς τις 2.040 μονάδες.

Από τον όμιλο Μυτιληναίου ανακοινώνεται η αγορά 100.000 ιδίων μετοχών και 71.782 της ΜΕΤΚΑ, με άμεση επίπτωση στο ταμπλό. Είναι ενδεικτικό πως η μετοχή του Μυτιληναίου από τα χαμηλά των 7,42 ευρώ αντιδρά προς τα 7,7 ευρώ, ενώ η ΜΕΤΚΑ φτάνει στα 13,04 ευρώ.

Απορρόφηση μέρους της προσφοράς σημειώνεται και στη μετοχή της MIG στα 4,66 ευρώ.

Με περίπου 100 μετοχές στο «κόκκινο» και τον Μαϊλλη σε «ελεύθερη πτώση», ενώ σημαντικές πιέσεις ασκούνται σε μετοχές των εταιριών Λιβάνης, Σελόντα, Altec, Betanet, Intracom και Ελληνικά Πετρέλαια.

Από τις λίγες, περί τις 45 μετοχές, που αντιδρούσαν στην πτώση, ξεχώριζαν για ακόμη μία συνεδρίαση η Coca Cola Hellenic στα 28,60 ευρώ, η Αγροτική στα 2,83 ευρώ, ο Τιτάνας στα 26,66 ευρώ, η Αεροπορία Αιγαίου στα 4,74 ευρώ και η Κύπρου σταθερή στα 7,56 ευρώ.

Σημαντικές απώλειες καταγράφονται σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί μέχρι και 1,9%, ενώ στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης διόρθωνε προς τις 3.920 μονάδες.

Οι συναλλαγές των περίπου 18 εκατ. ευρώ θα πρέπει να θεωρηθεί πως αντιπροσωπεύουν τζίρο περίπου 15 λεπτών, ο οποίος συγκριτικά δείχνει αυξημένος στην περίπτωση των Εθνικής, Alpha Bank, Marfin Investment Group, Πειραιώς και ΔΕΗ.

Αυξημένες όμως εμφανίζονταν, μετά τα πρώτα 15 - 20 λεπτά, οι συναλλαγές στη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπου σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες ο "δεύτερος πόλος" κινείται ενεργότερα, επισπεύδοντας πιθανές εξελίξεις στο Τ.Τ. και προετοιμάζοντας προφανώς τη δική του απάντηση προς την πλευρά της Eurobank.

Για τη συνέχεια, η βραχυπρόθεσμη τάση, σε άμεση συσχέτιση με αυτή των ξένων αγορών, οδηγεί εκ των πραγμάτων σε δοκιμασία των πρώτων περιοχών στήριξης τόσο για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE 20 όσο και για επιμέρους μετοχές.

Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, με ενδοσυνεδριακά υψηλό τα 33,96 ευρώ και χαμηλό τα 33,56 ευρώ, κρίσιμη θεωρείται η περιοχή πέριξ των 33,4 ευρώ.

Στην περίπτωση που οι πωλητές στην Εθνική επιμείνουν σε εντολές προς την κρίσιμη αυτή τιμή, δεν αποκλείεται να τεθεί εν αμφιβόλω και η βραχυπρόθεσμη τάση του FTSE 20 που προς ώρας παραμένει υψηλότερα των 2.020 μονάδων.

Σταδιακά, ο συγκεκριμένος δείκτης αντέδρασε προς τις 2.050 μονάδες, με την Εθνική να απομακρύνεται περισσότερο από τη στήριξη των 33,4 ευρώ, φτάνοντας μέχρι τα 33,9 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v