Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Ι. Μαΐλλης: Στα πρόθυρα σοβαρής κρίσης

Σοβαρές εξελίξεις στον όμιλο Μαΐλλη. Άλλαξε ξαφνικά σε βραχυπρόθεσμο το μεγάλο ομολογιακό δάνειο των € 160 εκατ. Τρίμηνη παράταση, ενώπιον κινδύνου κατάπτωσης. Οι διαπραγματεύσεις. Το παρασκήνιο.

  • του Χρ. Κίτσιου
Μ. Ι. Μαΐλλης: Στα πρόθυρα σοβαρής κρίσης
Μίνι χρηματοοικονομική κρίση διέρχεται ο όμιλος Μ. Ι. Μαΐλλης. Οι ομολογιούχοι ενεργοποίησαν όρους της σύμβασης καθιστώντας βραχυπρόθεσμο το ομολογιακό δάνειο. Τρίμηνη παράταση πήρε η εισηγμένη. Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων και εγχώριες τράπεζες.

Σε τραπεζικό στενωπό με πιθανές συνέπειες και σε άλλα επίπεδα οδηγείται πλέον η άλλοτε κραταιά Μ. Ι. Μαΐλλης καθώς η ανακοίνωση των ζημιογόνων αποτελεσμάτων του 2007 συνοδεύτηκε από «επαναταξινόμηση» (sic όρος της κατάπτωσης) του μεγαλύτερου μέρους των δανειακών της υποχρεώσεων από μακροπρόθεσμες σε βραχυπρόθεσμες.

Ο όμιλος Μ. Ι. Μαΐλλης έκλεισε το 2007 με ζημίες 38,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,1 εκατ. ευρώ το 2006. Το βασικότερο όμως είναι ότι εμφάνισε κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και εξόδων αναδιοργάνωσης μόλις 11,8 εκατ. ευρώ έναντι 42,59 εκατ. ευρώ το 2006, καταγράφοντας πτώση κατά 72,3% (!).

Το δε ποσοστό των κερδών προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και εξόδων αναδιοργάνωσης επί των πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 3,2% από 11,4% το 2006.

Η παραπάνω ελεύθερη πτώση των λειτουργικών κερδών ως ποσοστό επί των πωλήσεων είχε ως αποτέλεσμα την αθέτηση όρων του ομολογιακού δανείου ύψους 112 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μητρικής και 160 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, που είχε συνάψει η Μ. Ι. Μαΐλλης τον Δεκέμβριο του 2005 και είχε καλυφθεί με ιδιωτική τοποθέτηση από πέντε, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλους θεσμικούς επενδυτές των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, με διαχειριστή τότε την Bank of America.

Οι παραπάνω ομολογίες από μακροπρόθεσμες (η διάρκεια του ομολογιακού ήταν 7 και 10 έτη, με αποπληρωμή κεφαλαίου στη λήξη) έχουν καταστεί πλέον βραχυπρόθεσμες. Έτσι, οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις του ομίλου στις 31/12/07 εκτινάχτηκαν στα 202,47 εκατ. ευρώ από 31 εκατ. ευρώ στις 31/12/06 και οι μακροπρόθεσμες μειώθηκαν στα 32,48 εκατ. ευρώ από 177,05 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο μητρικής οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις ανήλθαν στα 126,1 εκατ. ευρώ έναντι μηδενικών την 31η Δεκεμβρίου του 2006

Οι όροι που ετέθησαν για την τρίμηνη παράταση

Η διοίκηση της Μ. Ι. Μαΐλλης πέτυχε, προς το παρόν, οι ομολογίες να μην καταστούν και άμεσα απαιτητές, εξασφαλίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, απο τους ομολογιούχους ( σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες η BofA ήταν σύμβουλος έκδοσης του δανείου ενώ ρόλο διαχειριστή έχει η Citigroup), τρίμηνη παράταση (έως 30/6/08). Η εταιρία αναφέρει ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους, οι οποίες πιστεύει ότι θα έχουν θετική έκβαση.

Οι ομολογιούχοι, σύμφωνα με εγχώριες τραπεζικές πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, ζήτησαν από τη Μ. Ι. Μαΐλλης ενημέρωση για την πορεία των μεγεθών της κατά το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, ενώ ανέθεσαν σε ελεγκτική εταιρία να διαπιστώσει την τρέχουσα ρευστότητα του ομίλου και να εκπονήσει πλάνο cash flow. Οι ίδιες πηγές θεωρούν δεδομένο ότι η Μαΐλλης θα παραμείνει υπό αυστηρή παρακολούθηση στη διάρκεια της τρίμηνης παράτασης, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρχει και ιδιαίτερη ανοχή σε περίπτωση σημαντικής αρνητικής απόκλισης.

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει πλήρως τον σχετικό όρο στη σύμβαση του ομολογιακού που είχε αποκαλύψει το Euro2day μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 9μήνου 2007 του ομίλου Μ. Ι. Μαΐλλης, αναφέροντας τον κίνδυνο να ενεργοποιηθούν «penalties» από την πτώση των κερδών προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και εξόδων αναδιοργάνωσης σε επίπεδα κάτω του 10% ως ποσοστού επί των πωλήσεων.

Και επαφές για αναχρηματοδότηση με ελληνικές τράπεζες

Η διοίκηση της Μ. Ι. Μαΐλλης, γνωρίζοντας τον κίνδυνο να καταπέσει σε βραχυπρόθεσμο το ομολογιακό δάνειο, λόγω της ελεύθερης πτώσης των λειτουργικών κερδών του 2007, απευθύνθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο δίμηνο σε εγχώριες και ξένες τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες αναχρηματοδότησης του δανεισμού.

Αρχικά, οι τράπεζες φέρεται να συνέστησαν στη Μ. Ι. Μαΐλλης να αποφύγει την κατάπτωση του ομολογιακού και εν συνεχεία συζήτησαν ενδεχόμενη αναχρηματοδότηση, εφόσον προχωρούσε και αύξηση κεφαλαίου μέσω της οποίας θα εισέρρεαν σημαντικά νέα κεφάλαια στην επιχείρηση. Σχέδιο που, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, εγκαταλείφθηκε προς το παρόν καθώς από τις προκαταρκτικές επαφές που υπήρξαν δεν διαφάνηκε προοπτική συγκέντρωσης μέσω ΑΜΚ κεφαλαίων υψηλότερων των 20 εκατ. ευρώ

Στην περίπτωση δε που η αναχρηματοδότηση του ομολογιακού γίνει από την εγχώρια τραπεζική αγορά το επιτόκιο λόγω και της τρέχουσας δυσχερούς συγκυρίας θα είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό του ομολογιακού (Euribor συν 1,2%).

Επιβαρύνθηκε με προβλέψεις… 2008 το 2007

Σημειώνεται ότι για τις πολύ κακές επιδόσεις του 2007 πέραν του αδύναμου δολαρίου, που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 80% οι εξαγωγές σε μεταλλικό τσέρκι στις ΗΠΑ, των ακραίων διακυμάσεων των πρώτων υλών που συμπίεσαν τα περιθώρια, των ζημιών από πώληση ή κλείσιμο θυγατρικών και των ιδιαίτερα υψηλών εξόδων αναδιοργάνωσης, ευθύνονται και οι προβλέψεις τις οποίες έλαβε ο όμιλος για δράσεις που θα ολοκληρωθούν εντός της φετινής χρονιάς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου ελήφθησαν επιπλέον προβλέψεις 15,5 εκατ. ευρώ. Η μητρική προχώρησε σε απομείωση goodwill ύψους 4,92 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο ομίλου υπήρξε απομείωση αποθεμάτων και απαιτήσεων ύψους 7,06 εκατ. ευρώ και διαγραφή αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης ύψους 3,46 εκατ. ευρώ.

Προβλέψεις που λήφθηκαν με τη λογική ότι αφού το 2007 θα ήταν έτσι κι αλλιώς η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της Μ. Ι. Μαΐλλης θα μπορούσε να επιβαρυνθεί έτι περαιτέρω από ζημίες ώστε η τρέχουσα χρήση να είναι ελεύθερη βαρών και να διαθέτει καλύτερη βάση σύγκρισης.

Με σύμφωνη γνώμη αλλά και έμφαση υπογράφει ο ορκωτός

Λογική που θέτει βεβαίως μία από τις άλλοτε μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Χ.Α. (η κεφαλαιοποίησή της το 2000 ξεπερνούσε τα 2 δισ. ευρώ, ενώ τώρα βρίσκεται στα 63 εκατ. ευρώ) σε επικίνδυνη ακροβασία καθώς αφενός πρέπει να αναχρηματοδοτήσει με σίγουρα χειρότερους όρους δάνειο 160 εκατ. ευρώ, αφετέρου ο ορκωτός αναγκάστηκε να υπογράψει τον ισολογισμό με σύμφωνη γνώμη αλλά με θέμα έμφασης στην παραπάνω εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι η Μαΐλλης κινδυνεύει με υπαγωγή των μετοχών της σε καθεστώς επιτήρησης, εφόσον το ομολογιακό καταστεί ληξιπρόθεσμο και άμεσα απαιτητό κατά το προηγούμενο της Αρ. Πετζετάκις.

Για την ιστορία, οι πωλήσεις του ομίλου το 2007 ανήλθαν στα 368,1 εκατ. ευρώ από 371,3 εκατ. ευρώ το 2006, το μικτό περιθώριο υποχώρησε στο 19,7% από 22,6%, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων στα 6,99 εκατ. ευρώ από 38 εκατ. ευρώ το 2006.

Σε επίπεδο προ φόρων επενδυτικών και χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων ο όμιλος εμφάνισε ζημίες 11,46 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 16,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι μετά φόρων ζημίες ανήλθαν στα 38,5 εκατ. ευρώ και η μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας στα 38,1 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο μητρικής οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 139,1 από 142 εκατ. ευρώ το 2006 και οι ζημίες μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν στα 14,7 εκατ. ευρώ από κέρδη 4 εκατ. ευρώ το 2006.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v