Με 39% έτρεξαν τα καθαρά κέρδη το 2007

Με ρυθμό 39% κινήθηκαν τα καθαρά κέρδη 300 εισηγμένων το 2007 και ανήλθαν στα επίπεδα - ρεκόρ των 11 δισ. €. "Δυνατό φινάλε, χωρίς μεγάλες συγκινήσεις", τονίζει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος. Αναλυτικοί πίνακες.

Με 39% έτρεξαν τα καθαρά κέρδη το 2007
** Η λίστα με τα αποτελέσματα 300 εισηγμένων για το 2007 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"
 
Με ρυθμό 39% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη των ελληνικών εισηγμένων στη χρήση 2007, όπως προκύπτει από τα στοιχεία 300 εταιριών που συγκέντρωσε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Δυνατό φινάλε, χωρίς όμως μεγάλες συγκινήσεις, είναι το πρώτο σχόλιο του κ. Μάνου Χατζηδάκη.  

Η συνολική κερδοφορία των 300 εταιριών ανέρχεται σε 11,318 δισ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται στα 82,62 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 13,5%. Ενίσχυση 8,2% εμφανίζουν τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) των εταιριών, στα 12,58 δισ. ευρώ. 

Η καθαρή θέση των εταιριών εμφανίζεται αυξημένη κατά 21,7% στα 75,21 δισ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά 1,1% στα 68,32 δισ. ευρώ. Αυξημένη και η ρευστότητα των εταιριών, με τα ταμειακά διαθέσιμα να διαμορφώνονται στα 11,01 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 26,2%. Στο 3,44% η μερισματική απόδοση των εταιριών, ενώ θα διανεμηθούν μερίσματα ύψους 5,27 δισ. ευρώ. 

Από τις 300 εισηγμένες, οι 221 ήταν κερδοφόρες στη χρήση 2007, ενώ από αυτές 129 αύξησαν τα κέρδη τους, 61 εταιρίες εμφάνισαν μείωση κερδοφορίας και 31 επέστρεψαν σε κέρδη έπειτα από ζημίες. 

Από τις 79 ζημιογόνες εταιρίες, οι 20 εμφάνισαν αύξηση των ζημιών τους, οι 29 ανακοίνωσαν μείωση ζημιών, ενώ 30 επέστρεψαν σε ζημίες από κέρδη.   

Σε κλαδική βάση, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας εμφανίζει ο κλάδος ηλεκτρονικού εξοπλισμού (698% στα 15,79 εκατ. ευρώ), ακολουθούμενος από τους μεσίτες ασφαλίσεων (541%), ενώ τη μεγαλύτερη μείωση εμφανίζουν οι εταιρίες χημικών (-1.475% στα -3,89 εκατ. ευρώ). 

Την καλύτερη επίδοση από πλευράς κερδοφορίας εμφανίζει η Mediterra, με αύξηση των κερδών της κατά 4.525%, ακολουθούμενη από την Olympic Catering (3.123%), την Αττικής (2.285%), το Υγεία (1.096%), τη Moda Bagno (1.012%), τη ΔΕΗ (907%), την ΚΡΕΚΑ (423%), την FG Europe (404%), τη Λογισμός (383%) και τη Βαλκάν (380%).   

Όπως αναφέρει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η εκκρεµότητα της Τεχνικής Ολυµπιακής πιθανότατα θα συµπιέσει περαιτέρω τα αποτελέσµατα στην τελική γραµµή, καθώς στο εννεάµηνο ο όµιλος παρουσιάζει καθαρές ζηµίες της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ, µέγεθος το οποίο εκτιµάται ότι θα είναι υψηλότερο στα αποτελέσµατα της χρήσης.

Έτσι από τα 11,32 δις ευρώ η κερδοφορία θα κατέλθει στα 10,9 - 11 δις ευρώ που ούτως η άλλως αποτελεί την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών για τις Ελληνικές εισηγµένες εταιρίες. Η θετική εικόνα των τραπεζικών ισολογισµών, η µείωση της φορολογίας αλλά και η ύπαρξη σηµαντικών εκτάκτων κερδών από υπεραξίες (ανατίµηση των ευλόγων αποτιµήσεων των ακινήτων και χρηµατιστηριακών συµµετοχών) βοήθησαν να ξεπεραστεί µε µεγάλη άνεση η προηγούµενη επίδοση κερδών της αγοράς η οποία ήταν 8,2 δις ευρώ.

Οι ισχυρές επιδόσεις µεταφράστηκαν σε καλύτερα µερίσµατα µε αποτέλεσµα φέτος η µερισµατική ροή να προσεγγίσει τα 5,3 δις ευρώ διαµορφώνοντας την µερισµατική απόδοση της αγοράς στο 3,46%. Η καθαρή θέση βοηθήθηκε και από την βελτίωση της κερδοφορίας αλλά και από την άντληση των κεφαλαίων κατά την προηγούµενη χρήση µε αποτέλεσµα να εµφανίζεται αυξηµένη κατά 22% ενώ µικρή µείωση παρατηρείται στις συνολικές υποχρεώσεις κατά 1% µε σηµαντικές ωστόσο αναδιαρθρώσεις στον τραπεζικό δανεισµό των επιχειρήσεων. Αυξηµένα κατά 26% στα 11 δις ευρώ είναι τα ταµειακά διαθέσιµα ενώ οι λειτουργικές ροές παρουσίασαν µικρή µείωση κατά 4,6% στα 6,9 δις ευρώ.

Το δ’ τρίµηνο ήταν από τα καλύτερα της περυσινής χρονιάς σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών και το πιο αδύναµο από πλευράς καθαρών κερδών. Τα έκτακτα αποτελέσµατα συνέχισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους δηµιουργώντας εντυπώσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης ειδικά στις περιπτώσεις που αποτελούν το µεγαλύτερο µέρος της κερδοφορίας των εταιριών αν και στο συνολικό αποτέλεσµα η επίδραση τους αντισταθµίστηκε µερικώς από έκτακτα έξοδα που προήλθαν από φορολογικούς ελέγχους, εκτεταµένες προβλέψεις και απαξιώσεις αποθεµάτων.

Από την δηµοσίευση των αποτελεσµάτων 12µήνου έλειψε η µεγάλη θετική έκπληξη αφού σε γενικές γραµµές οι εκτιµήσεις των αναλυτών ήταν πολύ κοντά στα τελικά µεγέθη. Εξαιρέσεις αποτέλεσαν τα αποτελέσµατα της ?ΕΗ (έστω και µε έκτακτα), του Σαράντη και της ΕΧΑΕ.

Αντιθέτως οι αρνητικές εκπλήξεις που ξεπέρασαν το 3% σε απόκλιση από τα αναµενόµενα έτυχαν µιας ιδιαίτερα αρνητικής υποδοχής από την αγορά µε κυριότερα παραδείγµατα αυτά των ΟΤΕ, Τρ. Κύπρου και Αγροτική Τράπεζα.

Η αναλογία 1 προς 4 διατηρήθηκε µεταξύ κερδοφόρων και ζηµιογόνων εταιριών µε τις διαφορές τους να µεγαλώνουν δηµιουργώντας και µια τρίτη ταχύτητα εταιριών, αυτές που είναι µεν κερδοφόρες έµειναν όµως πίσω σε ρυθµούς ανάπτυξης κάνοντας κούρσα τακτικής στον κλάδο τους περιµένοντας εκτεταµένες αναδιαρθρώσεις λόγω της έντασης του ανταγωνισµού όπως συµπεραίνεται από την συµπίεση των λειτουργικών περιθωρίων


Τα highlights των αποτελεσμάτων χρήσης 2007

- Τα κέρδη των τραπεζών αφορούν το 50,8% του συνόλου. 

- ?υνατά µεγέθη εµφάνισε η Ελληνική Τεχνοδοµική µε την βοήθεια εκτάκτων κερδών. Η βελτίωση του λειτουργικού περιθωρίου (11,8%) και η συνεισφορά των εκτάκτων κερδών από την πώληση συµµετοχών ενίσχυσαν το τελικό αποτέλεσµα. Στην χρήση του 2007 ενοποιείται για πρώτη φορά η Αττική οδός. 

- Στην Infoquest η χρήση 2007 επιβαρύνεται µε φόρους ευρώ 7,6 εκ., εκ των οποίων ποσό ευρώ 6,25 εκ. αφορά τη φορολόγηση αποθεµατικού. 

- Η δραστηριότητα του real estate και της ενέργειας διατήρησε σε υψηλά επίπεδα την κερδοφορία της ΓΕΚ.
 
- Αν και χαµηλότερα από πέρυσι τα µεγέθη της Μυτιληναίος σε επίπεδο EBITDA ήταν καλύτερα από το µέσο όρο των εκτιµήσεων κυρίως λόγω του µεγάλου έκτακτου αποτελέσµατος από την εισφορά παγίων στοιχείων σε είδος στην κοινή συνεργασία µε την Endesa. Κατά 144 εκ. ευρώ ενισχύθηκαν τα κέρδη της ?ΕΗ από την πώληση της Tellas. 

- Σε άλλες επιµέρους ανακοινώσεις επισηµαίνουµε τα θετικά αποτελέσµατα των ΑΒ Βασιλόπουλος, Σφακιανάκης, Moda Bagno, ?ίας Ιχθυοκαλλιεργειες, Ιασώ, Υγεία και Πλασίου τα οποία είχαν ιδιαίτερα δυνατή λειτουργική δοµή. 

- Στην ακτοπλοΐα έντονη είναι η εικόνα υποχώρησης των κερδών µετά τα αποτελέσµατα 9µήνου λόγω των υψηλών τιµών πετρελαίου. 

- Ισχυρά αρνητική είναι η εικόνα της Κλωστοϋφαντουργίας µε 12 εταιρίες να εµφανίζουν ζηµιές. 

- Στις εταιρίες που ξεχώρισαν για τις αρνητικές διαφορές σε σχέση µε πέρυσι εντοπίζουµε τις εταιρίες Μαίλλης, Lannet, Forthnet, Κλωστήρια Ναούσης, ΑΕΓΕΚ, ?ιεκάτ, Προοδευτική, Πετζετάκις, Plias.

Μεταλλουργία

Στον κλάδο της µεταλλουργίας και συγκεκριµένα στον όµιλο Βιοχάλκο συνεχίστηκαν οι ρυθµοί ανάπτυξης από την δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδας. Συγκεκριµένα ο κύκλος εργασιών των εταιρειών του οµίλου Βιοχάλκο για την ετήσια χρήση διαµορφώθηκε στα 3,7 δις ευρώ έναντι 3,3 δις ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστηµα.

Από την άλλη πλευρά τα κέρδη µετά από φόρους και δικαιώµατα µειοψηφίας του οµίλου παρουσίασαν πτώση της τάξεως του 25,8% και ανήλθαν 84 εκ. Ευρώ(από 113,2 εκ. ευρώ το 2006). Αναλυτικότερα η πτώση της κερδοφορίας της Σιδενόρ οφείλεται στην υποχώρηση της διεθνούς ζήτησης για χαλυβουργικά προϊόντα κατά το δεύτερο εξάµηνο του 2007, (εξέλιξη η οποία είχε ως αποτέλεσµα και τη συµπίεση των περιθωρίων) καθώς και στο γεγονός ότι το 2006 είχε αναγνωριστεί εφάπαξ θετικός αναβαλλόµενος φόρος ύψους 22,9 εκ. ευρώ.

Παράλληλα µικρή κάµψη στα κέρδη εµφάνισε και η θυγατρική εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου µε συνέπεια αυτά να διαµορφωθούν στα 34 εκ. ευρώ από 36 εκ. ευρώ της προηγούµενης χρήσης, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση στις τιµές των πρώτων υλών, στην αύξηση των ναύλων καθώς και στην ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ταυτόχρονα σηµαντική µείωση της τάξεως του 44,3% παρουσίασε στα κέρδη µετά από φόρους και δικαιώµατα µειοψηφίας η Χαλκόρ και τα οποία διαµορφώθηκαν στα 20 εκ. έναντι 36 εκ. ευρώ της αντίστοιχης προηγούµενης χρήσης.

Σηµαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός πως ενώ κατά τη µεγαλύτερη διάρκεια του έτους οι τιµές των µετάλλων και κυρίως του χαλκού κυµάνθηκαν σε επίπεδα αντίστοιχα αυτών του 2006, το τελευταίο χρονικό διάστηµα σηµείωσαν σηµαντική κάµψη µε αποτέλεσµα να µην υπάρξουν υπεραξίες για τον όµιλο από την ανατίµηση των αποθεµάτων αλλά συγχρόνως να προβεί και σε υποτίµηση αυτών, επηρεάζοντας αρνητικά τα οικονοµικά αποτελέσµατα του 4ου τριµήνου.

Αν και ο όµιλος προχώρησε σε επενδύσεις που ανέρχονται σε 48 εκ. ευρώ για το έτος 2007 τα οικονοµικά αποτελέσµατα του 1ου τριµήνου θα παρουσιαστούν επηρεασµένα από την µείωση της ζήτησης στην Αµερική, την ισοτιµία ευρώ/ δολαρίου. Όσον αφορά τις εταιρείες του αλουµινίου η πίεση στα περιθώρια κέρδους ήταν πιο έντονη στην Alumil και στην ΕΤΕΜ εξαιτίας των υψηλών τιµών των µετάλλων και του ανταγωνισµού.

?ιυλιστήρια

Τα ενοποιηµένα κέρδη µετά από φόρους και δικαιώµατα µειοψηφίας των εταιρειών του κλάδου διύλισης κατέγραψαν για την τρέχουσα χρήση άνοδο της τάξεως του 29,2% και διαµορφώθηκαν στα 55,9 εκ. ευρώ από 387,8 εκ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστηµα. Οι λόγοι που οδήγησαν στην σηµαντική ανάπτυξη της κερδοφορίας ήταν η άνοδος στις τιµές του αργού πετρελαίου κατά το 2007, σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από αυτά του 2006 καθώς και το γεγονός ότι τα περιθώρια διύλισης των σύνθετων διυλιστηρίων στην περιοχή της Μεσογείου διατηρήθηκαν στα υψηλά επίπεδα της τελευταίας τετραετίας και κυρίως λόγω των υψηλών τιµών των λευκών προϊόντων (βενζινών και ντίζελ).

Από την άλλη πλευρά η έντονη υποχώρηση των περιθωρίων του µαζούτ κατά το δεύτερο εξάµηνο του έτους µείωσε αισθητά τα περιθώρια διύλισης των απλών διυλιστηρίων. Παράλληλα η περαιτέρω ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου αντέστρεψε τις θετικές επιπτώσεις των περιθωρίων διύλισης, εξέλιξη η οποία επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία των εταιρειών του κλάδου και κυρίως της Motor Oil (τα κέρδη µετά από φόρους διαµορφώθηκαν στα 127,6 εκ. ευρώ) καθώς τα Ελληνικά Πετρέλαια (τα κέρδη µετά από φόρους ανήλθαν στα 351 εκ. ευρώ αυξηµένα κατά 34,9%) αντιστάθµισαν µέρος της απώλειας από τα κέρδη αποτίµησης των δανείων σε δολάρια στο τέλος του έτους, µε αποτέλεσµα να καταγράφουν συναλλαγµατικά οφέλη 31 εκ. ευρώ.

Λιµάνια

Η αύξηση τόσο του κύκλου εργασιών όσο και της κερδοφορίας του λιµένα Πειραιά οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων κατά 15,17% από τις εκφορτώσεις, καθώς κι από την αποθήκευση των εµπορευµάτων τα οποία ανήλθαν στα 32,5 εκ. αυξηµένα κατά 32,18%.

Ταυτόχρονα αυξηµένα κατά 78,29% παρουσιάστηκαν τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών του σταθµού εµπορευµατοκιβωτίων του λιµένα Θεσσαλονίκης και διαµορφώθηκαν στα 12,6 εκ. ευρώ, ενώ και τα έσοδα από την παροχή φορτοεκφορτωτικών υπηρεσιών σηµείωσαν άνοδο της τάξεως του 54,6% και ανήλθαν στα 19,4 εκ. ευρώ έναντι 12,6 εκ. ευρώ της αντίστοιχης προηγούµενης χρήσης.

Ταυτόχρονα τα έσοδα από τα containers διαµορφώθηκαν 26,98 εκ. ευρώ από 18,59 εκ. ευρώ. το 2006. Τέλος για το συγκεκριµένο κλάδο τo περιθώριο κέρδους ανέρχεται σε 16,29% διπλασιασµένο σε σχέση µε αυτό της αντίστοιχης προηγούµενης χρήσης.

Οι Τράπεζες

Τα αποτελέσµατα των τραπεζών ήταν και πάλι ισχυρά και ελαφρώς καλύτερα των εκτιµήσεων της αγοράς. Τα έσοδα από τόκους εµφανίζουν αύξηση 26,5% οι προµήθειες είναι αυξηµένες κατά 32,3% και τα καθαρά κέρδη διαµορφώθηκαν στα 5,77 δις ευρώ. Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων διαµορφώθηκε στο 20,24% και η µερισµατική απόδοση σχεδόν προσεγγίζει το 4%.

Την ίδια στιγµή που ανταγωνισµός έχει πιέσει τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια χωρίς όµως αυτό να επηρεάζει τα συνολικά κέρδη αφού η συνεισφορά των εσόδων από το εξωτερικό αφορά πλέον το 20% των συνολικών κερδών. Ο κλάδος διαπραγµατεύεται µε ΡΕ 10,7 και Ρ/BV 2,0.

Κατασκευές

Τα αποτελέσµατα του κατασκευαστικού κλάδου παρουσιάζονται βελτιωµένα το 2007 καθώς το σύνολο του κύκλου εργασιών του κλάδου ανήλθε στα 4.221 εκ ευρώ αυξηµένος κατά 28,5%, τα EBITDA παρουσίασαν θετικό πρόσηµο αγγίζοντας τα 389,4 εκ ευρώ έναντι 368,4 εκ ευρώ το 2006 ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 225,9 εκ ευρώ παρουσιάζοντας άνοδο της τάξεως του 126,3%. Από τις 20 εταιρείες του κλάδου 6 έχουν αρνητικό περιθώριο κέρδους, 8 έχουν περιθώρια κέρδους κάτω του 5% ενώ 6 έχουν βιωσιµότερα περιθώρια.

Επισηµαίνουµε ότι οι περισσότερες εταιρείες κατέγραψαν σηµαντικές υπεραξίες από αναπροσαρµογές της εύλογης αξίας των ακινήτων τους καθώς και από πωλήσεις συµµετοχών και παγίων. Χαρακτηριστικό παράδειγµα, τα κέρδη της Ελληνικής Τεχνοδοµικής τα οποία περιλαµβάνουν κεφαλαιακά κέρδη 42,3 εκ ευρώ από την ανταλλαγή του 30% της συµµετοχής στην Hellenic Gold ενώ και τα αποτελέσµατα της Μηχανικής περιλαµβάνουν σηµαντικά έκτακτα κέρδη (48.6 εκ ευρώ) από αναπροσαρµογή της εύλογης αξίας επενδύσεων σε ακίνητα.

Πιο αναλυτικά, συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους παρατηρείται για την πλειονότητα των κατασκευαστικών οµίλων και για το 2007 καθώς η εφαρµογή του µειοδοτικού συστήµατος σε συνδυασµό µε τα περιορισµένα έργα που δηµοπρατήθηκαν από το 2004 οδήγησαν τις κατασκευαστικές εταιρείες σε οικονοµικό αδιέξοδο και σε χαµηλά ανεκτέλεστα υπόλοιπα.

Εταιρείες όπως η ΑΕΓΕΚ, η ?ιεκάτ, και οι Αφοί Μεσοχωρίτη εµφανίζουν συµπιεσµένα περιθώρια κέρδους καθώς και αρνητικά λειτουργικά κέρδη. Εξαιρέσεις στο αρνητικό κλίµα που επικρατεί, αποτελούν οι τρεις «µεγάλοι» του κλάδου Ελληνική Τεχνοδοµική, ΓΕΚ-Τέρνα και J&P Avax οι οποίοι καταφέρνουν να έχουν συνολικά ανεκτέλεστο υπόλοιπο άνω των 10 δις ευρώ ενώ οι οικονοµικές τους επιδόσεις είναι κάθε χρόνο πιο ποιοτικές.

Όσον αφορά τις µικρότερες εταιρείες του κλάδου εκτιµούµε ότι τα πιεσµένα περιθώρια θα επιταχύνουν τις εξελίξεις µε ότι αυτό συνεπάγεται για το ενδιαφέρον σε στρατηγικούς επενδυτές ενώ το τελευταίο διάστηµα έχουν αρχίσει να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στην ανάπτυξη ακινήτων και στην ενέργεια.

Τέλος επισηµαίνουµε ότι στα αποτελέσµατα δεν συµπεριλαµβάνονται αυτά της Ολυµπιακής Τεχνικής τα οποία θα δηµοσιευθούν τέλη Απριλίου εξαιτίας της αδυναµίας της θυγατρικής Tousa να συντάξει τις οικονοµικές της καταστάσεις.

Αξιολόγηση - Αποτίµηση αγοράς

Τα αποτελέσµατα του 2007 ήταν αναπόφευκτα ικανοποιητικά και σε µεγάλο βαθµό προβλέψιµα κρύβουν αβεβαιότητες και εξελίξεις σε σηµαντικό τµήµα των κλάδων της Ελληνικής οικονοµίας.

Οι κλάδοι που είναι πιο πιθανοί για ένα νέο κύκλο αναδιαρθρώσεων εντοπίζονται στις Κατασκευές, στην Ακτοπλοΐα, στις Τηλεπικοινωνίες, στην Πληροφορική και στην Κλωστοϋφαντουργία. Ο ανταγωνισµός (εγχώριος ή από το εξωτερικό) είναι έντονος πιέζοντας σηµαντικά, µετά από µια περίοδο σχετικής ηρεµίας, τα λειτουργικά περιθώρια οδηγώντας όσους δραστηριοποιούνται στους επιµέρους κλάδους σε µια µάχη επιβίωσης.

Επιπλέον οι εταιρίες εκτός από τον ανταγωνισµό έχουν να αντιµετωπίσουν την περιορισµένη διανοµή κρατικών έργων, την αύξηση του ενεργειακού κόστους και µια πολύ πιθανή αύξηση του κόστους του τραπεζικού δανεισµού, ενδεχόµενο που καθιστά επιβεβληµένη την προσεκτική ανάλυση των δανειακών υποχρεώσεων σε σχέση µε τα µεγέθη της κερδοφορίας στο κοντινό µέλλον.

?εν θα ήταν υπερβολή να επισηµάνουµε την ύπαρξη δεκάδων περιπτώσεων όπου η αδυναµία κάλυψης των υποχρεώσεων είναι προφανής και απαιτούνται είτε κινήσεις βελτίωσης της κεφαλαιακής επάρκειας, είτε πώλησης παγίων και συµµετοχών προκειµένου να υπάρξει ισορροπία στο βαθµό δανεισµού ή στην ροή των εσόδων.

Στα τρέχοντα επίπεδα η αγορά προεξοφλεί σοβαρή µείωση της κερδοφορίας κατά 15% η οποία εκτιµάται ότι θα προέλθει από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, την επιβράδυνση και ίσως συµπίεση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών και την απώλεια των έκτακτων εσόδων από την ισχυρή πτώση των αγορών κατά το α΄ τρίµηνο. Η αγορά διαπραγµατεύεται µε τρέχον ΡΕ 13,5 και ακόµα και µια συντηρητική εκτίµηση ανάλογων κερδών µε πέρυσι µε µηδενική αύξηση στα κέρδη ανά µετοχή το 2008 αρκεί για να ακυρώσει τις απαισιόδοξες προσδοκίες που έχουν ενσωµατωθεί στις αποτιµήσεις και να δώσει λόγους ανοδικής διόρθωσης και µερικής αυτονόµησης στην ελληνική αγορά.

** Η λίστα με τα αποτελέσματα 300 εισηγμένων για το 2007 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v