Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές: Τι δείχνει το μαντείο των… κερδών!

Μπορεί επιτόκια, πετρέλαιο και άλλοι παράγοντες να παίζουν ρόλο στην πορεία των μετοχών, όμως κανένας δεν είναι σημαντικότερος από τις προσδοκίες για τα κέρδη των επιχειρήσεων που τελευταία εμπεριέχουν εκπλήξεις.

Μετοχές: Τι δείχνει το μαντείο των… κερδών!
Τα χρηματιστήρια είναι μηχανισμοί προεξόφλησης των μελλοντικών κερδών των επιχειρήσεων στα οποία συμβιώνουν κάθε λογής λουλούδια.

Από τους επενδυτές που βασίζουν τις αποφάσεις τους στα θεμελιώδη δεδομένα των επιχειρήσεων, εκείνους που δίνουν έμφαση στην τεχνική ανάλυση μέχρι εκείνους που παίζουν τη δυναμική (momentum) της αγοράς.

Όμως, καμία επενδυτική στρατηγική δεν μπορεί να αποδώσει σε βάθος χρόνου αν οι εταιρίες στις οποίες ποντάρει κάποιος δεν βγάζουν τουλάχιστον τα κέρδη που προσδοκά η αγορά.

Γι’ αυτό οι αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τα επιχειρηματικά κέρδη προς τα πάνω ή προς τα κάτω δίνουν μια αξιόπιστη εικόνα για τον βηματισμό της αγοράς.

Τι δείχνουν σήμερα οι αναθεωρήσεις των επιχειρηματικών κερδών όπως προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων της IBES και της MSCI που έκανε η ομάδα χάραξης στρατηγικής της Merrill Lynch;

Δυστυχώς, το μήνυμα δεν είναι ακόμη ενθαρρυντικό.

Ο αριθμός των μετοχών των οποίων τα κέρδη με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της επενδυτικής κοινότητας έχουν αναθεωρηθεί καθοδικά συνεχίζει να υπερτερεί του αριθμού των μετοχών των οποίων τα κέρδη έχουν αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω το τελευταίο τρίμηνο σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο 3μηνος μέσος όρος του λόγου των ανοδικών προς τις καθοδικές αναθεωρήσεις κερδών υποχώρησε στο 0,58 τον Μάρτιο από 0,63 τον Φεβρουάριο, δείχνοντας ότι οι προσδοκίες δεν έχουν ακόμη πιάσει πάτο παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται σε 57 από 60 κλάδους σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία και Ιαπωνία, κάτι που δεν έχει καταγραφεί ξανά τα τελευταία 20 χρόνια με εξαίρεση τους μήνες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που δικαιολογούν μικρή αισιοδοξία.
Ο λόγος των ανοδικών προς τις καθοδικές αναθεωρήσεις κερδών μόνο για τον Μάρτιο βελτιώθηκε στο 0,59 από 0,52.

Με άλλα λόγια, αναλογούσαν 59 ανοδικές αναθεωρήσεις κερδών για κάθε 100 καθοδικές αναθεωρήσεις τον Μάρτιο έναντι 52 τον Φεβρουάριο σε παγκόσμια κλίμακα.

Σε μεγάλο βαθμό, η βελτίωση του Μαρτίου οφείλεται στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όπου για κάθε 100 καθοδικές αναθεωρήσεις αντιστοιχούσαν 59 ανοδικές έναντι 37 τον Φεβρουάριο.

Παρ’ όλα αυτά, ο μέσος όρος των τελευταίων 3 μηνών στην Ευρώπη παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,50 και ασφαλώς απέχει αρκετά από τον μέσο όρο του 0,80 που χαρακτηρίζει τις ευρωπαϊκές εταιρίες από το 1988 μέχρι σήμερα.

Ο μέσος όρος των 3 μηνών των ευρωπαϊκών εταιριών ξεπερνούσε το 1,0 την περίοδο από το 2004 μέχρι τα μέσα του 2007, με εξαίρεση κάποια μικρά διαστήματα το 2004 και το 2005.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η κατάσταση στον αμερικανικό χρηματοοικονομικό τομέα απ' όπου ξεκίνησε η κρίση.

Δυστυχώς, η εικόνα δεν είναι ακόμη καθόλου καλή αφού ο αριθμός των ανοδικών αναθεωρήσεων των κερδών προς τις καθοδικές είναι λίγο πάνω από το μηδέν, δηλαδή 0,06 και 0,09.

Συμπέρασμα; Οι αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή των εταιριών προς τα κάτω κυριαρχούν παγκοσμίως, δείχνοντας ότι η χρηματιστηριακή ανάκαμψη έχει ακόμη δρόμο.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v