Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ορατές" και πάλι οι 4.000 για το Χρηματιστήριο

Ανοιχτό δείχνει το ενδεχόμενο υπέρβασης του τετραχίλιαρου. Η βραχυπρόθεσμη τάση του FTSE 20 παραπέμπει σε πιθανή «μόχλευση» ενός μεγάλου μέρους του… ταμπλό. Με καλύτερες προσδοκίες ξεκινά ο μήνας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Καλημέρα και καλό μας μήνα. Με συγκρατημένα θετικότερες εκτιμήσεις ξεκινά ο μήνας και το δεύτερο τρίμηνο, που για ορισμένους μπορεί να αποτελέσει περίοδο ουσιαστικών ανακατατάξεων.

Μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι μετά την περίοδο ολοκλήρωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης 2007 μεσολαβεί κάποιο διάστημα μέχρι τον επόμενο γύρο που θα αρχίσουν να γίνονται γνωστά τα μεγέθη α΄ τριμήνου τρέχουσας χρήσης.

Σε αυτό το διάστημα φαίνεται να ποντάρει μερίδα αναλυτών και παικτών ότι υπό προϋποθέσεις είναι εφικτή η υπεραντίδραση δεικτών, μετοχών.

Αρκετοί είναι αυτοί που αναφέρονται σε πιθανή επαναπροσέγγιση των 4.100 μονάδων, ορισμένοι μάλιστα αναφέρονται σε περαιτέρω έκταση της αγοράς προς τις 4.300 μονάδες.

Από οικονομικής πλευράς και με βάση την εικόνα των εταιριών, μια τέτοια στόχευση δείχνει λογική, εφικτή.

Ωστόσο, θα πρέπει στις πρώτες συνεδριάσεις του μήνα να διαμορφωθούν επαρκείς ενδείξεις για μια τέτοια πιθανή αντίδραση.

Εμείς εξακολουθούμε να θεωρούμε γνώμονα της βραχυπρόθεσμης τάσης τη διακύμανση του S&P 500.

Όσο ο συγκεκριμένος δείκτης δεν υποχωρεί χαμηλότερα της περιοχής των 1.270 μονάδων, οι αγορές «κρύβουν» πάντα το ενδεχόμενο μιας καθαρά τεχνικής μορφής αντίδρασης.

Σε περίπτωση υπέρβασης των 1.350 μονάδων εκτιμάται ότι η τάση θα μπορούσε να ισχυροποιηθεί περαιτέρω.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πέρα από την εσπευσμένη χθες πώληση ανοιχτών θέσεων στη μετοχή της Εθνικής, είναι θετικό ότι η τιμή της μετοχής κρατήθηκε έστω και «με τα χίλια ζόρια» στα 33,42 ευρώ.

Είναι όμως εμφανές πως στη μετοχή της Εθνικής αρκετοί έχουν «ποντάρει» πτωτικές θέσεις προσβλέποντας σε πίεση όχι μόνο του συγκεκριμένου τίτλου αλλά και του FTSE 20.

Ο συγκεκριμένος δείκτης, πάντως, χθες συντηρήθηκε υψηλότερα βραχυπρόθεσμων περιοχών στήριξης.

Χθες ανακοινώθηκε η απόκτηση του 6,44% της MIG από το Dubai Financial Group στην τιμή των 7 ευρώ, ενώ στο… ταμπλό σημειώθηκαν υψηλές τιμές για τις μετοχές των ΑΒ Βασιλόπουλος, Λάμψα και χαμηλές για Betanet, Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Πετρέλαια, Μαΐλλης.

Αυτό που φάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση είναι πως όσες φορές παρουσιάζονται αδυναμίες, για παράδειγμα στη μετοχή της Εθνικής ή κάποιου άλλου δεικτοβαρούς τίτλου, επιστρατεύονται δυνάμεις όπως λόγου χάρη χθες οι Coca Cola Hellenic, ΔΕΗ, ή άλλων εναλλακτικών αντισταθμιστικών παραμέτρων.

Ο Θανάσης Σταυρόπουλος σημειώνει ότι εάν για τον FTSE 20 επιτευχθεί «κλείσιμο» υψηλότερο των 2.077 μονάδων, είναι εφικτή μια ελάχιστη κίνηση προς τις 2.090 και εν συνεχεία προς τις 2.113 μονάδες.

Το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των 4.000 μονάδων και πιθανής υπέρβασης αυτής της κυρίως ψυχολογικού χαρακτήρα περιοχής μπορεί να δώσει βραχυπρόθεσμα «ανάσες» σε ένα μεγάλο μέρος του… ταμπλό.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεχωρίσει οι… επίδοξοι, κατά τη γνώμη μας, πρωταγωνιστές μιας καταρχήν τεχνικής μορφής ανοδικής αντίδρασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v