Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι σε γλιστερή πίστα

Τα ράλι ανακούφισης αρχίζουν και τελειώνουν απότομα. Μπορεί να υπάρχουν ορισμένα θετικά σημάδια για τις μετοχές σε αυτή τη φάση που δικαιολογούν κάποιες εκλάμψεις, όμως τα αρνητικά σημάδια δεν λένε να υποχωρήσουν.

Ράλι σε γλιστερή πίστα
Οι αγορές χαρακτηρίζονται από εναλλασσόμενους κύκλους αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας.

Αυτό ισχύει όλες τις περιόδους αλλά ιδιαίτερα σε διαστήματα κρίσης όπως το τωρινό.

Το τελευταίο διάστημα οι αισιόδοξοι έχουν πάρει το πάνω χέρι στα χρηματιστήρια και αυτό φαίνεται.

Η εντύπωση ότι οι περισσότεροι «σκελετοί» έχουν βγει από τα ντουλάπια των μεγάλων τραπεζών του εξωτερικού εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό.

Κοινώς, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε απομειώσεις (writedown) δεκάδων δισ. για να αποτυπώσουν τη μεγάλη πτώση της αξίας των στεγαστικών ομολόγων και σύνθετων προϊόντων υψηλού ρίσκου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν επενδυτές, είτε κρατικά επενδυτικά fFunds είτε άλλοι, που είναι διατεθειμένοι να τους προσφέρουν δισεκατομμύρια ευρώ, δολάρια ή ελβετικά φράγκα για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση και για να αποκτήσουν ρευστότητα.

Η ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών στην είδηση ότι η UBS και η Deutsche Bank θα προχωρήσουν σε νέες απομειώσεις ύψους 19 δισ. δολαρίων και 2,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα το πρώτο τρίμηνο ,με τη UBS να σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15,1 δισ. δολαρίων, αντανακλά αυτή την αντίληψη.

Η είδηση ότι η Lehman βρήκε μετόχους πρόθυμους να συμμετάσχουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4 δισ. δολαρίων απλώς την ενίσχυσε ακόμη περισσότερο.

Οι «μετασεισμικές» δονήσεις έγιναν αισθητές και στη Σοφοκλέους, όπου οι μεγάλες τράπεζες οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 4.100 μονάδες χθες.

Όπως όμως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, την αισιοδοξία διαδέχεται συνήθως η απαισιοδοξία όταν διαπιστωθεί ότι τα θετικά σημάδια δεν ήταν αρκετά για να βάλουν τα χρηματιστήρια σε σταθερά ανοδική τροχιά.

Η χθεσινή άνοδος των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά του ευρώ, όπου οι τράπεζες δανείζουν και δανείζονται μεταξύ τους, απέδειξε πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση.

Το 3μηνο επιτόκιο Euribor σκαρφάλωσε στο 4,74% ποσοστό που είναι το υψηλότερο για τη χρονιά που διανύουμε γιατί οι τράπεζες εξακολουθούν να εμφανίζονται απρόθυμες να δανείσουν η μία την άλλη στον βαθμό που θα έπρεπε.

Δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς αν βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της πιστωτικής κρίσης.

Με πολλές αγορές, π.χ. ABS, από τις οποίες οι τράπεζες αντλούσαν ρευστότητα και μετέφεραν το ρίσκο τους να υπολειτουργούν και με τις ίδιες να έχουν αρκετά χρεόγραφα αξίας δεκάδων δισ. ευρώ στα βιβλία τους που θέλουν να ξεφορτωθούν, η κρίση θα μπορούσε να ξαναφουντώσει.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο τωρινός κύκλος χρηματιστηριακής αισιοδοξίας εξηγείται καθώς οι αγορές παίρνουν θέση για την αρχή του τέλους της κρίσης, υποθέτοντας ότι πλησιάζει η ολοκλήρωση των απομειώσεων από τις τράπεζες.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται, κάτι που θα μας το υπενθυμίσει ο επόμενος κύκλος.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v