Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλό κλίμα για εναλλαγή θέσεων στο ΧΑ

Ειδήσεις και φήμες ίσως διευκολύνουν την εναλλαγή θέσεων και πιθανώς την κορύφωση του ανοδικού σερί των τελευταίων ημερών έως την Παρασκευή, σε συνδυασμό με την πορεία των ευρωαγορών. Συνέχεια κινητικότητας σε τράπεζες - ΜΜΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Κορύφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης «βλέπει» μερίδα αναλυτών έως και την Παρασκευή. Η αντίδραση των αγορών, κυρίως όμως η υπέρβαση για τον S&P 500 της περιοχής των 1.350 μονάδων, φαίνεται να δικαιώνει εκείνους που θεωρούσαν εφικτή, σε πρώτη φάση, την προσέγγιση της περιοχής των 4.100 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ειδησεογραφία, νεότερα, φήμες και παρασκήνιο υπάρχουν για να συντηρηθεί το θετικό σερί στο Χ.Α., προσφέροντας όμως άμεσα ευκαιρίες για κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων.

Κατά την εκτίμηση αυτής της ολιγομελούς μερίδας αναλυτών, ενδεχόμενη «κορύφωση» της τάσης σε αυτή τη φάση μπορεί να οδηγήσει την αγορά λίγο χαμηλότερα προκειμένου να εκδηλωθεί στη συνέχεια ένας επόμενος ανοδικός κύκλος που θα φέρει τις αγορές, ειδικότερα τη δική μας, προς την περιοχή των 4.300 μονάδων.

Το θετικό σερί των τελευταίων συνεδριάσεων αποτελεί καλή αφορμή για κατοχύρωση θέσεων σήμερα και μέχρι τη συνεδρίαση της Παρασκευής, προκειμένου να ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος τεχνικής μορφής αντίδρασης δεικτών, μετοχών.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι κινητικότητα και… ειδησούλες παρατηρούνται σε αρκετά μέτωπα.

Θα επιμείνουμε πως το ενδιαφέρον παραμένει ενεργό στον τραπεζικό κλάδο, με έντονη την εφοπλιστική - επιχειρηματική παρουσία σε Κύπρου και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ειδικότερα στον Χαμαιλέοντα γίνεται αναφορά για την Κύπρου και τη σχεδόν βέβαιη παρουσία του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, με ένα ποσοστό που σύμφωνα με τον Χαμαιλέοντα κυμαίνεται «γύρω ή και πάνω από το 3% της τράπεζας».

Για το Τ.Τ. θα επιμείνουμε πως πέραν της θέσης της Eurobank, ποσοστό περίπου 6% - 7% ελέγχει ομάδα τριών - πέντε εφοπλιστών από τα μεγαλύτερα ονόματα της οικονομίας μας.

Κατά την εκτίμηση καλά ενημερωμένων πηγών της αγοράς, η κινητικότητα που παρατηρείται σε αυτήν την ομάδα των εφοπλιστών ενδέχεται να σχετίζεται με πιθανές εξελίξεις και παράπλευρες κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Από την πλευρά του ο όμιλος Marfin Investment Group στη γενική συνέλευση της 26ης Μαΐου θα αποφασίσει για επιστροφή κεφαλαίου 0,38 ευρώ ανά μετοχή.

Η κινητικότητα όμως είναι εμφανής και στα μέσα ενημέρωσης, όπου μετά την επισημοποίηση της θέσης του κ. Βίκτορα Ρέστη με ποσοστό μεγαλύτερο του 10% στον ΔΟΛ, έρχεται η σειρά της Χ. Κ. Τεγόπουλος να «αναθερμάνει» παλαιότερα σενάρια και πληροφορίες.

Στο σχετικό θέμα γίνεται ξεκάθαρη αναφορά για «διάθεση των μεγαλομετόχων της εταιρίας να προχωρήσουν οι ίδιοι σε δημόσια πρόταση με όχι σημαντικά υψηλότερο τίμημα από την τρέχουσα τιμή για την έξοδο της εταιρίας από το Χ.Α.».

Στον χώρο της ενέργειας, μετά και τη χθεσινή παρέμβαση του κ. Γιώργου Περιστέρη (αυτήν τη φορά από τη θέση του προέδρου του Συνδέσμου Παραγωγών), εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται από την πλευρά της Endesa Hellas, καθώς σε θέμα της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου «θεωρείται θέμα χρόνου η έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που ενέκρινε τη σχετική άδεια από αυτοπαραγωγό σε αυτοπαραγωγό - συμπαραγωγό για τον ιδιωτικό όμιλο».

Στον κλάδο όμως κινητικότητα παρατηρείται και από την πλευρά του Ρόκα, στελέχη του οποίου επισκέπτονται αυτές τις ημέρες την Ισπανία.

Σε ακόμη μία ουσιαστική επιχειρηματική κίνηση προχωρά η Frigoglass, με την ανακοίνωση της εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου, έναντι 50 εκατ. ευρώ, της SFA, μίας από τις κυρίαρχες τουρκικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε εξαγωγές επαγγελματικών ψυγείων στην ευρύτερη περιοχή.

Στον χώρο των τσιμέντων η HSBC «κόβει» στα 29,4 ευρώ την τιμή-στόχο για τον Τιτάνα, ωστόσο αποτελεί προσωπική εκτίμησή μας πως έχοντας προεξοφλήσει τα χειρότερα από την αμερικανική αγορά και δεδομένης της σχετικής σύγκλισης της αποτίμησης της εταιρίας με αυτήν του Ηρακλή, ο Τιτάνας αποτελεί μακροπρόθεσμα χαμηλού ρίσκου επενδυτική επιλογή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v