Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Endesa Hellas: Θέμα χρόνου η άδεια συμπαραγωγού

Θέμα χρόνου είναι η έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης απόφασης της ΡΑΕ που δίνει άδεια συμπαραγωγού για την Endesa Hellas, για τη μονάδα που ανήκε στην Αλουμίνιον της Ελλάδος. Οι ενστάσεις από Damco Energy και ΔΕΗ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Endesa Hellas: Θέμα χρόνου η άδεια συμπαραγωγού
Θέμα χρόνου θεωρείται η έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης της απόφασης της ΡΑΕ που ενέκρινε την αίτηση της Endesa Hellas για μετατροπή της άδειας της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που ανήκε στην Αλουμίνιον της Ελλάδος από «αυτοπαραγωγού» σε «αυτοπαραγωγού - συμπαραγωγού».

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του euro2day, αμέσως μετά την απόφαση της ΡΑΕ υποβλήθηκαν δύο αιτήσεις αναθεώρησης από την Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου και τη ΔΕΗ, το βασικότερο σκεπτικό των οποίων στηρίζεται στην ανάγκη ύπαρξης διάζευξης μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού, κάτι το οποίο δεν ίσχυε, όπως υποστηρίζεται, στην περίπτωση της μονάδας της Αλουμίνιον, καθώς από τη μία εξασφάλιζε ηλεκτρική ενέργεια από τη ΔΕΗ σε τιμές κάτω του κόστους, ενώ από την άλλη θα έμπαινε στο Σύστημα Ηλεκτροδότησης και ως ανεξάρτητος παραγωγός.

Ωστόσο, πρόσφατα η ΔΕΗ κέρδισε στο Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών τα ασφαλιστικά μέτρα που την υποχρέωναν να προμηθεύει την ΑτΕ με ηλεκτρική ενέργεια βάσει της σύμβασης του 1960. Έτσι, μέχρι την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των τιμολογίων από 1ης Ιουλίου, η ΔΕΗ τιμολογεί την ΑτΕ με βάση το βιομηχανικό τιμολόγιο Α 150.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται από κύκλους της ΡΑΕ ότι λύνει το μεγάλο κώλυμα της διάζευξης που επικαλούνται οι δύο ενστάσεις οι οποίες υποβλήθηκαν και εξ αντικειμένου οδηγεί στην έκπτωσή τους.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, εντός του πρώτου 15νθημέρου του Απριλίου η ΡΑΕ θα απαντήσει στις δύο ενστάσεις απορρίπτοντας τις αιτιάσεις τους, γεγονός το οποίο, όπως εκτιμάται, θα οδηγήσει στην έγκριση της αρχικής απόφασής της από το ΥΠΑΝ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v