Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Η επόμενη απειλή

Τη στιγμή που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα hedge funds και οι τράπεζες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης, μια νέα απειλή έχει κάνει την εμφάνισή της.

Αγορές: Η επόμενη απειλή
Η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν ανοίξει διάπλατα τους κρουνούς της ρευστότητας σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλεί η πιστωτική κρίση, το μέγεθος της οποίας αρχικά υποτίμησαν.

Οι μειώσεις επιτοκίων, οι ενέσεις ρευστότητας μέσω δημοπρασιών, οι νέοι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί και η διεύρυνση του μενού των εγγυήσεων, π.χ. στεγαστικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, που μπορεί να υποβάλλει ένας διευρυμένος αριθμός δικαιούχων, όπως οι brokers, έχουν επιστρατευτεί για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Κοινώς, μια ύφεση στην αμερικανική οικονομία που θα εξαπλωνόταν διεθνώς και ένα ντόμινο καταρρεύσεων μεγάλων τραπεζών.

Η συνταγή είναι γνωστή και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στο παρελθόν. Μοναδικό ψεγάδι οι κατηγορίες ότι εξέθρεψε τις επόμενες φούσκες στα χρηματιστήρια και στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ.

Όμως, το 2008 δεν είναι ίδιο με την περίοδο 1997 - 1998.

Τότε η επανάσταση στις νέες τεχνολογίες (ΙΤ) και η απελευθέρωση των αγορών σε συνδυασμό με την παγκοσμιοποίηση συνέβαλαν στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων υπεραντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις από την υπερβάλλουσα ρευστότητα.

Σήμερα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και αποτυπώνεται ήδη στον πληθωρισμό.

Ο μέσος πληθωρισμός στην ευρωζώνη ξεπερνά το 3% σε ετήσια βάση όταν η ΕΚΤ τον θέλει στο 2% ή χαμηλότερα. Στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 2,2% και στη Βρετανία στο 2,5%, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες ξεπερνά κατά πολύ τα όρια.

Βρίσκεται στο 12,7% στη Ρωσία όταν στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι κάτω από 8,5% και 8,7% στην Κίνα όταν οι αρχές τον θέλουν στο 4,8%. Στην Ινδία, άλλη μια χώρα με ιδιαίτερο βάρος, βρίσκεται στο 5,9% έναντι στόχου 5%.

Παρ’ όλα αυτά οι αγορές δεν δείχνουν να ανησυχούν καθώς προεξοφλούν χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στα τιμαριθμοποιημένα ομόλογα.

Κι αυτό όμως οφείλεται στη μεγάλη ρευστότητα που έχει μειώσει περισσότερο τις ονομαστικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε σχέση με τις πραγματικές αποδόσεις. Αυτό έχει οδηγήσει σε συμπίεση του πληθωρισμού που προσδιορίζεται από τη διαφορά των ονομαστικών από τα πραγματικά επιτόκια.

Οι ευνοϊκές συγκρίσεις των φετινών τιμών σε πολλά είδη με τις αντίστοιχες περυσινές το δεύτερο εξάμηνο του 2008 δικαιολογούν επίσης χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού.

Όμως, θα ήταν λάθος να κοιτάζει κανείς το δέντρο και να χάνει το δάσος.

Η επεκτατική νομισματική πολιτική που δημιουργεί τεράστια ρευστότητα είναι ένας από τους λόγους.

Ο άλλος λόγος είναι ότι δεν μπορεί να ελπίζει κανείς πλέον στις νέες τεχνολογίες όπως πριν από μία δεκαετία για να μειώσουν τον πληθωρισμό.

Ούτε στην αποπληθωριστική επίπτωση της απελευθέρωσης των αγορών σε μια περίοδο όπου οι μεγάλες εταιρίες αποκτούν μεγαλύτερη δύναμη μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων με τις ευλογίες των κυβερνήσεων.

Ακόμη και η παγκοσμιοποίηση δεν λειτουργεί όπως παλιά.

Η ζήτηση για τρόφιμα και πρώτες ύλες έχει αυξηθεί από τις αναδυόμενες αγορές, ενώ υπάρχουν περιορισμοί στην προσφορά ωθώντας τις τιμές τους προς τα πάνω.

Επιπλέον, η πολιτική πίεση για αύξηση των μισθών σ’ αυτές τις χώρες θα γίνεται ολοένα και πιο έντονη, αντιστρέφοντας τις τάσεις της τελευταίας 10ετίας.

Με άλλα λόγια, το άνοιγμα των κρουνών της ρευστότητας για να σωθεί η παρτίδα δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για αύξηση του πληθωρισμού σε μονιμότερη βάση στο μέλλον.

Αυτή είναι η νέα απειλή για τις αγορές, αφού είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι κεντρικές τράπεζες θα σπεύσουν να ανεβάσουν τα επιτόκιά τους.

Η ιστορία δείχνει ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων οι οικονομικές υφέσεις, τις οποίες προεξοφλούν οι αγορές, οφείλονται στη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων για να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Όλα δείχνουν ότι θα ξαναδούμε το έργο έστω κι αν χρειαστεί να περιμένουμε λίγο παραπάνω.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v