Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Είδε ξανά το "4" ο Γενικός Δείκτης

Έντονα ανοδική συνεδρίαση με την ευγενική χορηγία του διεθνούς κλίματος. Περιθώρια αισιοδοξίας από θετικά τεχνικά μηνύματα. Συνεχίζουν να υποαποδίδουν οι μικροί. Ισχυρά κέρδη για Κύπρου, Βιοχάλκο, MIG, Intralot, Mυτιληναίο.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Μπορεί το πρώτο 4 στο Δείκτη να φέρει και το δεύτερο;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάστηκαν 11 συνεδριάσεις προκειμένου ο Γενικός Δείκτης στη Σοφοκλέους να ξαναδεί κλείσιμο υψηλότερα των 4.000 μονάδων ενώ τα τεχνικά μηνύματα τόσο στο εξωτερικό όσο και εντός των τειχών αφήνουν συγκρατημένα αισιόδοξες υποσχέσεις για κίνηση έως και 10% υψηλότερα.

Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση πέτυχε το τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο στις 4.064 μονάδες, κάτι το οποίο σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 4.400 - 4.500 μονάδες, ενώ εξίσου θετικά μηνύματα αφήνει και η σημερινή κίνηση του DAX 30, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να κινηθεί έως και 10% υψηλότερα.

Βέβαια, όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υποτροπιάσει το διεθνές κλίμα και βέβαια, θα συνεχίσουν να υπερισχύουν έστω και στα σημεία οι συγκρατημένα αισιόδοξοι, που εκτιμούν ότι αργά αλλά σταθερά, η πιστωτική κρίση βαίνει στο τελικό κανάλι.

Στα αξιοσημείωτα τόσο της σημερινής όσο και των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, είναι η υποαπόδοση που συνεχίζει να επιδεικνύει η μικρή κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +2,57% του FTSE και το +2,85% του FTSE M, έναντι του +0,94% του FTSE S.

Παρά το γεγονός ότι οι εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης έδωσαν τις περισσότερες θετικές εκπλήξεις και αρκετές από αυτές «εσωκλείουν» αξιόλογες έως υψηλές μερισματικές αποδόσεις, από ότι φαίνεται, προς το παρόν δεν απασχολούν την κυλιόμενη ρευστότητα που συνεχίζει να δραστηριοποιείται στα μεσαία και υψηλότερα στρώματα του ταμπλώ.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, θεωρείται θετικό το κλείσιμο υψηλότερα των 2.112 μονάδων και εάν αυτό μετατραπεί από αντίσταση σε στήριξη, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 2.252 μονάδες με ενδιάμεσες αντιστάσεις τις 2.146, 2.166-70, 2.206 και βέβαια, την εξαιρετικά ισχυρή ζώνη 2.232 – 2.252 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 2.088, 2.076-70 και 2.040 μονάδες.

Επιστροφή του εν λόγω δείκτη με κλείσιμο χαμηλότερα των 2.040 μονάδων χαλάει το όποιο momentum τείνει να δημιουργηθεί.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του 20άρη, οι μόνοι τίτλοι που αποδείχθηκαν φίλα προσκείμενοι προς το κόκκινο ήταν ΔΕΗ (-3,61%) και ΟΠΑΠ (-0,89%).

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα των 10 ποσοστιαίων μονάδων για την Τράπεζα Κύπρου, του 6% για τη Βιοχάλκο και του 5% για MIG και Intralot.

Επίσης, κέρδη μεγαλύτερα του 4% για το Μυτιληναίο, του 3% για Motor Oil, Τιτάνα, Πειραιώς και MPB και του 2% για ΟΤΕ, Alpha Bank και Εθνική.

Τέλος, με μικρότερα κέρδη τερμάτισαν τη συνεδρίαση και όλοι οι υπόλοιποι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφτασε μέχρι τις 4.065,62 μονάδες και έκλεισε πολύ κοντά σε αυτές και συγκεκριμένα στις 4.063,89 με κέρδη 1,95% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 382 εκατ. από τα οποία τα 20,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ανοδική συνεδρίαση και μάλιστα, αξιόλογων κερδών και στην αγορά παραγώγων, που όμως δεν συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση των συναλλαγών. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης συνέχισαν να επιδεικνύουν καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 196 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών, και 18 τίτλοι με κέρδη από 7-20,05%.

Η Σιδενόρ, εν μέσω φημών για σημαντική συμφωνία, στην πρώτη θέση των κερδισμένων, ενώ ακολούθησαν Λιβάνης, Τεγόπουλος, ΕΚΤΕΡ, Newsphone, Κεπενού, Κέκροψ, Μαϊλλης, Δρομέας, Αεροπορία Αιγαίου και S&B Bιομηχανικά Ορυκτά.

Επίσης, κινητικότητα που συνοδεύτηκε από αξιόλογα ημερήσια κέρδη για Μηχανική, Σωληνουργεία Κορίνθου, Έδραση, Χαλκόρ, Τέρνα, ΓΕΚ, ΕΧΑΕ, ΕΛΤΡΑΚ και Βαλκάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v