Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τις 4.100 με αιχμή τις τράπεζες

Υπερβαίνει τις 4.100 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με υπεραπόδοση MIG, MPB, Κύπρου, Βιοχάλκο, Μυτιληναίου, Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς. Μικρή στροφή προς επιλεγμένα χαρτιά του 80άρη που υπεραποδίδουν. Κέρδη 11% στο ΧΑΚ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στην περιοχή των 4.100 μονάδων συντηρείται η αγορά, με αιχμή κυρίως τραπεζικές μετοχές και τίτλους του FTSE 20. Η συντήρηση της τάσης διευκολύνονταν από το κλίμα που επικρατούσε σε αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και την εικόνα που παρουσίαζαν τα Συμβόλαια των βασικών δεικτών της Wall.

Σύμφωνα με αυτήν, τα συμβόλαια του S&P 500 παρέπεμπαν σε μικρή διόρθωση, με τον σχετικό δείκτη ωστόσο να παραμένει σε τροχιά περί τις 18 μονάδες υψηλότερα της κρίσιμης περιοχής των 1.350 μονάδων.

Οι συναλλαγές στα περίπου 230 εκατ. ευρώ, από τα οποία 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα, θεωρούνται μάλλον καλές για το επίπεδο αποτίμησης της αγοράς και την έκταση της αντίδρασης.

Μια αντίδραση που είναι μεγαλύτερη για μετοχές εταιρειών όπως Κύπρου, Marfin Popular Bank, Βιοχάλκο, ενώ ακολουθούν με καλή απόδοση Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank.

Στη μετοχή της Κύπρου έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές περίπου 2,8 εκατ. προς τα 8,72 ευρώ, στην ΜΡΒ 3,4 εκατ., υψηλότερα και των 5,6 ευρώ, και περισσότερων του 1 εκατ. στην Εθνική, που κινείται στα 35,3-35,4 ευρώ.

Για τη μετοχή της Εθνικής, μερίδα αναλυτών θεωρεί εφικτή την συντήρηση της αντίδρασης, με πρώτη περιοχή αντίστασης τα 35,7-36 ευρώ, επίπεδο όπου υπολογίζεται πως μπορεί να «βγουν πωλήσεις».

Πτωτικά συνεχίζει η μετοχή της ΔΕΗ προς τα 25,86 ευρώ, κατά 2,5% διορθώνει ο ΟΠΑΠ, ενώ κατοχυρώνονται θέσεις, σε μεγάλο βαθμό κερδοφόρες, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Από ένα ευρύτερο μέρος του… ταμπλό, χρήζει αναφοράς η υπεραπόδοση του Μυτιληναίου κατά 3,6% προς τα 8,32 ευρώ, των Ελληνικών Πετρελαίων προς τα 8,60 ευρώ (αντιδρώντας από τα χαμηλά η μετοχή), η μετοχή της Marfin Investment Group που «πατά» και πάλι τα 5 ευρώ, η Intralot στα 12,14 ευρώ, ενώ με μικρή σχετική απόδοση συνεχίζουν Motor Oil, Τιτάν και Ελληνική Τεχνοδομική.

Να σημειωθεί πως στις δυο τελευταίες, τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώνονταν αγορά ιδίων μετοχών από βασικούς μετόχους των εισηγμένων.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο αφορά στην διαμορφούμενη τάση μεταφοράς ρευστότητας από μετοχές εταιρειών του FTSE 20 και FTSEM 40 προς ένα μέρος του FTSE 80.

Ενδεικτική θεωρείται η περίπτωση των Χατζηιωάννου (υψηλότερα μέχρι και 11% με συναλλαγές 420.000 τεμαχίων), της θυγατρικής Sprider, Κυριακίδης (υψηλότερα κατά 6% με κοντά στις 200.000 τεμάχια) και δευτερευόντως σε μετοχές εταιρειών όπως Newsphone, Revoil, Βιοτέρ, Λιβάνης, Sato, Albio (Βιοκαρπέτ) και ορισμένων ακόμη από αυτή την κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v