Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση σε λογικά πλαίσια στο ΧΑ

Αναμενόμενη, μετά τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη, λογική και μέσα στα τεχνικώς επιτρεπόμενα όρια αφού δεν απειλήθηκε η περιοχή στήριξη των 4.068 μονάδων, θεωρούν την αρχική αντίδραση της αγοράς αρκετοί αναλυτές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Παράγοντες της αγοράς αποτιμούν ως αναμενόμενη, απόλυτα φυσιολογική και εντός των τεχνικών περιθωρίων την αρχική αντίδραση της αγοράς.

Έχοντας θέσει ως αρχική βασική περιοχή στήριξης το χθεσινό «χαμηλό» των 4.068 μονάδων, θεωρούν λογική και ελεγχόμενη την αρχική υποχώρηση της αγοράς μέχρι τις 4.112,5 μονάδες.

Σταδιακά η διαφορά «μαζεύτηκε» με τον Γενικό Δείκτη να κινείται προς την περιοχή των 4.145-4.150 μονάδων.

Οι μέχρι στιγμής πωλήσεις είναι συγκριτικά περισσότερες σε τραπεζικές μετοχές που ξεκίνησαν και οδήγησαν την ανοδική αντίδραση της αγοράς. Η κατοχύρωση και εναλλαγή θέσεων είναι εμφανής στην περίπτωση της Κύπρου (ενδοσυνεδριακό χαμηλο τα 8,52 ευρώ), στην Eurobank (χαμηλό τα 19,86 ευρώ), στην Εθνική (35,6 ευρώ).

Μετά την σημαντική ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά των προηγούμενων ημερών, ήταν αναμενόμενη η κατοχύρωση θέσεων για παράδειγμα στον Μυτιληναίο, με την προσφορά όμως (που δεν ξεπέρασε τις 80.000 τεμάχια), να απορροφάται σταδιακά από τα 8,34 ευρώ μέχρι τα 8,54 ευρώ στη συνέχεια.

Για να λειτουργήσει αντισταθμιστικά ο FTSE 20, «επιστρατεύτηκαν», όπως συμβαίνει αρκετές φορές από την αρχή του έτους, μετοχές των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, προκειμένου να απορροφηθεί η αρχική πίεση στις τράπεζες και ο συγκεκριμένος δείκτης από τα αρχικά χαμηλά των 2.150 μονάδων να αντιδράσει περίπου 18 μονάδες υψηλότερα στη συνέχεια, περιορίζοντας έτσι τις απώλειες στο 0,58%.

Στο περίπου 1 προς 2 διαμορφώνεται η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές, αν και αρχικά ο λόγος αυτός ξεκινούσε από 1 προς 3.

Δεδομένου ότι η μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης θεωρείται από τους αναλυτές λογική, αναμενόμενη και ελεγχόμενη, αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια.

Σε σημαντικό βαθμό η βραχυπρόθεσμη τάση για τη συνέχεια θα εξαρτηθεί και από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, με τον Dax στην Φρανκφούρτη να παρουσιάζει περίπου την ίδια εικόνα με αυτήν του Γενικού Δείκτη στην Αθήνα.

Είναι ενδεικτικό πως ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,3-0,4%, με τον Dax να «διορθώνει» κατά 0,43%.

Μερίδα αναλυτών υποστηρίζει πως η σχετικά άνετη επιβεβαίωση στην αρχή της πρώτης περιοχής στήριξης των 4.068 μονάδων, μπορεί να «κρύβει» σταθεροποίηση της αγοράς πέριξ των 4.150 μονάδων, μιας πιθανής αντίδρασης μέχρι το υψηλό ημέρας των 4.167,9 μονάδων.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v