Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε εγρήγορση το ΧΑ για τις έξωθεν πιέσεις

Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι και θα παραμείνει ευαίσθητο και… ευπαθές στις έξωθεν ενέργειες. Διορθωτική διάθεση, με την τάση να εξισορροπείται μέσω της υπεραντίδρασης των ΔΕΗ, ΟΤΕ, MPB, Coca Cola.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ο διεθνής περίγυρος πιέζει και οι πωλητές φαίνεται να παίρνουν το πάνω χέρι σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στο κλίμα που διαμορφώνεται μετά τις δηλώσεις ισχυρών ξένων παραγόντων και επενδυτικών οίκων οι πωλητές δείχνουν να αποκτούν μικρό προβάδισμα.

Η τάση μεταφέρθηκε σταδιακά μετά τις 13:30 και στο ελληνικό χρηματιστήριο και αποτυπώθηκε στο ταμπλό με άμεση συνέπεια τη διολίσθηση του Γενικού Δείκτη από τις 4.193,5 προς τις 4.150 μονάδες. Με συναλλαγές περίπου 20 - 25 εκατ. ευρώ και ρευστοποίηση θέσεων σε μετοχές της Πειραιώς, της Eurobank και δευτερευόντως στην Εθνική και στον ΟΠΑΠ.

Μικτή τάση διαμορφώνεται για τις μετοχές των εταιριών Μυτιληναίος (στα 8,56 ευρώ), Alpha Bank (στα 22,42 ευρώ) και Marfin Popular (στα 5,60 ευρώ), ενώ κρατά σημαντικό μέρος από τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη η ΔΕΗ (στα 27,02 ευρώ) και ενισχύεται ο ΟΤΕ (προς τα 18,52 ευρώ).

Έπειτα από 15 - 20 λεπτά προσπάθειας διαχείρισης των εισαγόμενων πιέσεων, ο FTSE 20 υποχωρούσε κατά περίπου 0,5% (2.168 μονάδες), ο Γενικός Δείκτης προς τις 4.155 μονάδες, ενώ διατηρούνταν στο 1 προς 1,2 η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές.

Ιδιαίτερα… ευπαθές και ευαίσθητο το ελληνικό χρηματιστήριο στις επιδράσεις του διεθνούς περιβάλλοντος, επηρεάζεται εδώ και καιρό σχεδόν αντανακλαστικά, θα έλεγε κάποιος, όποτε υπερισχύουν οι πωλητές διεθνώς.

Ωστόσο, γύρω στις 14:00 ΟΤΕ, Alpha Bank, Marfin Popular, ΔΕΗ, Coca Cola Hellenic και Ελληνικά Πετρέλαια κρατούσαν τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση σε σχετική ισορροπία, ενώ συνεχιζόταν η υπεραντίδραση της Σιδενόρ (στα 9,6 ευρώ), της Ελληνικής Τεχνοδομικής (7,9 ευρώ), της ΓΕΚ (7,84 ευρώ), της ΕΛΒΑΛ (2,50 ευρώ),  της Χατζηιωάννου (1,14 ευρώ), της Χ.Κ. Τεγόπουλος (2,15 ευρώ), της Ρόκας (στα 11,74 ευρώ, με τη μετοχή να παραμένει εμφανώς υποτιμημένη) αλλά και ορισμένων ακόμα περιπτώσεων.

Εύλογα η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα και δύσκολη, αν και τα πρώτα μηνύματα από τη διαχείριση της εισαγόμενης κρίσης, τουλάχιστον μέχρι τις 14:00, συντηρούσαν τη συγκρατημένα πιο αισιόδοξη διάθεση ισχυρών επενδυτικών κύκλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v