Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε σημείο καμπής το Χρηματιστήριο

Εμφανής είναι η στάση αναμονής των παικτών από τη Wall Street μέχρι την Αθήνα. Μικτά τα μηνύματα που στέλνουν μετοχές, παράγωγα και δεικτοβαρείς τίτλοι ακριβώς με το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
«Στάση αναμονής προτιμά η Wall Street», σύμφωνα με το σχετικό θέμα του Euro2day.gr. Συνέχεια στην κρίση «βλέπει» ο κ. Φωκίων Καραβίας (γενικός διευθυντής της Eurobank και επικεφαλής των Διεθνών Κεφαλαιαγορών) σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Κοντογιάννη, ενώ ο Νίκος Γ. Δρόσος κάνει λόγο για «ελεύθερες επενδύσεις και χωρίς άγχος…».

Ο Dr. Money αναφέρεται στις τράπεζες, ρωτώντας μήπως γίνεται πολύς θόρυβος για το τίποτα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται κυριολεκτικά στο όριο των 4.100 μονάδων, στα Παράγωγα οι «πτωτικοί παίκτες» συντηρούν ανοιχτό ένα μεγάλο μέρος των θέσεών τους, ενώ από το μέτωπο των επιχειρήσεων δεν φαίνονται σημαντικές ειδήσεις.

Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα συνθέτουν συνέχεια στο περιβάλλον επιφυλακτικότητας, αβεβαιότητας, σχετικά υψηλής μεταβλητότητας και αδυναμίας αποσαφήνισης της μεσοπρόθεσμης τάσης.

Βραχυπρόθεσμα όμως η αγορά, στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, δίνει σαφή μηνύματα για το τι επιχειρείται.

Ισχυροί επενδυτικοί και εφοπλιστικοί κύκλοι πρωταγωνίστησαν σε μια βραχύβια φάση «μόχλευσης» του τραπεζικού κλάδου, όπου πράγματι έγινε θόρυβος χωρίς να φαίνεται κάτι πιο συγκεκριμένο, για την ώρα.

Κέρδισαν λοιπόν από αυτήν τη «μόχλευση» όσοι πόνταραν σε αυτό το παιχνίδι, καθώς κυρίως η μεγάλη κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ακολουθούσε κατά πόδας την ανοδική αντίδραση των ξένων αγορών.

Στις ξένες αγορές η βραχυπρόθεσμη τάση δείχνει ελαφρώς πτωτική, προκειμένου να αφομοιωθούν οι υπεραξίες των προηγούμενων συνεδριάσεων, και ανοδική στη συνέχεια.

Από αυτήν την άποψη θεωρούμε απόλυτα αναμενόμενη και εύλογη την πορεία της αγοράς τις τελευταίες δύο ημέρες, τη χθεσινή υποχώρηση, το ενδεχόμενο σήμερα να δοκιμαστούν οι πρώτες περιοχές στήριξης για Γενικό Δείκτη και FTSE 20 και ενδεχομένως από Δευτέρα - Τρίτη να επιχειρηθεί μια επόμενη, επίσης βραχύβια, ανοδική αντίδραση.

Τουλάχιστον προς αυτήν την κατεύθυνση «προσανατολίζονται» διορατικοί παίκτες της αγοράς Παραγώγων και ισχυροί ιδιώτες που ποντάρουν σε μια επόμενη ανοδική αντίδραση του FTSE 20, έπειτα όμως από μια απαραίτητη διόρθωσή του.

Μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η αντοχή του Γενικού Δείκτη υψηλότερα του εύρους των 4.040 - 4.070 μονάδων και για τον FTSE 20 των 2.070 μονάδων στη χειρότερη περίπτωση. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν σήμερα ή τη Δευτέρα, εάν θέλουμε να μιλάμε για επόμενη ανοδική αντίδραση προς τις 4.300 μονάδες.

Το πιθανότερο είναι πως και σήμερα, όπως και χθες, η αρχή της συνεδρίασης θα έχει περισσότερο διερευνητικό χαρακτήρα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας αντίδρασης του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή πέριξ των 4.120 μονάδων.

Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώθηκαν χθες ακριβώς στο κλείσιμο χαμηλότερες τιμές για συγκεκριμένες τραπεζικές μετοχές (στέλνοντας τον Γενικό Δείκτη από το -0,86% στο -1,49%) μπορεί να θεωρηθεί «πονηρός».

Θα πρέπει όμως κυρίως η μετοχή της Εθνικής από τα 35,94 ευρώ να δοκιμάσει σε κάποια στιγμή της συνεδρίασης την επαναπροσέγγιση των 36,22 ευρώ, ενώ ενδιαφέρον θα μπορούσε να παρουσιάσει η διακύμανση μετοχών-εφεδρειών (για τον FTSE 20) με χαρακτηριστικότερη χθες την περίπτωση της ΔΕΗ. Η τιμή της Επιχείρησης διαμορφώθηκε στα 27,30 ευρώ, με χαμηλό τα 26,10 και υψηλό τα 27,40 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μετοχή του ΟΤΕ που διαμορφώνεται στα 18 ευρώ (χαμηλό χθεσινής συνεδρίασης), αφού προηγουμένως είχε φτάσει μέχρι τα 18,84 ευρώ.

Στρεβλή εικόνα διαμορφώθηκε ακριβώς με το κλείσιμο και στη μετοχή της Πειραιώς στα 20,14 ευρώ. Κοντά στα ελάχιστα των 20,08 ευρώ και αφού προηγουμένως είχε καταγραφεί τιμή στα 21,34 ευρώ.

Ανάλογη εικόνα σημειώθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης και για τη μετοχή της Coca Cola 3Ε.

Φαίνεται πως χθες και κατοχύρωση θέσεων σε υψηλές τιμές επιχειρήθηκε και εν μέρει έγινε και εναλλαγή θέσεων πραγματοποιήθηκε και χαμηλές τιμές διαμορφώθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης.

Μένει να φανεί στη σημερινή συνεδρίαση εάν τα χθεσινά χαμηλά συγκεκριμένων μετοχών του FTSE 20 μπορεί να αποτελέσουν βάση και σημείο αναφοράς για όποτε επιχειρηθεί η επόμενη ανοδική αντίδραση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v