Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πολύς θόρυβος για το τίποτα;

Mήνυμα που επιδέχεται διάφορες ερμηνείες έστειλε χθες ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Κωστόπουλος για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ενώ οι φήμες για ντιλ δεν λένε να κοπάσουν.

Τράπεζες: Πολύς θόρυβος για το τίποτα;
O πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος είναι πολλά χρόνια στην τραπεζική αγορά για να γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.

Άλλωστε, ο ίδιος ήταν στο τιμόνι της Alpha όταν εξαγόρασε το ποσοστό του Δημοσίου στην Ιονική Τράπεζα και πίσω από την προσπάθεια συνένωσης της Εθνικής με την Alpha Bank που λίγο έλειψε να αλλάξει τη δομή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Γι’ αυτό όλα τα λεφτά της χθεσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της Alpha Bank ήταν οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Κωστόπουλος για τις «ανακατατάξεις» στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι στρατηγικές συνεργασίες δεν συζητούνται τώρα, προσθέτοντας όμως ότι δεν ξέρει τι θα γίνει του χρόνου ή του παραχρόνου.

Από μια πρώτη ανάγνωση προκύπτει το προφανές.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank πιστεύει ότι δεν θα γίνει στρατηγικό ντιλ ανάμεσα στις μεγάλες τράπεζες το 2008.

Ίσως γιατί θεωρεί ότι τα απόλυτα ή τα σχετικά επίπεδα αποτιμήσεων των τραπεζών δεν ευνοούν κάτι τέτοιο. Ίσως γιατί θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης οπότε τα ντιλ μπορούν να περιμένουν.

Έχοντας ο ίδιος συμμετάσχει σε διεργασίες αυτού του είδους στο παρελθόν κάτι παραπάνω θα γνωρίζει.

Όμως, στρατηγικά ντιλ μπορεί να εκκολαφθούν και να ολοκληρωθούν αργότερα χωρίς να έχουν προηγηθεί συζητήσεις.

Η Credit Agricole απέκτησε μονοψήφιο μειοψηφικό πακέτο μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας το 2000 και αφού πέρασε από σαράντα κύματα απέκτησε τον έλεγχο και την πλειοψηφία των μετοχών της Εμπορικής το 2006.

Η απόκτηση του 6% περίπου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) από τη Eurobank μπορεί να μη σηματοδοτεί εξαγορά, θέτει όμως υποψηφιότητα για μελλοντικό ντιλ σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να πουλήσει το μερίδιό της.

Ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να βάλει κάποια ελληνική ή ξένη τράπεζα ή fund πόδι στο μετοχικό κεφάλαιο μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας, προσβλέποντας στον έλεγχο του μετοχικού της κεφαλαίου και του μάνατζμεντ μελλοντικά.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η ανακατωσούρα είναι δεδομένη και απόλυτα δικαιολογημένη, χωρίς ταυτόχρονα να είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει ντιλ μελλοντικά, π.χ. στην περίπτωση του Τ.Τ.

Κοινή είναι πάντως η παραδοχή ότι οι πιθανότητες για στρατηγικά ντιλ αυξάνονται όταν τα πράγματα ζορίζουν αφού η πίτα δεν μεγαλώνει και οι μελλοντικές προοπτικές των τραπεζών αρχίζουν να θαμπώνουν καθώς ο ανταγωνισμός τις ματώνει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πιστωτική κρίση έχει δυσκολέψει αρκετά τα πράγματα, αλλά σίγουρα οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο μηδέν.

Επιπλέον, η κάθε μία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και προτεραιότητες, αξιολογώντας διαφορετικά τη σημερινή κατάσταση.

Σε πρόσφατη έκθεση της Dresdner Kleinwort αναφέρεται ότι ντιλ θα γίνουν στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, αλλά από το 2009.

Aπο τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι ο πρόεδρος της Alpha Bank συμφωνεί εν μέρει με τους αναλυτές της.

Ο χρόνος θα δείξει αν έχουν δίκιο.


Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v