Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύστε ελεύθερα και χωρίς άγχος…

Ατενίζοντας το χρηματιστηριακό ταμπλό, όταν αυτό ακόμη υπήρχε στο κτίριο της Σοφοκλέους, γόνος χρηματιστηριακής οικογενείας, χρηματιστής και ο ίδιος, είχε θέσει σε πελάτη του το απλό ερώτημα: «Τι είσαι, ρε Μήτσο; Ο Ωνάσης;».

Επενδύστε ελεύθερα και χωρίς άγχος…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Εάν για μία και μόνον στιγμή κάνετε ένα βήμα πίσω από την αδυσώπητη καθημερινότητα και σταθείτε για να αναλογιστείτε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε την αγορά, η εικόνα θα γίνει αυτόματα διαυγέστερη.

Μακράν εμού οιαδήποτε προσπάθεια χορήγησης συμβουλών. Είμαι και θα παραμείνω, εκ πεποιθήσεως, ένας ποταπός δημοσιογραφίσκος. Ελπίζω, όμως, να προσφέρω τροφή για σκέψη.

Ατενίζοντας το χρηματιστηριακό ταμπλό, όταν αυτό ακόμη υπήρχε στο παλαιό κτίριο της οδού Σοφοκλέους, γόνος χρηματιστηριακής οικογενείας, έμπειρος χρηματιστής και ο ίδιος, είχε θέσει απευθυνόμενος προς πελάτη του το εξής απλό ερώτημα:

«Τι είσαι, ρε Μήτσο; Ο Ωνάσης;».

Άναυδος ο συνομιλητής του, ανέκρουσε πρύμναν από τις προσπάθειές του να εκμαιεύσει πληροφορίες για «το επόμενο χαρτί που θα τρέξει» και στωικά άκουγε.

«Τι ψάχνεις από την αγορά; Μη βιαστείς να απαντήσεις, γιατί είσαι έτοιμος να πεις "τα γρήγορα φράγκα" και όσες φορές τα βρήκες, άλλες τόσες τα έχασες», μονολόγησε ο φίλος χρηματιστής. Και συνέχισε:

«Πώς επενδύεις, Δημήτρη μου; Με τι λεφτά (γιατί τον αέρα σ' τον έκοψα.. θα μπορούσε να προσθέσει, αλλά δεν το έκανε...), με τι ορίζοντα και με τι κριτήρια;».

«Η αγορά έχει και θα έχει σκαμπανεβάσματα» (το βλέπω και από το χαρτοφυλάκιό σου... θα μπορούσε επίσης να προσθέσει… αλλά δεν το έκανε…). «Έτσι είναι οι αγορές και έτσι θα μείνουν, αν "παίζεις". Εσύ τι κάνεις; "Παίζεις" ή επενδύεις;

Διότι αν "παίζεις", συνέχισε ατάραχος και μην το παίρνεις κατάκαρδα εάν δεν μπόρεσες να πουλήσεις στα ψηλά ή αν σου έμειναν τα χαρτιά στα χέρια…

Εάν όμως επενδύεις, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Διότι επενδύω σημαίνει ότι προσεγγίζω την αγορά με κεφάλαια που επιθυμώ να "τοποθετήσω", διότι μου περισσεύουν. Τα κεφάλαια αυτά, δε -επειδή όντως δεν είσαι Ωνάσης- επιθυμείς σε εύρος χρόνου να αποδώσουν.

Άρα, Μήτσο, τι κάνεις; Βάζεις κάτω χαρτί και μολύβι και βλέπεις τα αποτελέσματα των εισηγμένων διαχρονικά και ξεχωρίζεις την ήρα από το στάρι.

Μετά, κοιτάς τον τιμονιέρη τους και πώς αυτός τα κατάφερε. Διότι και αυτό σημαντικό είναι. Και τέλος, δίνεις στον εαυτό σου και στην επένδυσή σου χρόνο. Διότι έτσι είναι οι επενδύσεις, Μήτσο. Παίρνουν χρόνο.

Αν τα κάνεις όλα αυτά, είναι βέβαιο ότι θα νιώσεις πολύ πιο ήρεμα.

Και τούτο διότι δεν θα έχεις προσεγγίσει την αγορά με λογική "traderά", αλλά με σκεπτικό επενδυτή. Κάποιου, ο οποίος τοποθετεί το περίσσευμα των κεφαλαίων του, σε βάθος χρόνου, σε μετοχές εταιριών με στέρεα θεμελιώδη και ικανούς τιμονιέρηδες.

Διότι τότε και μόνον τότε, τα σκαμπανεβάσματα του Δείκτη, από τη μία ημέρα ή την μία εβδομάδα στην άλλη, θα σε αφήνουν απολύτως αδιάφορο».

«Έτσι τα βλέπω εγώ τα πράγματα, Μήτσο», κατέληξε ο έμπειρος χρηματιστής τον μονόλογό του.

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v