Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν - μέσω Εθνικής - οι πωλητές

Επέστρεψαν οι πωλητές στα blue chips και κυρίως στην ΕΤΕ. Με αξιοσημείωτα κέρδη διασώθηκαν 3Ε-Motor Oil. Τεστάρονται οι πρώτες στηρίξεις. Νέο ιστορικό χαμηλό για ΚΥΡΜ-ΔΙΕΚΑΤ.   

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τα αποτελέσματα της Alcοa που ανακοινώθηκαν εχθές το βράδι λίγο μετά το κλείσιμο της Wall Street θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι έδωσαν μια πρώτη αφορμή διόρθωσης στις διεθνείς αγορές, την οποία ακολούθησε και η Σοφοκλέους.

Πρωταγωνιστές και σήμερα, οι περισσότεροι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε αρνητικό όμως ρόλο, με αποτέλεσμα, η συντριπτική πλειονότητα αυτών να κλείσει με αρνητικό πρόσημο, με τις περισσότερες πιέσεις να επικεντρώνονται στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους.

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν η σημερινή διόρθωση έδωσε μια πρώτη ευκαιρία τοποθετήσεων ή επιστρέφουν οι ανησυχίες και η επιφυλακτικότητα στις διεθνείς αγορές και κατ’ επέκταση και στη Σοφοκλέους.

Πάρα πολλά θα κριθούν από το βραδινό κλείσιμο της Wall Street και κυρίως από αυτό του Dow Jones, που κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει δώσει μια συσσώρευση μεταξύ 12.500 και 12.733 μονάδων.

Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, η διάσπαση ενός εκ των δυο άκρων να σηματοδοτήσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους και στον FTSE που συνεχίζει ουσιαστικά να καθοδηγεί το Γενικό Δείκτη, παραμένει επιτακτικό ζητούμενο η μη υποχώρηση σε κλείσιμο χαμηλότερα των 2.090 μονάδων, καθώς κάτι τέτοιο θα επαναφέρει σημαντικές προϋποθέσεις για κίνηση σε «νοτιότερα» επίπεδα.

Οι πρώτες στηρίξεις, στις 2.129-126, 2.113, 2.100 και 2.087 μονάδες. Παραμένουν οι αντιστάσεις στις 2.151-53, 2.170-75 και 2.189-95 μονάδες. Ανοδική διάσπαση των τελευταίων θεωρείται εξαιρετικά θετική.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του 20άρη, με θετικό πρόσημο και αξιοσημείωτα κέρδη διασώθηκαν Coca Cola και Motor Oil.

Αντίθετα, από όλους τους άλλους τίτλους του FTSE που έκλεισαν ανεξαιρέτως με αρνητικό πρόσημο, απώλειες μεγαλύτερες του 5% για την Εθνική που υπέστη σημαντική επίθεση πωλητών, αλλά και για τον Μυτιληναίο.

Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Ελληνική Τεχνοδομική και Αγροτική, του 3% για ΜΡΒ, Βιοχάλκο και του 2% για Eurobank, MIG, TT, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν και Intralot.

Τέλος, με μικρότερες απώλειες τερμάτισαν τη συνεδρίαση ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Κύπρου και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης, αντίθετα με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 4.077,19 μονάδες (12:48), για να δώσει σχετική αντίδραση μέχρι τις 4.105,78 αλλά προς το τέλος επέστρεψαν οι πωλητές και με τις δημοπρασίες τον έκλεισαν στις 4.087,89 με απώλειες 1,83% ενώ από ότι φάνηκε, η πτώση έφερε μικρή ενίσχυση του τζίρου, που έφτασε τα 305 εκατ. από τα οποία τα 27,5 αφορούσαν πακέτα.

Χωρίς ιδιαίτερα ικανοποιητικά αισθήματα η τελική εικόνα, με 70 ανοδικές μετοχές έναντι 183 πτωτικών ενώ 19 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5-13,16%.

Από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν Alpha Γκρίσσιν, Alter, ΔΟΛ, Βασιλόπουλος (εντυπωσιακός, έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό), Moda Bagno, Πήγασος, ενώ σημαντική κινητικότητα που συνοδεύτηκε με αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη επέδειξαν οι λιμενικοί τίτλοι.

Τέλος, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν Κυριακίδης και ΔΙΕΚΑΤ.

Πτωτική συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών και στην αγορά παραγώγων, όπου διατηρήθηκαν οι υποτιμήσεις στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v