Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο... όριο οι αγορές

Το «καυτό τριήμερο» 16-18/4, οπότε και ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των JP Morgan, Citi, M. Lynch, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο από τους αναλυτές. Στον κλοιό των ξένων αγορών, που διορθώνουν, η Σοφοκλέους.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στο χείλος των 4.000 μονάδων… κρέμεται ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις ξένες αγορές, κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, είτε κατοχυρώνουν θέσεις τους είτε τις αντασφαλίζουν μέσω Παραγώγων και άλλων σύνθετων προϊόντων.

Αυτό γιατί κατά γενική εκτίμηση η εβδομάδα αυτή προμηνύεται εξαιρετικά κρίσιμη, καθοριστική για τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση, κυρίως με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των JP Morgan, Citigroup, Merrill Lynch.

Στο… καυτό τριήμερο από 16 έως και 18 Απριλίου που ανακοινώνονται τα μεγέθη α΄ τριμήνου αυτών των τριών τραπεζικών κολοσσών θα κριθούν πολλά. Επιπρόσθετα, η Deutsche Bank πρόκειται να προχωρήσει σε τιτλοποίηση «μοχλευμένων» δανείων ύψους 20 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal».

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η τακτική που ακολουθείται κυρίως από βραχυπρόθεσμους ξένους παίκτες αποτυπώνεται άμεσα στο… ταμπλό, ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο που παραμένει «βαρίδι» της αγοράς μας.

Χαμηλότερα των 32,9 ευρώ η μετοχή της Εθνικής σε κλείσιμο για μια συνεδρίαση με αυξημένες πωλήσεις την Παρασκευή και με βραχυπρόθεσμη διαγραμματική εικόνα που παραπέμπει σε περαιτέρω πωλήσεις.

Το αποθαρρυντικό για τον τραπεζικό κλάδο είναι πως η Εθνική έχασε με χαρακτηριστική ευκολία δύο ισχυρές περιοχές στήριξης - βάσης, κατά την εκτίμηση διορατικών αναλυτών. Και τις έχασε μέσα σε μόλις 4 συνεδριάσεις, υποχωρώντας 5,5% στις 8/4, 4,2% στις 10/4 και 4,8% στις 11/4, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να έχει πιεστεί προς τα 15,3 δισ. ευρώ.

Σημαντικές όμως είναι οι απώλειες και για την Eurobank, που την ίδια περίοδο υποχωρεί από τα 19,9 προς τα 18,4 ευρώ, με επίσης αυξημένες συναλλαγές στο διήμερο 10-11/4.

Πρακτικά ο FTSE 20, λόγω τραπεζών, δείχνει εξαιρετικά αμφίβολο αν θα κρατηθεί υψηλότερα των 2.024,6 μονάδων, που είναι και το χαμηλό της 28ης/3.

Όλα αυτά βέβαια θα δοκιμαστούν στο… ταμπλό σήμερα, αύριο, με χαμηλό σημείο αναφοράς για τον FTSE 20 τις 1.925,2 μονάδες (20/3), τότε που ο Γενικός Δείκτης «έγραφε» χαμηλό στις 3.794,9 μονάδες.

Για να δούμε, όμως, γιατί η βραχυπρόθεσμη τάση του FTSE 20 επηρεάζεται άμεσα από την πορεία των ξένων αγορών, κυρίως της αμερικανικής.

Σε αυτό το περιβάλλον, θα πρέπει να σημειωθεί πως ξεκινά σήμερα στο Λονδίνο κύκλος παρουσίασης του ομίλου Μυτιληναίου σε ξένους θεσμικούς, σε διημερίδα την οποία διοργανώνει η Deutsche Bank.

Σε αυτήν τη συγκυρία θα πρέπει να αναμένονται οριστικές εξελίξεις στο θέμα του ΟΤΕ - Deutsche Telekom, πιθανώς σε επιμέρους κινήσεις στον χώρο της ενέργειας και ενδεχομένως στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης.

Βέβαια, αυτό που προέχει είναι η καλύτερη δυνατή άμυνα για την ελαχιστοποίηση, εάν αυτό είναι δυνατό, των παρενεργειών της κρίσης.

Σημείωση: Επειδή εδώ και μήνες διανύουμε μια περίοδο αντικρουόμενων εκτιμήσεων, αντιφατικών αναλύσεων, με άλλους αναλυτές να υποστηρίζουν πως ολοκληρώνεται η ανοδική αντίδραση εν μέσω ενός πτωτικού κύκλου και άλλους να προσβλέπουν σε εκτόνωση της κρίσης σε ορίζοντα ενός - δύο τριμήνων, παραθέτουμε μια αιρετική εκτίμηση ενός διορατικού αναλυτή.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο κ. Ian Scott της Lehman Brothers κάνει λόγο για… μεσοπρόθεσμου ορίζοντα προετοιμασία και είσοδο σε έναν επόμενο ανοδικό κύκλο.

Ο αναλυτής που από αρκετούς… αιρετικούς των αγορών θεωρείται «ειδήμων» μιλά για προετοιμασία εισόδου σε bull market.

Είναι ίσως η μόνη και μοναδική θεαματικά διαφορετική εκτίμηση - προσέγγιση των αγορών με αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία και περισσότερα που βέβαια μένει να επιβεβαιωθούν (ή να διαψευστούν) τους επόμενους μήνες στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v