Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θα σηκωθούν από το καναβάτσο οι τράπεζες;

Περιορισμένα τα περιθώρια αντίδρασης της αγοράς εάν δεν ανακάμψουν οι τράπεζες, οι οποίες παραμένουν με την πλάτη στον τοίχο. Η ώρα της κρίσης για τις τράπεζες των ΗΠΑ, λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Τα προβλήματα ξεπερνούν τον τραπεζικό και ευρύτερα χρηματοοικονομικό κλάδο και διαχέονται, όπως φαίνεται, σε τομείς βιομηχανικής δραστηριότητας. Τουλάχιστον αυτό καταγράφεται μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των Alcoa και General Electric.

Δεν είναι τυχαίο πως η ανακοίνωση των προβλέψεων της δεύτερης, χθες, ήταν η θρυαλλίδα που οδήγησε σε σημαντική διόρθωση τόσο την αμερικανική όσο και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Βέβαια, αυτήν την περίοδο «τρέχουν» και άλλα που αφορούν στον ευρύτερο οικονομικό χώρο, ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο εμφανώς «πλήγωμένος» τραπεζικός κλάδος παραμένει με την πλάτη στον τοίχο. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα οικονομικά μεγέθη των ελληνικών τραπεζών θα έχουμε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Μία άλλη τάση εμφανίζεται πιο σκεπτική και θεωρεί χρήσιμη την ανακοίνωση των μεγεθών συνολικά του πρώτου εξαμήνου, αλλά και του τρίτου τριμήνου.

Αυτό γιατί, κατά την εκτίμησή τους, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποκομίσει σημαντικές υπεραξίες τα προηγούμενα 2-4 χρόνια, ικανές να «σκεπάσουν» τυχόν βαθύτερα προβλήματα για τουλάχιστον ένα τρίμηνο.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωνε έμπειρος τραπεζίτης, της παλαιάς φρουράς, η διοίκηση του ενός ομίλου περιμένει την διοίκηση του άλλου ή του τρίτου να κάνει την πρώτη κίνηση αποδίδοντας την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Το θέμα είναι, σημείωνε χαρακτηριστικά, ποιός θα κάνει πρώτος την κίνηση.

Αναλυτές της ίδιας τάσης αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην τελευταία έκθεση της Deutsche Bank, κι αυτό γιατί η μέση υποβάθμιση στις τιμές-στόχους ξεπερνά το 25%.

Την ίδια στιγμή στην ελληνική αγορά και άσχετα με την πραγματική κατάσταση που βρίσκονται οι τραπεζικοί όμιλοι, αρκετοί ξένοι συνεχίζουν να ρευστοποιούν είτε γιατί τα χαρτοφυλάκιά τους έχουν πρόβλημα είτε γιατί οι επενδυτικές θέσεις τους παραπέμπουν σε... μαύρες τρύπες.

Δεδομένου ότι η αγορά μας παραμένει τραπεζοβαρής και ξένων συμφερόντων επενδυτικά κεφάλαια ελέγχουν περίπου το 40% της κεφαλαιοποίησης των πέντε μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζικών ομίλων, ο υψηλός βαθμός συσχέτισης του Χ.Α. με την πορεία της Wall και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων παραμένει προφανής.

Με την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας «χάθηκε» για την Εθνική η περιοχή στήριξης των 32,80 ευρώ, ενώ μέχρι τα χαμηλά των 18,40 ευρώ υποχώρησε η Eurobank.

Εάν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις δεν υπάρξει αντίδραση στις τράπεζες, δηλαδή αγορές κυρίως ξένων, τότε είναι πολύ πιθανή η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα και των 3.970-3.980 μονάδων.

Αυτό είναι ένα αρνητικό ενδεχόμενο, που από αργά χθες το μεσημέρι απασχολούσε αρκετούς παράγοντες και στελέχη της αγοράς.

Μένει να φανεί από την συνεδρίαση της Δευτέρας – Τρίτης εάν και σε πιο βαθμό υπάρχουν περιθώρια αντίστασης της αγοράς μας.

Δεδομένου ότι η τελευταία ανοδική αντίδραση οδήγησε τον Γενικό Δείκτη προς την περιοχή των 4.200 μονάδων, θα πρέπει άμεσα να υπάρξει αντίδραση προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Έχουμε περιθώριο 1-2 συνεδριάσεων προτού αποσαφηνιστεί η τάση, δηλαδή το ενδεχόμενο να υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης προς το χαμηλό έτους.

Μ.Γελ.

-----------

Όπως σημειώνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: "Αν ότι είδαμε στο α΄τρίμηνο από πλευράς τάσεων ήταν η αποτύπωση των προσδοκιών της συρρίκνωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ, η επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «η ώρα της κρίσης». Από τις 14 Απριλίου έως τις 22 Απριλίου αναμένονται τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου των κυριότερων χρηματοπιστωτικών οργανισμών (14/4 Bancorp, 15/4 Bear Stearns, 16/4 JP Morgan, 17/4 Merrill Lynch, 18/4 Citigroup κλπ) που βρέθηκαν στην δίνη των ρευστοποιήσεων αλλά και των αρνητικών αναπροσαρμογών στην κερδοφορία τους.

Το εγχώριο περιβάλλον θα κινηθεί ανάλογα και πιθανότατα οι αγορές να δείξουν περισσότερο ευαίσθητες σε καλές ειδήσεις ή έστω λιγότερο αρνητικές αποκλίσεις από το περυσινό α’ τρίμηνο αφού ήδη έχουν ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια.

Ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί το σημείο αναφοράς των ρευστοποίησεων και ενδεχομένως η όποια ανάκαμψη τιμών θα ξεκινήσει με άξονα τους τραπεζικούς τίτλους. Αν και η ψυχολογία και οι ειδήσεις από την κερδοφορία των ξένων τραπεζών θα έχουν τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση της τάσης, το αισιόδοξο σενάριο θέλει τον Γενικό Δείκτη να δημιουργεί τοπικό πυθμένα στην περιοχή των 3.950 μονάδων".

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.004,81 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 2,46%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 22,67%. Ο FTSE 20 σημείωσε πτώση 3,63%, ο Mid 40 υποχώρησε κατά 3,43%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,47% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα μόνον οι κλάδοι των Ταξιδιών και Αναψυχής (5,78%), των Τροφίμων και Ποτών (3,94%), των Τηλεπικοινωνιών (3,18%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (1,81%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι έκλεισαν με απώλειες.

Ειδικότερα, εξ αυτών τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-7,14%), της Τεχνολογίας (-5,34%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-5,33%), της Υγείας (-5,19%) και των Κατασκευών και Υλικών (-3,97%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Βιοσώλ (ΠΟ 40,48%), Βιοσώλ (28,85%), Κεραμεία Αλλατίνη (20,55%), Ιπποτούρ (20,45%), Κλωνατέξ (ΠΟ 20%), Alter (18,10%), ΝΕΛ (15,87%), Τζιρακιάν Προφίλ (11,39%), Χαλυβδοφύλλων (11,11%) και Πήγασος Εκδοτική (9,77%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Κυριακίδης FHL (-19,61%), ΔΙΕΚΑΤ (-19,15%), ΕΒΖ (-15%), ΕΛΒΕ (-14,53%), Καραμολέγκος (-13,61%), Αθηνά (-13,04%), Ελληνική Υφαντουργία (-11,97%), Profile (-11,33%), Ιμπέριο (-11,16%) και Unibrain (-10,98%).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v