Εβδομαδιαίες απώλειες 7,14% στις τράπεζες

"Μαλακό υπογάστριο» της αγοράς ή «σάκος του μποξ» στις εισαγόμενες εντολές αναδείχθηκαν για μία ακόμη συνεδρίαση οι τράπεζες, που σημείωσαν εβδομαδιαίες απώλειες 7,14% έναντι -2,46% του ΓΔ. Αναλυτικό ρεπορτάζ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και παρά το θετικό άνοιγμα του ΓΔ, ο τραπεζικός κλάδος έδειξε αδυναμία ανοδικής αντίδρασης, για να έλθουν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα της GE και να επαναφέρουν στο προσκήνιο τους πωλητές. Στο -7,14% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη.

Εικόνα που δεν αντέχει κριτική έδωσε η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον τραπεζικό κλάδο να αποδεικνύεται «μαλακό υπογάστριο» της αγοράς ή κατ’ άλλους «σάκος του μποξ» στις εισαγόμενες εντολές.

Για τους προσεκτικούς παρατηρητές της συνεδρίασης τα αποτελέσματα της General Electric και η αύξηση των εισαγωγών τον Μάρτιο στις ΗΠΑ κατά 2,8% που αναζωπύρωσε τις πληθωριστικές ανησυχίες, ήταν απλά αφορμή για νέες ρευστοποιήσεις, καθώς από την αρχή της συνεδρίασης και παρά το χθεσινό περίπου εντυπωσιακό -3,5% του τραπεζικού δείκτη ήταν εμφανές ότι δεν υπήρχε διάθεση πειστικής αντίδρασης.

Έτσι, με την πρώτη υποτροπή του διεθνούς κλίματος οι πωλητές επέστρεψαν στις τράπεζες και μάλιστα με ιδιαίτερα πειστικό τρόπο, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα σε εβδομαδιαία βάση ο τραπεζικός δείκτης να καταγράψει απώλειες 7,14% και βέβαια να επιδεινώσει σημαντικότατα την τεχνική του εικόνα.

Ο εν λόγω δείκτης έχασε με εντυπωσιακή ευκολία και την στήριξη στις 5.304 μονάδες και βέβαια πολλά πλέον θα κριθούν στην αμέσως επόμενη στήριξη που οριοθετείται στις 5.170 μονάδες.

Είναι γεγονός ότι το ταμπλό κινείται σε δύο ταχύτητες, έχοντας όμως σχετικά την ίδια ροπή. Οι δεικτοβαρείς τίτλοι και μερικές ακόμα μετοχές της υψηλής – μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρούν υπό το βάρος των εισαγόμενων εντολών και από κάποιου είδους front running ισχυρών χαρτοφυλακίων, ενώ τα δύο τρίτα του ταμπλό υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα όχι λόγο τόσο επιθετικών διαθέσεων των πωλητών αλλά περισσότερο λόγο ανηπαρξίας αγοραστών.

Ασφαλώς ιδιαίτερα προβληματισμό προκάλεσε η νέα υποχώρηση του τίτλου της Εθνικής (-4,85%), η συμπεριφορά του οποίου φαίνεται να δικαιώνει όλους όσους κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στην αγορά παραγώγων αύξησαν την κινητικότητα στα μετοχικά options της τράπεζας με δικαιώματα πώλησης λήξεως Ιουνίου και τιμή εξάσκησης τα 31 ευρώ (πρόσφατο χαμηλό κλείσιμο του εν λόγω τίτλου τα 31,3 ευρώ στις 17/3, με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τα 31,02 ευρώ στην ίδια συνεδρίαση).

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δηλώνουν εξαιρετικά απαισιόδοξοι και βέβαια όλοι περιμένουν την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα ξεκινήσουν σημαντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ και κατά σειρά οι Bear Stearns, JP Morgan, Merrill Lynch, Citigroup, Bank of America και American Express, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η «ταλαιπωρία» και η κρίση από τα subprime δάνεια θα πληγώσουν και τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE, με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ο ΟΠΑΠ, αξιοσημείωτα κέρδη για την Intralot και αμετάβλητος ο τίτλος του Μυτιληναίου (αξίζει να σημειωθεί ότι το πάλεψε κινούμενος καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης με θετικό πρόσημο).

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για τον Τιτάνα, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και αρνητικό κλείσιμο για Coca Cola, Ελληνική Τεχνοδομική, Motor Oil και ΟΤΕ.

Μεταφερόμενοι στο περίπου κατακόκκινο τραπεζικό ταμπλό και από τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, στο πράσινο και με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων πλην της Εθνικής και για την Τράπεζα Κύπρου και των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Eurobank και MPB, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για την Αγροτική, του 1% για την MIG και αρνητική μεταβολή για Πειραιώς και Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, έφτασε μέχρι τις 4.109,62 μονάδες, όμως μετά τις 13:30 περίπου κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 3.989,76 και έκλεισε τελικά στις 4.004,81 μονάδες, με απώλειες 1,5%, ενώ ο τζίρος με νέα ενίσχυση ξεπέρασε τα 374 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 70 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,46%, φτάνοντας από την αρχή του χρόνου στο -22,67%. Το γεγονός ότι ο Δείκτης έκλεισε οριακά υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων τεχνικά δεν λέει τίποτα, αφού χάθηκε με εντυπωσιακή ευκολία η θεωρούμενη ισχυρή στήριξη στη ζώνη 4.064-4.045 μονάδων.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, με κυριότερα χαρακτηριστικά την σχετική αύξηση των συναλλαγών αλλά και των υποτιμήσεων στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος δεν φρενάρησε ούτε στη στήριξη των 2.113 ούτε σε αυτή των 2.088 μονάδων, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.070 και 2.039 μονάδες, όπου και θα παιχτούν πολλά. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2.039 μονάδων αξίζει να αναφερθεί ότι ανεβάζει στροφές στην πτωτική τάση, ενώ αντίθετα δείχνει να ισχυροποιείται σαν αντίσταση πλέον το όριο 2.110-2.113 μονάδες.

Με 62 ανοδικές μετοχές έναντι 176 πτωτικών, ασφαλώς και δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια παρά μόνο ότι 25 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4% έως 9,94%.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.004,81 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 2,46%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 22,67%. Ο FTSE 20 σημείωσε πτώση 3,63%, ο Mid 40 υποχώρησε κατά 3,43%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,47% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα μόνον οι κλάδοι των Ταξιδιών και Αναψυχής (5,78%), των Τροφίμων και Ποτών (3,94%), των Τηλεπικοινωνιών (3,18%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (1,81%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι έκλεισαν με απώλειες.

Ειδικότερα, εξ αυτών τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-7,14%), της Τεχνολογίας (-5,34%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-5,33%), της Υγείας (-5,19%) και των Κατασκευών και Υλικών (-3,97%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Βιοσώλ (ΠΟ 40,48%), Βιοσώλ (28,85%), Κεραμεία Αλλατίνη (20,55%), Ιπποτούρ (20,45%), Κλωνατέξ (ΠΟ 20%), Alter (18,10%), ΝΕΛ (15,87%), Τζιρακιάν Προφίλ (11,39%), Χαλυβδοφύλλων (11,11%) και Πήγασος Εκδοτική (9,77%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Κυριακίδης FHL (-19,61%), ΔΙΕΚΑΤ (-19,15%), ΕΒΖ (-15%), ΕΛΒΕ (-14,53%), Καραμολέγκος (-13,61%), Αθηνά (-13,04%), Ελληνική Υφαντουργία (-11,97%), Profile (-11,33%), Ιμπέριο (-11,16%) και Unibrain (-10,98%).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v