Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυριαρχούν πτώση και μεταβλητότητα στο ΧΑ

Χαμηλότερα των 4.000 έκλεισε μετά από 9 συνεδριάσεις ο Γ.Δ., καθώς συνεχίστηκαν οι πωλήσεις σε τράπεζες. Στο επίκεντρο η ΕΤΕ, η μετοχή της οποίας αφού είδε χαμηλό στα 31,3, έκλεισε στα 32,16€.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
 Μετά την σημαντική υποχώρηση της Wall Street την Παρασκευή ήταν απόλυτα αναμενόμενη η σημερινή εικόνα που παρουσίασαν τόσο τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και η Σοφοκλέους, με την τελευταία ως συνήθως να υπεραποδίδει σε απώλειες.

Έτσι, μετά από εννέα συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης εγκατέλειψε την κίνηση υψηλότερα των 4.000 μονάδων και ενδοσυνεδριακά φάνηκε να εγκαταλείπει και αυτήν υψηλότερα των 3.900, για να ανακοινωθούν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για το μήνα Μάρτιο υψηλότερα του αναμενόμενου στις 15:30 (αυξήθηκαν κατά 0,2% όταν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφερόντουσαν σε κάμψη 0,1%) που έδωσαν σχετική αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και αντανακλαστικά και στην Σοφοκλέους.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δηλώνουν συγκρατημένα απαισιόδοξοι αφ’ ενός γιατί συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις ξένων οίκων σε δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους και αφ’ ετέρου όλου και περισσότεροι εκτιμούν ότι η διορθωτική κίνηση στο Χ.Α. δεν έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα αυτοί οι τελευταίοι δεν αποκλείουν τουλάχιστον επαναπροσέγγιση των σχετικά πρόσφατων χαμηλών.

Μάλιστα, οι χαμηλωμένες προσδοκίες για τα αποτελέσματα α’ και β’ τριμήνου στον τραπεζικό κλάδο αλλά και οι συνεχιζόμενες μειώσεις στις τιμές-στόχους από αρκετούς διεθνείς οίκους, δημιουργούν την περιρρέουσα αίσθηση αυξημένης επιφυλακτικότητας τουλάχιστον μέχρι να δοθούν τα πρώτα δείγματα γραφής από τις εγχώριες τράπεζες.

Βεβαίως, αν αυτά είναι χαμηλότερα του αναμενομένου δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το έναυσμα για κάποιες δεύτερες σκέψεις στο μέτωπο εξαγορών-συγχωνεύσεων.

Το σίγουρο είναι ένα, ότι το μπαράζ αποτελεσμάτων α’ τριμήνου από τις εισηγμένες στην πέραν του Ατλαντικού όχθη θα μετατρέψει τις αγορές σε «θερμοκήπιο μεταβλητότητας» όπου λόγω χαμηλής και εύθραυστης ψυχολογίας οι αρνητικές ειδήσεις θα έχουν πολλαπλάσιο αντίκτυπο των θετικών.

Όσον αφορά στη σημερινή συνεδρίαση και πάλι στο στόχαστρο των πωλητών οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης (-2,08%) να γράψει απώλειες σαφώς μεγαλύτερες του Γενικού και να χάσει και την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη στις 5.170 μονάδες. Αν ο εν λόγω δείκτης δεν δώσει άμεση ανάκαμψη θεωρείται βέβαιο ότι θα βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 4.920, 4.869 και 4.700-4.650 μονάδες.

Όσον αφορά στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης που με χαρακτηριστική ευκολία έκλεισε χαμηλότερα από τις στηρίξεις στις 2.070 και 2.040 μονάδες, αν αύριο κιόλας δεν δώσει πειστική ανοδική αντίδραση θεωρείται βέβαιο ότι βάζει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 2.020, 1.987 και 1.975 μονάδες, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 2.040, 2.060 και 2.074 μονάδες.

Ασφαλώς στη σημερινή σχετική ανάκαμψη από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά σημαντικό ρόλο έπαιξε η αντίδραση του τίτλου της Εθνικής, όπου ενδοσυνεδριακά φάνηκε να κινδυνεύει να χάσει ακόμα και τα 31 ευρώ (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 31,30 ευρώ).

Θεωρείται βέβαιο ότι με αυτά τα δεδομένα είναι υψίστης σημασίας τα όσα θα λεχθούν από την διοίκηση της τράπεζας στην επικείμενη γενική συνέλευση στις 17 τρέχοντος.

Από τις μετοχές του FTSE και από τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους «πράσινη παραφωνία» ο τίτλος της Αγροτικής (+1,11%), ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων ο Τιτάνας και αξιοσημείωτα κέρδη για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Μυτιληναίο, Κύπρου και Πειραιώς, του 3% για την MPB και του 2% για Alpha Bank, Eurobank, MIG, Βιοχάλκο, Coca Cola, Intralot και ΟΤΕ.

Επίσης, αξιοσημείωτες απώλειες για Ελληνική Τεχνοδομική, Motor Oil, ΟΠΑΠ και αρνητική μεταβολή για ΔΕΗ, Εθνική και Ταχυδρομικό Ταμειυτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας, ξεκίνησε με πτωτικό gap, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 3.892,56 μονάδες, για να αντιδράσει σχετικά και να κλείσει τελικά στις 3.937,79 μονάδες, με απώλειες 1,67%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 312 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 40,7 αφορούσαν πακέτα.

Ίσως και στα καλύτερά της η τελική εικόνα, με 45 ανοδικές μετοχές έναντι 208 πτωτικών και 24 τίτλοι με απώλειες από 5% έως 11,76%.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων χωρίς αύξηση των συναλλαγών και με τα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης να επιδεικνύουν ελαφρώς καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας οριακά τις υπάρχουσες σημαντικές υποτιμήσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, κάθε πρόβλεψη ακόμα και για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση κρίνεται εξαιρετικά επισφαλής, όμως είναι ορατό και δια γυμνού οφθαλμού ότι κλίμα και ψυχολογία δείχνουν εξαιρετικά επιβαρημένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v