Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλησιάζει επικίνδυνα τα 31 ευρώ η Εθνική

Προβληματίζει πλέον και τεχνικά όσον αφορά στη μεσοπρόθεσμη τάση η εικόνα βασικών δεικτών, μετοχών. Πλησιάζει επικίνδυνα την περιοχή των 31-31,1 ευρώ η Εθνική. Πιέσεις στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σημαντικές απώλειες, έκτασης 2,3%, που φέρνουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 3.910 μονάδες, σημειώνονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η πίεση συνεχίζεται στις τράπεζες, κυρίως στην Εθνική αλλά και σε Κύπρου (-4,31%) και Marfin Popular (-5,14%), ενώ 4,6% χάνει η Πειραιώς και 3,6% η Eurobank.

Παρακολουθώντας πάντα τη μετοχή-σηματωρό του τραπεζικού κλάδου, τον τίτλο της Εθνικής, διαπιστώνουμε την… επικίνδυνη κλίση που έχει λάβει το διάγραμμα, καθώς παραπέμπει στο χαμηλό της 17ης/3 στα 31,02 ευρώ.

Τα 31 ευρώ είναι χαμηλή τιμή-περιοχή ταμπού για την Εθνική, εάν σκεφτούμε πως η χαμηλότερη στήριξη κοντά στα 30,4 ευρώ οδηγεί την εισηγμένη στην περίοδο του Αυγούστου του 2006.

Το ενδιαφέρον είναι πως τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς η αγορά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, αποτιμούνταν στις 4.450 - 4.500 μονάδες, οδεύοντας στη συνέχεια υψηλότερα.

Η προσφορά στην Εθνική παραμένει σταθερή, ακολουθώντας πρόγραμμα πωλήσεων που λογικά θα πρέπει να καλύπτει το 20% - 25% της συνολικής εντολής.

Αυτό καθιστά κάποιους παίκτες ακόμα πιο επιφυλακτικούς και αυτοί εναποθέτουν πλέον τις… ελπίδες τους στο οχυρό των 31 - 31,1 ευρώ.

Πάντως, η συνολικότερη εικόνα της αγοράς ενισχύει το αρνητικό ενδεχόμενο, ενώ αρκετοί είναι αυτοί πλέον που κάνουν λόγο για επαναφορά (υποχωρώντας όμως σε αυτή τη φάση) στα χαμηλά του Ιουνίου του 2006, δηλαδή προς τις 3.350 - 3.380 μονάδες.

Οι πωλητές σταθεροί στην πλειονότητα των μετοχών εταιριών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς κατά 2,5% υποχωρεί ο ΟΤΕ στα 18,36 ευρώ, κατά 3,8% ο Μυτιληναίος στα 8,16 ευρώ, κατά 5,9% η ΕΧΑΕ στα 14,22 ευρώ αλλά και Intralot, Σιδενόρ, Alapis, Ελληνική Τεχνοδομική, Μηχανική, Intracom (στα 2,03 ευρώ πλέον), Ρόκας, ΓΕΚ, Νεοχημική, Τέρνα και αρκετοί τίτλοι ακόμη.

Εβδομάδα αποτελεσμάτων αυτή που ξεκίνησε σήμερα, με αρνητικούς οιωνούς και ενδείξεις, μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές μόνο στην περίπτωση που αλλάξει, έστω και βραχυπρόθεσμα, θεαματικά το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, κυρίως στο αμερικανικό.

Για πολλοστή φορά ο από μηχανής… σωτήρας του Χ.Α. θα έχει, εάν έρθει, αμερικανικό χρώμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v