Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Υποφέρουν τράπεζες - ΔΕΗ

Με το ψυχολογικό όριο των 3.900 μονάδων φλερτάρει ο ΓΔ, καθώς σταδιακά επιβαρύνεται η εικόνα στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, ενώ μεικτές τάσεις παρουσιάζουν οι μεγάλες ευρωαγορές. Κέρδη για ΤΤ, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίο.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Δεκαπέντε λεπτά πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να «φλερτάρει» με το ψυχολογικό όριο των 3.900 μονάδων, καθώς σταδιακά επιβαρύνεται και πάλι η εικόνα στους περισσότερους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, ενώ μεικτές τάσεις παρουσιάζουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η μέχρι στιγμής εικόνα της σημερινής συνεδρίασης δείχνει μια αγορά η οποία κάνει «επίδειξη αδυναμίας αντίδρασης» στους περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλους (πλην κάποιων επιλεκτικών τοποθετήσεων) και βέβαια ο πρώτος λόγος παραμένει εμφανώς στο διεθνές κλίμα.

Έτσι, μετά τα αναμενόμενα απογοητευτικά αποτελέσματα της Bear Stearns, αναμένονται σήμερα ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου από Johnson & Johnson και Intel, ενώ τη σκυτάλη αύριο παίρνουν Coca Cola, JP Morgan, IBM, Wells Fargo και E-Bay.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του 20άρη και από το τραπεζικό ταμπλό, με θετικό πρόσημο διασώζεται ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα των 3 ποσοστιαίων μονάδων κινείται η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (πιθανότατα να ενεργοποιείται και πάλι ο σταθερός αγοραστής των προηγούμενων ημερών).

Από εκεί και πέρα, με απώλειες μεγαλύτερες του 2% κινείται η Πειραιώς και του 1% MPB, Eurobank, Εθνική, Αγροτική και Alpha Bank. Αρνητική μεταβολή και για την MIG.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 20, με αξιοσημείωτα μέχρι στιγμής κέρδη, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και με θετικό πρόσημο Μυτιληναίος και Coca Cola 3E.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Motor Oil, Τιτάν και κίνηση σε αρνητικό έδαφος για Ελληνική Τεχνοδομική, Intralot, ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά το σχετικά ανοδικό ξεκίνημα, μάλλον γρήγορα και συγκεκριμένα μετά τις 11:36 επέστρεψε σε αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 3.899,36 μονάδες και βρίσκεται λίγο μετά τις 14:15 στις 3.911,02, με απώλειες 0,68%, ενώ ο χαμηλός τζίρος που δεν ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα τα 7,9 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές, δεν συνηγορεί για τόσο κακή εικόνα.

Ασφαλώς για μια ακόμα συνεδρίαση πολλά θα κριθούν από τον τραπεζικό δείκτη, που τουλάχιστον μέχρι στιγμής δείχνει να υπεραποδίδει σε απώλειες του Γενικού, δημιουργώντας σοβαρές προϋποθέσεις να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 4.920 μονάδες.

Στο 1 προς 1,5 η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών, ενώ από τους διακρινόμενους μέχρι τώρα ξεχωρίζουν Αλφα Γκρίσιν, Αγροτική Ασφαλιστική, Βασιλόπουλος, ΔΟΛ, ΕΛΒΕ και Ρόκας.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης και τουλάχιστον τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δεν θα πρέπει να κλείσει χαμηλότερα των 3.916 μονάδων, αν δεν θέλει να βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 3.892 και 3.870 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v