Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδαν οι αναλυτές το deal Forthnet-Nova

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών για το deal Forthnet - NetMed, ενώ έμφαση δίνεται στις συνέργιες που προκύπτουν αλλά και στις προοπτικές ανάπτυξης της Forthnet.

Πώς είδαν οι αναλυτές το deal Forthnet-Nova
Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών για το deal Forthnet - NetMed, ενώ έμφαση δίνεται στις συνέργιες που προκύπτουν αλλά και στις προοπτικές ανάπτυξης της Forthnet. Πιο αναλυτικά:

Η συμφωνία έχει λογική από στρατηγικής άποψης καθώς η Forthnet θα μπορεί να προσφέρει πρώτη στην ελληνική αγορά την υπηρεσία triple-play με εθνική κάλυψη, αναφέρει η HSBC, η οποία συμπληρώνει ότι υπάρχουν επιπλέον υπάρχουν συνέργιες και cross selling που μπορούν να καταστούν εκμεταλλεύσιμες. Επίσης, καθώς η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε μόλις 7% - 8% (από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε.), υπάρχει προοπτική ταχύτατης ανάπτυξης.

Η HSBC αναφέρει επίσης ότι το deal αντιστοιχεί σε λόγο αξίας επιχείρησης προς πωλήσεις (EV/Sales) για το 2008 της τάξης του 2,45 και σε λόγο EV/EBITDA της τάξης του 11,1. Έτσι, αν και η αξία είναι πλήρως αποτιμημένη στην τιμή της μετοχής, οι συνέργιες και οι προοπτικές ανάπτυξης θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν το premium που δόθηκε γι' αυτό το μονοπώλιο.

Η εξαγορά, σύμφωνα με την HSBC, θα αλλάξει ουσιαστικά το μέγεθος και τον επιχειρηματικό σκοπό της Forthnet, καθώς πλέον θα μετατραπεί σε εταιρία media.

Η Εθνική - Ρ&Κ εκτιμά πως η Nova διαθέτει περισσότερους από 346 χιλιάδες συνδρομητές, με καθαρά EBITDA ύψους 25,6 εκατ. ευρώ, που υποδηλώνει μια «απαιτητική» αποτίμηση η οποία ξεπερνά το 18, σε σχέση με τον πολλαπλασιαστή 12 για το συγκρίσιμο επιχειρησιακό μοντέλο της BSkyB. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως η Forthnet ενδεχομένως να αποκομίσει μεγαλύτερη αξία με τη δημιουργία συνεργιών.

Η Alpha Finance εκτιμά πως η εξαγορά της συνδρομητικής πλατφόρμας από τη Forthnet θα της δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστριών. Στα πιθανά πλεονεκτήματα από την εξαγορά, σημειώνει η χρηματιστηριακή, θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται: α) η εκμετάλλευση της συνδρομητικής βάσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο. β) Η προσφορά ανώτερου περιεχομένου σε σχέση με τους ανταγωνιστές. γ) Η επέκταση σε έναν τομέα δραστηριότητας που στην Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο ρυθμό διείσδυσης σε σχέση με την Ευρώπη. δ) Η δημιουργία «εμποδίων» για είσοδο των ανταγωνιστριών στη διαδικτυακή τηλεόραση.

Επιπλέον, εκτιμά πως η αύξηση κεφαλαίου μάλλον θα είναι επιτυχημένη, αφού ο μεγαλύτερος μέτοχος έχει συμφωνήσει να την καλύψει πλήρως. Η Alpha Finance πιστεύει πως η Forgendo θα αυξήσει περαιτέρω το μερίδιό της μετά την ολοκλήρωση της εταιρικής πράξης, ενώ το υψηλό ποσό της αύξησης κεφαλαίου ενδεχομένως να συνεχίσει να αποθαρρύνει πιθανούς επενδυτές στο να ασκήσουν πίεση στη μετοχή, παρέχοντας την ίδια στιγμή αγοραστική ευκαιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v