Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tέλη της εβδομάδας τα νεότερα για South Stream

Στα τέλη της εβδομάδας, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμη η ακριβής ημέρα, θα συνεδριάσει στην Αθήνα η ελληνορωσική τεχνική επιτροπή για τον αγωγό South Stream.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Tέλη της εβδομάδας τα νεότερα για South Stream
Στα τέλη της εβδομάδας, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμη η ακριβής ημέρα, θα συνεδριάσει στην Αθήνα η ελληνορωσική τεχνική επιτροπή για τον αγωγό South Stream.

Οι συζητήσεις των δύο πλευρών προχωρούν χωρίς καμία αλλαγή στον σχεδιασμό του αγωγού, η νότια διακλάδωση του οποίου προβλέπεται να διέλθει από την Ελλάδα και να καταλήξει στην Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, ο South Stream σχεδιάζεται να εξυπηρετήσει δύο σκοπούς: αφενός της διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και αφετέρου της εξυπηρέτησης των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης διέψευσαν κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα θα είναι χώρα κατάληξης και όχι χώρα διέλευσης του αγωγού.

Αντίθετα, ο αγωγός, όπως υποστηρίχτηκε, θα φέρνει φυσικό αέριο και στη χώρα μας, αλλά η διακλάδωσή του θα συνεχίζεται με κατάληξη στην Ιταλία. Αυτό, ωστόσο, που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη και αποτελεί αντικείμενο των συζητήσεων στη μικτή επιτροπή είναι αν η κατάληξη στην Ιταλία θα γίνει μέσω του Ιονίου Πελάγους ή μέσω της Αλβανίας.

Ένα άλλο ζήτημα που απομένει επίσης να διευκρινιστεί είναι τα ποσοστά συμμετοχής στην κοινοπραξία που θα συσταθεί.

Από ρωσικής πλευράς θα συμμετέχει η Gazprom, ενώ από ελληνικής πλευράς οι σκέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι να συμμετάσχει η ΔΕΣΦΑ, καθώς θεωρείται ο κατάλληλος φορέας που διαθέτει το δίκτυο.

Όλα τα ζητήματα αυτά αναμένεται να καθοριστούν από την τεχνικοοικονομική μελέτη για τον αγωγό, για την ολοκλήρωση της οποίας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή χρονικός ορίζοντας.

Πάντως, αρχικά θα υπογραφεί διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ελλάδας κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στη Μόσχα, στις 29 Απριλίου, στο πρότυπο των συμφωνιών που υπογράφηκαν και με τα άλλα κράτη τα οποία συμμετέχουν στη διέλευση του South Stream.

Πριν από την επίσκεψη του κ. Καραμανλή θα προηγηθεί η επίσκεψη στη Μόσχα του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια, αν και δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι σχετικές ημερομηνίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v