Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια είναι τώρα τα όρια της πτώσης!

Μέχρι σήμερα η Σοφοκλέους και οι άλλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές υποχωρούν πάνω από 20% σε σχέση με τα υψηλά τους. Το θέμα είναι, όμως, τι περιθώρια υπάρχουν προς τα κάτω.

Ποια είναι τώρα τα όρια της πτώσης!
Ο Γενικός Δείκτης απέχει 26,3% από τα υψηλά των 5,346 μονάδων στα οποία βρέθηκε το τελευταίο 12μηνο.

Λίγο καλύτερα τα έχει πάει ο πανευρωπαϊκός δείκτης MSCI Europe που υποχωρεί 22,3% από τα υψηλά του περασμένου Ιουλίου, λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη πτώση.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ενθαρρύνθηκαν από τις διάφορες ανοδικές κινήσεις των τελευταίων μηνών προβλέποντας το τέλος της χρηματιστηριακής πτώσης, που όμως δεν ήρθε.

Είναι επόμενο, λοιπόν, άπαντες να ψάχνουν να βρουν πού βρίσκεται ο πυθμένας της αγοράς.

Η σύγκριση της τωρινής πτώσης με αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος είναι ένας τρόπος για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Η ιστορία είναι διδακτική.

Στην πτωτική αγορά που ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου του 1973 και διήρκεσε μέχρι τον Οκτώβριο του 1974, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχασαν 45% της αξίας τους, μετρώντας από το υψηλότερο μέχρι το χαμηλότερο σημείο.

Αρκετά καλύτερα τα πήγαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Από την 1η Μαΐου του 1981 μέχρι τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν 19%.

Αντίθετα, η πτώση ήταν της τάξης του 34% από τις 5 Οκτωβρίου του 1987 μέχρι τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς στη σκιά του «κραχ» της Wall Street.

Στα σημερινά περίπου επίπεδα κυμαινόταν η πτώση στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Από τις 17 Ιουλίου του 1990 μέχρι τον Ιανουάριο του 1991 οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν 25% κατά μέσο όρο.

Ακόμη μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν από τις 20 Ιουλίου του 1998 μέχρι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς στη σκιά του «κανονιού» του hedge fund LTCM και της χρηματοοικονομικής κρίσης στη Ρωσία. Η πτώση ήταν της τάξης του 33%.

Όμως, τα σκήπτρα της μεγαλύτερης βουτιάς από την κορυφή στον πάτο συνεχίζει να κρατά το σκάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας των αρχών του αιώνα που διανύουμε. Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν 60% από τον Μάρτιο του 2000 έως τον Μάρτιο του 2003.

Για όσους αγαπούν τους μέσους όρους, η μέση πτώση ήταν της τάξης του 36% αν συνυπολογίσει κάποιος όλες τις παραπάνω βουτιές των ευρωπαϊκών μετοχών.

Επομένως, οι μεν πανευρωπαϊκοί δείκτες θα πρέπει να πέσουν 14% ακόμη και η Σοφοκλέους κάπου 10% για να βρεθούν κοντά στον ιστορικό μέσο όρο πτώσης από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα.

Αν φυσικά το σημερινό επεισόδιο μοιάζει περισσότερο με εκείνο του 1990 - 1991 είμαστε κοντά στον πυθμένα, αλλά αν έχουμε επανάληψη του δράματος των αρχών της δεκαετίας του 2000 έχουμε ακόμη πολύ δρόμο.

Υπάρχουν λόγοι που θα μπορούσε να επικαλεστεί κανείς για να επιχειρηματολογήσει ότι η σημερινή πτώση μοιάζει περισσότερο ή λιγότερο με κάποια από τις προαναφερθείσες.

Απ' όλες αυτές, η κατάσταση της περιόδου 1990 - 1991 και της περιόδου 1973 - 1974 έχουν περισσότερα κοινά σημεία με τη σημερινή.

Αν η πρώτη περίοδος είναι σωστή, είμαστε κοντά στο χαμηλότερο σημείο, αν είναι η δεύτερη της δεκαετίας του 1970 έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μέχρι να δούμε τον πάτο της αγοράς στην Ευρώπη και λογικά στη Σοφοκλέους.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v