Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φοβικά σύνδρομα με την ΕΤΕ στο στόχαστρο

Ακριβώς στο νήμα και με τη συνδρομή των τελευταίων δημοπρασιών ο ΓΔ έκλεισε με οριακά κέρδη, με την ΕΤΕ να κλείνει στο χαμηλό ημέρας. Εμφανής η μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ακριβώς στο φώτο φίνις και με τις τελευταίες δημοπρασίες ο ΓΔ έκλεισε με οριακά κέρδη αγνοώντας για πολλοστή φορά τη θετική εικόνα των μεγάλων ευρωαγορών αλλά και κάποια θετικά μηνύματα από τη Wall Street.

Αναφορικά με την αγορά στην πέραν του Ατλαντικού όχθη τα αποτελέσματα των JP Morgan, Intel, Coca Cola και Wells Fargo μάλλον χαρακτηρίστηκαν καλύτερα του αναμενόμενου ενώ οι ειδήσεις από τη βιομηχανική παραγωγή και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ δεν ενίσχυσαν τις ανησυχίες.

Την ίδια ώρα στο ΧΑ η εικόνα συνέχιζε να επιβεβαιώνει τα φοβικά σύνδρομα, τα χαμηλωμένα αντανακλαστικά στις θετικές ειδήσεις, τις αποψιλωμένες προσδοκίες, τη μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και βέβαια τις υποβόσκουσες ανησυχίες.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τους χαμηλούς τζίρους επιβεβαιώνουν όλους όσους συνεχίζουν να επιμένουν ότι στην παρούσα φάση και με την τρέχουσα ψυχολογία το ΧΑ δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι πολύ υψηλότερο.

Ξεκινώντας από τους δεικτοβαρείς τίτλους και από την Εθνική αξίζει να αναφερθεί ότι η εν λόγω μετοχή όχι μόνο άλλαξε πολλές φορές πρόσημο αλλά έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας με πτώση 0,62% παρά την επικείμενη αυριανή Γ.Σ. και πάρα το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας από την αρχή του χρόνου έχει μειωθεί κατά 7 δισ. ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ).

Από εκεί και πέρα αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ και Intralot, αρνητική μεταβολή για Motor Oil, OΠΑΠ, ΟΤΕ, MPB και αμετάβλητοι οι τίτλοι των MIG και ΑΤΕ.

Αντίθετα κέρδη άνω του 4% για ΤΤ (κινείται σε υψηλά τετραμήνου), καθώς συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις ίσως και περισσότερων παικτών – ενδιαφερομένων, αξιοσημείωτα κέρδη για Πειραιώς, Κύπρου και απλά θετικό κλείσιμο για Alpha, Eurobank, 3E, Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ, ΕΛΤΕΧ, Μυτιληναίο και Τιτάνα.

Ο ΓΔ ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, έφθασε έως τις 3.984,15, από εκεί περίπου σταθερή πλαγιοκαθοδική κίνηση έως τις 3.938,43 (13.59), νέα αντίδραση έως τις 3.967,4 μονάδες (16.16) και μετά κάθετη υποχώρηση που έφερε το ΓΔ στις 16.30 στις 3.942,02, οι πρώτες δημοπρασίες τον έσπρωξαν προς τις 3.940,07 για να κλείσει στις 3.943,87 με οριακά κέρδη 0,06% αγνοώντας το διεθνές θετικό κλίμα.

Ο τζίρος σταθερός σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, λίγο άνω των 277 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 35 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα.

Ανοδική συνεδρίαση μειωμένων συναλλαγών στα παράγωγα με τα ΣΜΕ της υψηλής να παρουσιάζουν καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και να μειώνουν κάπως τις υποτιμήσεις.

Τεχνικά και αναφορικά με τον FT 20 οι επόμενες στηρίξεις στις 2.035-30, 2.023, 2.015, 2.006 και το ψυχολογικό όριο των 2.000. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.054, 2.063, 2.073, 2.087 και 2.108 – 110 μονάδες.

Κλείσιμο άνω των 2.110 μονάδων δημιουργεί τεχνικές προϋποθέσεις για τις 2.200 μονάδές, ενώ αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 2.030 επαναφέρει τις τεχνικές ανησυχίες. Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 167 ανοδικές μετοχές, έναντι 69 πτωτικών και 27 τίτλοι με κέρδη από 5% έως 13%.

Τέλος στους θετικούς πρωταγωνιστές «πρώτο τραπέζι πίστα» ο τίτλος της ΑΒ Βασιλόπουλος (+4,22%) που έδωσε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό και αποδεικνύεται μετοχή παντός καιρού. Από τους υπόλοιπους που πρέπει να επιδείξουν συνέχεια και συνέπεια ξεχώρισαν Χατζηιωάννου, AS Company, Aττικής, Folli Follie, Sprider, ΣΩΛΚ, ΑΤΕ Ασφαλιστική, ΕΛΒΕ και Frigoglass.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v