Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΧΑ "εκμεταλλεύεται" τις έξωθεν αφορμές

Πήρε τη σκυτάλη από τα ευρωπαϊκά το ελληνικό χρηματιστήριο. Αντιδρά προς τις 3.970 μονάδες με τους αγοραστές να υπερισχύουν σε τράπεζες και μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στο "πράσινο" 120-130 τίτλοι.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ευτυχώς που σήμερα, μέχρι τώρα, ακολουθούμε τον ρυθμό των ξένων. Κατά 0,7% υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης, κοντά στις 3.970 μονάδες, την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρούσε ανοδικά κατά 0,8%.

Κίνηση σχετικά ικανοποιητικών συναλλαγών, καθώς ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ, και με ισομερή αντίδραση για Εθνική, Alpha Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΤΕ, Μυτιληναίο.

Ευτυχώς που τα εναπομείναντα ενεργά επενδυτικά σχήματα δείχνουν σήμερα πιο δραστήρια, τουλάχιστον σε ένα μέρος της αγοράς. 

Έπειτα από περίπου 50 λεπτά συνεδρίασης, για 110 μετοχές σημειωνόταν θετική απόκλιση και για 27 αρνητική.

Από τον FTSE 20 θα σταθούμε κυρίως στην Coca Cola 3Ε, καθώς συνεχίζονται οι αγορές, οι τοποθετήσεις ξένων πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά της μετοχής.

Θα σταθούμε στο Τ.Τ., όπου ισχυρή επενδυτική ομάδα με σημαντική συμμετοχή «χτισμένη» κοντά στα 10 ευρώ φαίνεται να κατοχυρώνει μέρος των υπεραξιών της.

Μέρος της προσφοράς ενδέχεται να απορροφάται από τη Eurobank αλλά και από άλλη ομάδα εφοπλιστών που έχουν επίσης ισχυρή μειοψηφική θέση στη μετοχή.

Στη μετοχή του Μυτιληναίου η εισροή κεφαλαίων θεωρείται αναμενόμενη, καθώς ο όμιλος παρουσιάζεται σε ξένους θεσμικούς από την Deutsche Bank.

Η μετοχή αντιδρά κατά 1,5% υψηλότερα, με συναλλαγές περίπου 80.000 τεμαχίων (αξίας 650 εκατ. ευρώ).

Η ΑΒ Βασιλόπουλος μπορεί να μην «ανήκει» στον 20άρη, πλην όμως δικαιώνει απόλυτα όσους την επέλεξαν και συνεχίζουν να την επιλέγουν.

Και βεβαίως, τον φίλο Θανάση Σταυρόπουλο, ο οποίος πρώτος εντόπισε αυτό το «κρυμμένο» τότε «διαμάντι» της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Για να μην παρεξηγούμεθα.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι εξελίξεις στη Forthnet, καθώς αποτελεί εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως ο όμιλος θα προχωρήσει και με την On Telecoms αλλά και σε ενίσχυση του προϊοντικού πακέτου της Nova, σε δεύτερη φάση.

Από τη μεσαία - χαμηλότερη αποτίμηση, με βάση τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, ξεχωρίζει η αντίδραση του Χατζηιωάννου - Sprider (μέχρι το 1,08 ευρώ και τα 3,48 ευρώ αντίστοιχα), των Κυριακίδη (μέχρι το 0,86 ευρώ), Μπουτάρη (0,58 ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή (6,80 ευρώ), ΕΛΒΑΛ (στα 2,21 ευρώ), Τηλέτυπου (6 ευρώ με πακέτο 120.000 τεμαχίων), ΕΛΒΕ (1,57 ευρώ), ΑΝΕΚ (2,08 ευρώ), ΕΥΔΑΠ (10,46 ευρώ), ΕΥΑΘ (6,36 ευρώ), Intrakat (0,83 ευρώ), Χαλκόρ (2,25 ευρώ) και ορισμένων ακόμα.

Για τη συνέχεια ενδιαφέρον παρουσιάζει το ενδεχόμενο υπέρβασης του ενδοσυνεδριακά υψηλού των 32,7 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, των 18,42 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, της περαιτέρω ενίσχυσης των συναλλαγών στην Κύπρου (στα 7,74 ευρώ με 1,9%), της ενεργότερης ζήτησης στο Τ.Τ. (που «βλέπει» πλέον τα 12,8 ευρώ) και ορισμένων ακόμη επιμέρους περιπτώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v