Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ας ακολουθήσουμε επιτέλους τους ξένους!

Οι ξένες αγορές και θέλουν και μπορούν. Στην Αθήνα όμως, το μεν… πνεύμα πρόθυμο, η δε… σαρξ αδύναμη. Εμφανής η επιχειρούμενη μεταφορά κεφαλαίων και ενδιαφέροντος σε Mid 40 και χαμηλότερη αποτίμηση.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στο ρυθμό των αποτελεσμάτων και της ειδησεογραφίας κινούνται οι αγορές. Με την Ελληνική να υστερεί, ωστόσο, καθώς δείχνει να… χάνει το βηματισμό της από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης.

Μάλιστα χθες στο κλείσιμο, ειδικότερα στη διάρκεια της δημοπρασίας, παρατηρήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση το παράδοξο της πτωτικής διαμόρφωσης βασικών μετοχών και δεικτών.

Εξηγήσεις για την τακτική αυτή δίνονται πολλές και ακούγονται περισσότερες, αλλά για το θέμα αυτό θα αναφερθούμε εκτενώς όταν τεκμηριώσουμε την κρατούσα εκτίμηση.

Αναμφίβολα το «παιχνίδι» που επιχειρείται παράλληλα στην υποκείμενη αγορά και την αγορά Παραγώγων και με «μοχλό» τη διαδικασία της δημοπρασίας- έτσι όπως αυτή επιτρέπεται να πραγματοποιείται από τους υπεύθυνους- αποτελεί επί της ουσίας χειραγώγηση του FTSE 20.

Κερδισμένοι όσοι «προβλέπουν» το τέλος της συνεδρίασης και λαβαίνουν σταδιακά μετά τις 14:00 ανάλογες θέσεις στο ΧΠΑ.

Είπαμε όμως, αυτό είναι θέμα που αφορά πρωτίστως τους υπεύθυνους, ειδικότερα –κατά την εκτίμησή μας- την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Από την τρέχουσα ειδησεογραφία θα σταθούμε σήμερα στην «συνάντηση εφοπλιστών με Αλογοσκούφη», όπως διεξοδικά αναφέρεται στο σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη. Μια συνάντηση, που σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, θα φέρει τις δυο πλευρές στα… μισά της διαδρομής.

Η εκτίμηση από την πλευρά των εφοπλιστών είναι πως θα υπάρξει αποτέλεσμα από τη σημερινή συνάντηση στο Ζάππειο.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτών των κύκλων, θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερες κινήσεις πέραν των συμπράξεων σε ΟΛΠ-ΟΛΘ.

Εάν μάλιστα η πλευρά του ΥΠΟΙΟ προχωρήσει στην ικανοποίηση των φορολογικών αιτημάτων που θα θέσουν οι εφοπλιστές, τότε το παιχνίδι παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, παρατηρήθηκε και χθες μια σταδιακή επιλεκτική μεταφορά κεφαλαίων και ενδιαφέροντος προς μετοχές εταιρειών του 40άρη. Για παράδειγμα μετοχές εταιρειών όπως η ΑΝΕΚ (2,10 ευρώ με 3,96%), Sprider (3,48 ευρώ με 5,45%), Blue Star Ναυτιλιακή (2,91 ευρώ με 3,93%), Σωληνουργεία Κορίνθου (3,5 ευρώ με 5,42%), Lamda Development (10,28 ευρώ με 4,26%), Frigoglass (21,96 ευρώ με 4,57%), Folli Follie (20,46 ευρώ με 5,68%), αλλά και Βωβός, Τέρνα, Σιδενόρ, Χαλκόρ, Νεοχημική, ΕΧΑΕ, Γενική Τράπεζα, Αεροπορία Αιγαίου, Fourlis, διαμορφώνονται σε ανοδικό κανάλι.

Είναι ενδεικτικό πως από τις 40 μετοχές του εν λόγω δείκτη, για μόλις 8 σημειώθηκε χθες αρνητική τιμή στο κλείσιμο, αν και κατά την εκτίμησή μας τόσο η Forthnet, ΔΟΛ, όσο και το Υγεία, μπορούν να δώσουν ανοδική αντίδραση στη συνέχεια.

Επιμένουμε στον Mid 40 και ένα μέρος της χαμηλότερης αποτίμησης, καθ’ ότι οι παίκτες που μεταφέρουν κεφάλαια σε αυτή την ομάδα μετοχών και γνώστες του παιχνιδιού είναι και ρευστότητα διαθέτουν και μέρος από τα «σπασμένα» των τραπεζών επιχειρούν να βγάλουν μέσω αυτής της κίνησης.

Εάν μάλιστα το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια συντηρηθεί σήμερα-αύριο σταθερό, χρηματιστηριακοί κύκλοι δίνουν περισσότερους πόντους στο ενδεχόμενο της υπεραπόδοσης του Mid 40 έναντι της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v