Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tι σήμα στέλνει ο κανόνας του 20

Δεν είναι ο πιο γνωστός κανόνας της Wall Street, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμος. Ο κανόνας του 20 στέλνει σήμα για τη μελλοντική πορεία της μητέρας όλων των αγορών, που η Σοφοκλέους πρέπει να λάβει υπόψη της.

Tι σήμα στέλνει ο κανόνας του 20
Τα καλά οικονομικά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου της JP Morgan και της Coca Cola Company βοήθησαν τη Wall Street να καταγράψει σημαντικά κέρδη χθες, τονώνοντας το ηθικό των επενδυτών ανά την υφήλιο.

Όμως, σημασία δεν έχει αν η μητέρα όλων των αγορών πήγε πάνω μία ή δύο ή τρεις μέρες, αλλά αν η κίνησή της θα έχει διάρκεια.

Γι’ αυτό τον λόγο μερικοί στρατηγικοί αναλυτές μεγάλων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού εξετάζουν και συγκρίνουν μια σειρά από στοιχεία και δίνουν σημασία στο σήμα αγοράς ή πώλησης που στέλνουν ορισμένοι δείκτες ή κανόνες.

Ένας από αυτούς είναι ο αποκαλούμενος κανόνας του 20, που κατ’ άλλους θα έπρεπε να ονομάζεται κανόνας του 22,3 και προκύπτει από τον γνωστό μας πολλαπλασιαστή κερδών ή Ρ/Ε.

Δεν είναι μεν τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό, είναι όμως αρκετά δημοφιλής σε ορισμένους στρατηγικούς αναλυτές μεγάλων επενδυτικών οίκων.

Σύμφωνα με αυτό τον κανόνα, το άθροισμα του τρέχοντος πληθωρισμού και του Ρ/Ε με βάση τα κέρδη του τελευταίου 12μήνου θα πρέπει να δίνει 20.

Αν το άθροισμα των δύο δίνει λιγότερο από 20, τότε η αγορά θεωρείται φθηνή και επομένως ενδείκνυται για αγορές.

Κατά τον ίδιο τρόπο, αν το άθροισμα είναι μεγαλύτερο του 20, τότε η αγορά θεωρείται ακριβή και ενδείκνυται για πωλήσεις.

Το άθροισμα του πληθωρισμού και του Ρ/Ε στις ΗΠΑ διαμορφώνεται ανάλογα με τον χρονικό ορίζοντα. Το άθροισμα του πληθωρισμού και του Ρ/Ε του δείκτη S&P 500 των τελευταίων 25 χρόνων βρίσκεται κοντά στο 20,72.

Αν όμως ο ορίζοντας επεκταθεί στα τελευταία 50 χρόνια, το νούμερο μικραίνει κοντά στο 17,60, ενώ αυξάνεται στο 22,3 στα 40 χρόνια.

Όλα είναι σχετικά, όμως παρ’ όλα αυτά ο κανόνας συνεχίζει να αποκαλείται του 20 και θεωρείται ένας από τους καλύτερους τρόπους μέτρησης της αξίας των μετοχών σε μακροπρόθεσμη βάση.

Σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα κέρδη του τελευταίου 12μήνου, το Ρ/Ε του δείκτη S&P 500 διαμορφώνεται κοντά στο 22. Αν σε αυτό προστεθεί ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή εκείνος που προκύπτει αν αφαιρεθούν οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, που ήταν 2,4% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, το άθροισμα δίνει 24,4.

Με βάση αυτό το μέγεθος, που ξεπερνά τόσο το 20 όσο και το 22,3 δεν είναι ο κατάλληλος καιρός ακόμη να αγοράσει κάποιος αμερικανικές μετοχές.

Η κατάσταση βελτιώνεται αρκετά αν ληφθεί υπόψη το Ρ/Ε του δείκτη S&P 500 που έχει υπολογιστεί με βάση τα οργανικά κέρδη των 500 εταιριών του τελευταίου 12μήνου.

Σε αυτή την περίπτωση το Ρ/Ε υποχωρεί κοντά στο 17 και αν προστεθεί ο δομικός πληθωρισμός το άθροισμα διαμορφώνεται λίγο κάτω από το 20.

Είναι σαφώς καλύτερα τα πράγματα όμως παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να θεωρηθεί ισχυρό σήμα για αγορές.

Φυσικά, ο κανόνας του 20 δεν λειτούργησε πάντοτε με επιτυχία. Τη δεκαετία του 1970, που τα Ρ/Ε ήταν χαμηλά και ο πληθωρισμός υψηλός, ο κανόνας έστελνε σήμα για αγορές, ενώ η αγορά υποχωρούσε.

Λανθασμένο σήμα έστελνε επίσης την περίοδο 1996 - 1999, όταν το άθροισμα έβγαινε πάνω από 20 λόγω των υψηλών Ρ/Ε, στέλνοντας σήμα πώλησης. Αντίθετα, έστελνε το σωστό σήμα στις άλλες περιόδους.

Είναι σαφές ότι ο κανόνας του 20 δεν είναι σύμμαχος των ταύρων σε αυτή τη χρονική στιγμή κι αυτό είναι κάτι που μερικοί λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.

Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς στην Ελλάδα, αφού η Σοφοκλέους είναι μεν διαφορετικό «ζώο» από τη Wall Street, επηρεάζεται όμως αρκετά.


Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v