Υψοφοβία των αγοραστών στη Σοφοκλέους

Συνεδρίαση δυο όψεων, αν και ο ΓΔ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Οι αγοραστές, περισσότερο ενεργητικοί στην αρχή, έδειξαν να το ξανασκέφτονται μετά το αρνητικό γύρισμα των ευρωαγορών.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τα αποτελέσματα των Merrill Lynch και Pfizer γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και, από εκείνη τη στιγμή και μετά, φάνηκε να το ξανασκέφτονται οι αγοραστές στη Σοφοκλέους, που στα πρώτα 2/3 της συνεδρίασης έδειχνε διαθέσεις σαφώς καλύτερες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Η πρώτη θετική εικόνα ήταν αποτέλεσμα επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος σε δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, καθώς μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, για πολλοστή συνεδρίαση, παρέμειναν επιδεικτικά αδιάφορες.

Όμως, μετά τις 15:10 και πολύ περισσότερο μετά τις 15:38 επανεμφανίστηκαν οι πωλητές σε αρκετούς τραπεζικούς τίτλους (είναι ενδεικτικό ότι ο τραπεζικός δείκτης, παρά το αρχικά θετικό ξεκίνημα και παρά τις πιέσεις των προηγούμενων ημερών, μόλις και μετά βίας έκλεισε με οριακά κέρδη 0,04%) και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ελάχιστα λεπτά πριν τις 16:30 ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί στο χαμηλό ημέρας και περίπου 50 μονάδες χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό.

Αν και η γενικότερη αίσθηση από αρκετούς διεθνείς αναλυτές, είναι ότι οι αγορές έχουν δει το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος από τα subprime loans, η ψυχολογία παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, και βέβαια, αυτό θα ενισχύει τη μεταβλητότητα και θα απαγορεύει τις κινήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE, όπου οι περισσότερες έκλεισαν στο «πράσινο», με αξιοσημείωτες απώλειες Alpha Bank, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ελληνική Τεχνοδομική, αρνητικό πρόσημο για Eurobank, Motor Oil και ΟΤΕ και αμετάβλητός ο τίτλος της Εθνικής, που αξίζει να σημειωθεί ότι έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, αν και ενδοσυνεδριακά κατέγραφε κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

Η εικόνα του εν λόγω τίτλου και με δεδομένες τις δηλώσεις του διοικητή της τράπεζας, που εξέφρασε την αισιοδοξία του, όχι μόνο για το τρίμηνο αλλά και για την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου, συνεχίζει να προβληματίζει έντονα.

Αντίθετα, κέρδη που ακούμπησαν τις έξι ποσοστιαίες μονάδες για τη Βιοχάλκο, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% τερμάτισαν τη συνεδρίαση ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Κύπρου, ΜΡΒ και MIG.

Επίσης, αξιοσημείωτα κέρδη για Coca Cola, Intralot, Τιτάνα και Πειραιώς και θετική μεταβολή για Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, δίνοντας μια πρώτη κίνηση υψηλότερα των 4.010 μονάδων, υποχώρησε μέχρι τις 3.987, νέα αντίδραση μέχρι το υψηλό ημέρας των 4.013,54 μονάδων, όμως από ότι φάνηκε, οι περισσότεροι αγοραστές είναι «υψοφοβικοί», για να έλθει το άδειασμα μετά τις 15:10, με το Δείκτη να υποχωρεί μέχρι τις 3.962,9 μονάδες και να κλείνει τελικά στις 3.965,75 με κέρδη 0,55% ενώ ο τζίρος, δείχνοντας νέα υποχώρηση, έφτασε τα 239 εκατ. από τα οποία τα 8,5 αφορούσαν πακέτα.

Η σημερινή συνεδρίαση ασφαλώς και δεν άφησε πολλά θετικά μηνύματα, αφενός γιατί ο τζίρος δείχνει έντονη αδυναμία ενίσχυσης, αφετέρου γιατί οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι αδυνατούν να δώσουν πειστική ανοδική αντίδραση και βέβαια, γιατί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ παραμένει απονευρωμένο, τόσο από πλευράς ενδιαφέροντος, όσο και από πλευράς συναλλαγών.

Αυτό το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα, οι πτωτικές μετοχές στο τέλος να περάσουν μπροστά, έστω και εάν ενδοσυνεδριακά ήταν περίπου στο μισό από αυτές με θετικό πρόσημο. Έτσι, η τελική εικόνα με 115 ανοδικές μετοχές έναντι 119 πτωτικών ασφαλώς και δεν ενθουσιάζει, ενώ 19 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4-26,92%.

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές, που δεν ήταν και ιδιαίτερα πολλοί, ξεχώρισαν Σιδενόρ, ΚΛΜ, Καρδασιλάρης, Αλφα Γκρίσσιν, Ιασώ, Πλαστικά Κρήτης, Μπουτάρης ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο Βασιλόπουλος.

Τεχνικά, και όσον αφορά το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος πρέπει να κρατηθεί υψηλότερα των 2050 και στη χειρότερη περίπτωση, των 2.039 μονάδων, για να διατηρήσει τις όποιες ελπίδες για περαιτέρω ανοδική κίνηση, οι ακριβώς επόμενες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 2.068 – 2.070 και 2.085 -88 μονάδες ενώ οι πρώτες στηρίξεις στις 2.050, 2.040-39 και 2.029 μονάδες.

Περίπου στο βηματισμό της υποκείμενης και η κίνηση στην αγορά παραγώγων, όπου δεν σημειώθηκε αύξηση των συναλλαγών, όμως μετά τις 15:35, οι εκεί εμπλεκόμενοι, κυρίως από την πλευρά των πωλητών, έδειξαν ελαφρώς επιθετικότερες διαθέσεις, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τη μικρή αύξηση των υποτιμήσεων στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v