Με το δάκτυλο στο... τερματικό

Με επιφυλακτικούς τους εγχώριους θεσμικούς και τους ξένους να κάνουν παιχνίδι μέσω κυρίως των τηλεπικοινωνιών, αναζητούν όλοι την κρίσιμη ημέρα της... επίθεσης. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι traders ετοιμάζονται, προεξοφλούν και προσπαθούν να μαντέψουν το πότε θα δώσουν οι αγγλοσάξωνες το σήμα για το ράλι τους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παραμένουν με το αυτί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το μάτι στο πληκτρολόγιο. Τις τελευταίες τρεις μέρες έχει καταστεί προφανέστατο πως οι διψασμένοι για ρευστότητα επενδυτές περιμένουν τη στιγμή που μία κίνηση των αμερικανών θα τους διαβεβαιώνει ότι επίκειται λύση.

Δεν είναι τυχαίο, πως οι περισσότεροι (παρά)χρηματιστηριακοί αγγλοσάξωνες αναλυτές θεωρούν δοκιμαστική – πιλοτική τη χθεσινή– σημερινή αντίδραση των αγορών.

Το σίγουρο είναι πως αφού έχουν ξεκαθαρίσει το υψηλό ρίσκο, τον κίνδυνο την ανασφάλεια και τον τζόγο βεβαιώνουν πως περιμένουν την αφορμή για να εγγράψουν υπεραξίες.

Με τη μέχρι στιγμής ειδησεογραφία, θεωρείται απίθανο να γίνει οποιασδήποτε μορφής επέμβαση πριν το πρωί της Τρίτης. Θα πρέπει κατά συνέπεια να μετακυληθεί η ρευστότητα προς τη συνεδρίαση της Δευτέρας με παράλληλη προσπάθεια να μην υποχωρήσουν οι δείκτες στη διαδικασία κατοχύρωσης κερδών την Τρίτη.

Στη Σοφοκλέους οι ξένοι επιμένουν τηλεπικοινωνιακά. Έχουν ρευστοποιήσει ΟΤΕ από τα 11,5 μέχρι και τα 10 ευρώ και επανατοποθετούνται με χαμηλό κόστος από τα 8,9 ως τα 9,5 χθες και σήμερα. Μονά- ζυγά δικά τους, καθώς η πλειονότητα των εγχώριων θεσμικών απέχει, τη στιγμή που οι μόνοι οι ποίοι αποδεδειγμένα συμμετέχουν στο front running των ξένων είναι οι 3– 4 χρηματιστηριακές που είναι συνεργάτες τους.

Η συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών χαμηλής κεφαλαιοποίησης μας καθιστά επιφυλακτικούς για το ”ταμείο” 2- 3 επενδυτικών σχημάτων, ενώ από την άλλη αναδεικνύεται μια ομάδα άλλων μετοχών αυτής της κατηγορίας όπου φαίνεται να κινούνται (μέχρι προχθές) ανενεργά lobbies.

Το στοιχείο που καθορίζει την τάση και θα φανεί τη Δευτέρα αν είναι θετικό ή αρνητικό αφορά στον αρνητικό τζίρο. Με συναλλαγές περίπου 40 εκατ. ευρώ (14.17), αλλά αυξημένη εμπορευσιμότητα σε τεμάχια επιβεβαιώνονται όλα τα ανωτέρω.

Δεν είναι δυνατόν όμως να αποσαφηνιστεί αν ο χαμηλός τζίρος σε αυτή τη φάση είναι στοιχείο θετικό, που πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε ακόμη λίγη άνοδο για τους ειδήμονες, ή αρνητικό. Θα φανεί τη Δευτέρα κατά πόσον θα προκύψει (ή όχι) επόμενη φουρνιά αγοραστών.

Αυτό που γίνεται όμως ξεκάθαρο αφορά τη διάθεση εξάντλησης κάθε κερδοσκοπικής δυνατότητας. Χωρίς να αλλάζουν τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, χωρίς να έχουν μεταβάλλει φορά οι επιμέρους δείκτες διεθνώς, χωρίς να έχει βελτιωθεί το κλίμα στην παραγωγή ή την κατανάλωση. ”Ένα είναι σίγουρο. Ετοιμάζουν ένα ”πάρτι”, μια συστοιχία ακραίων αντιδράσεων και διακυμάνσεων με κύριο ζητούμενο το carpe diem (άδραξε την ημέρα).

Αυτό, γιατί σε περιόδους εντονότατων διακυμάνσεων τιμωρούνται λάθη ακόμη και.. πενταλέπτου. Όποιος κερδίσει το στοίχημα με το πότε θα γίνει τι από πλευράς Αμερικανών, κατά πάσα πιθανότητα θα περάσει από το... ταμείο για είσπραξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v