Εκμεταλλεύεται το διεθνές κλίμα η αγορά

Γεωπολιτικού περιεχομένου η αφορμή που πυροδοτεί την τεχνικής μορφής αντίδραση στις διεθνείς αγορές. Ακολουθεί, και δικαιολογημένα, η Σοφοκλέους με το παιχνίδι να γίνεται επικίνδυνο και συνάμα γοητευτικό για τους λάτρεις του trading, ενώ κερδίζουν πόντους όσοι αγόρασαν χθες τις 10 μονάδες στα συμβόλαια του FTSE-20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στην αφορμή της αφορμής και με την υπόθεση ότι θα περάσει το αναθεωρημένο ψήφισμα των Αγγλοσαξόνων και παρά την εμβάθυνση της κρίσης με τους Γάλλους, Ρώσους και Κινέζους, ποντάρουν οι ”παίκτες”.

Τεχνική αντίδραση που χρειάζεται μια γεωπολιτικού περιεχομένου αφορμή για να στηριχθεί και για να δώσει υπερπολύτιμες ανάσες ρευστότητας.

Άλλωστε σε τόσο ευμετάβλητες αγορές όπου τα πάντα προεξοφλούνται το πάνω χέρι και στην (παρα)πληροφόρηση, το έχουν κυρίως οι Αγγλοσάξονες.

Κατά συνέπεια θεωρούμε δικαιολογημένη την τεχνικής μορφής αντίδραση και στη Σοφοκλέους, που θα έχει διάρκεια ανάλογη με αυτή των ευρωπαϊκών αγορών.

Όπως σημειώνονταν και στο χθεσινό σχόλιο μετά το ”κλείσιμο” της συνεδρίασης, οι συγκεκριμένοι παίκτες που ”σκούπισαν” δέκα πόντους στο συμβόλαιο του FTSE – 20, οδηγώντας τον από τις 707 στις 717 μονάδες, κάτι περισσότερο από εμάς τους ταπεινούς γνώριζαν.

Όπως προφανώς επίσης και οι UBS και Morgan, που μετά από περίπου ενάμιση μήνα επανεμφανίστηκαν μεταξύ των κυρίων αγοραστών χθες.

Να μη διαφεύγει της προσοχής μας και η πρόσφατη έκθεση της UBS (10/3) που επικεντρώνεται σε 16 συγκεκριμένες μετοχές ελληνικών εταιριών.

Ποντάρουν, διεθνώς, στο ότι θα περάσει το ψήφισμα, στο ότι θα γίνει η επέμβαση τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι σύντομα και λυτρωτικά για το κεφάλαιο. Προφανώς, όποιος κερδοσκόπος εμπιστεύεται την ισχύ των λόγων τους και των εκτιμήσεών τους μπορεί να ακολουθήσει.

Καθαρά τεχνικά, η αντίδραση βασίζεται κυρίως στην επανεμφάνιση βραχυπρόθεσμων αγοραστών στη μετοχή του ΟΤΕ που την οδηγούν προς τα 9,02 ευρώ. Με βάση τον τζίρο φαίνεται ότι το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι δίνεται εκεί καθώς η αντίρροπη μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί οριακά προς τα 13,62 ευρώ.

Ένα σύντομο ”τρέξιμο” σε μετοχές του Δείκτη με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Alpha και δευτερευόντως της Εθνικής βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ενθαρρυντικό είναι ότι κρατάει τα 31,4 ευρώ ο Τιτάνας και επαναπροσεγγίζει τα 4 ευρώ η Intracom.

Ριψοκίνδυνο το εγχείρημα, καθώς αναφερόμαστε σε χρηματιστήρια όπου πλέον κυριαρχεί ο τζόγος και το ενδιαφέρον δικαιολογημένα εστιάζεται σε υπερπουλημένες μετοχές.

Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση των ”κερδοσκόπων” κρίνεται ικανοποιητική, καθώς αντιδρούν μετοχές όπως η Εργάς, Ιντερσατ, Fanco, Microland και αρκετών ακόμη, ανεβάζοντας σε 180- 190 τους τίτλους που αντιδρούν.

Ριψοκίνδυνη γι’ αυτό και γοητευτική η σημερινή συνεδρίαση όπως και οι επόμενες μια – δυο που θα ακολουθήσουν. Ειδικότερα η αυριανή, στην περίπτωση που εγκριθεί το αναθεωρημένο ψήφισμα, αλλά και της Δευτέρα στην περίπτωση που θα υπάρχει και η αντίδραση του Σαντάμ στο τελεσίγραφο των Αγγλοσαξόνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v