Κάτω από τις 1.500 με... το καλημέρα!

Διέσπασε προς τα κάτω (και) τις 1.500 μονάδες η Σοφοκλέους, η οποία εκτός από τα δικά της... άπλυτα έχει να αντιμετωπίσει τη χθεσινή πτώση των διεθνών αγορών (που εδώ ήταν αργία), αλλά και τη διατήρηση του αρνητικού κλίματος στις ευρωαγορές, σήμερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μαύρη... Τρίτη. Ετεροχρονισμένη η πίεση των διεθνών αγορών, προστίθεται στα παθογενή πλέον προβλήματα της αγοράς μας, παρασύροντας και το χρηματιστήριο χαμηλότερα.

Και δικαιώνονται τώρα, κυρίως οι ξένοι που ”άδειαζαν” μεγάλο μέρος των θέσεών τους την προηγούμενη εβδομάδα. Εκτιμούσαν (τότε) και δικαιώνονται (τώρα, πως η αγορά, αλλά και η τιμή συγκεκριμένων μετοχών, μπορεί πολύ εύκολα ”σαν βούτυρο να λιώσει κι άλλο”, όπως χαρακτηριστικά δήλωνε εις εξ αυτών την περασμένη Πέμπτη.

Και μεγεθύνεται το πρόβλημα μεταξύ των εγχώριων επενδυτών, οι οποίοι αγεληδόν ακολουθούν και... εξακολουθούν.

Στο χείλος των 1.500 μονάδων ο Δείκτης, με τον ΟΤΕ να καταρρέει, την Alpha να κινδυνεύει να χάσει τα 10 ευρώ, την Εμπορική να βυθίζεται προς τα 9 ευρώ (η προεξοφληθείσα τιμή στόχος της UBS).

Σε όλ’ αυτά η Κυβερνητική Επιτροπή καλείται μεθαύριο να συζητήσει, να βρει λύσεις, να δημιουργήσει μια νέα αρχή για την οικονομική πολιτική. Όλ’ αυτά όμως, τη στιγμή που εκδηλώνονται εκ των ένδον, βολές κατά των συναρμόδιων υπουργών.

Εύλογο το ερώτημα ”τι κάνουμε τώρα!”, καθώς πρόκειται για την τρίτη, τις τελευταίες δυο εβδομάδες, συνεδρίαση με φανερές πλέον ενδείξεις ”γενικευμένης εκποίησης”.

Το σίγουρο είναι πως υπάρχουν κι άλλες μετοχές στα χέρια ”μικροεπενδυτών” που πρέπει να πουληθούν όσο – όσο σε αυτά τα επίπεδα. Προφανώς, υπάρχουν αγοραστές σε αυτά τα επίπεδα, κυρίως από την πλευρά των δυο – τριών ισχυρών που διαθέτουν ρευστότητα και αντοχές.

ΣΗΜ. Στα 10 ευρώ η μετοχή της Alpha, ακολουθεί την προδιαγεγραμμένη πορεία συνολικότερα του τραπεζικού κλάδου, όπως προ μηνός είχε αναλυθεί σε κεφαλαιώδους σημασία έκθεση της UBS.

Παρακολουθώντας την απαξίωση του τραπεζικού κλάδου, που προφανώς αποτυπώνει, καταγράφει και ουσιαστικά προβλήματα, προσπαθούμε να καταλάβουμε το βαθύτερο νόημα της αισιόδοξης δήλωσης του προέδρου του ομίλου. Προ ημερών ανέφερε πως ουδεμία πιθανότητα υπάρχει για το ενδεχόμενο στρατηγικής ή άλλης μορφής συνεργασίας της Alpha, μιλώντας μάλιστα απαξιωτικά για μια τέτοια περίπτωση με εγχώρια (συν)εταίρο.

Είναι προφανές πως οι πέντε τράπεζες δεν μπορούν να βαδίσουν επί μακρόν ως έχουν. Πόσο μάλλον στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι αρνητικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v