Μονόδρομος για την αγορά η πλήρης κάθαρση!

Η συνέχιση της κάθαρσης προς κάθε κατεύθυνση, η δημοσιοποίηση των στοιχείων για το spread (εύρος) των μετοχών του Μαρτίου και η ευόδωση 2-3 επιχειρηματικών συνεργασιών είναι αυτό που απομένει προκειμένου η αγορά να βγεί από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει μετά το 1999.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καθαρή Δευτέρα από πολλές απόψεις, με μηνύματα για πολλούς αποδέκτες.

Παρά τις όποιες πικρίες και τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν, κυρίως, από την πλευρά της Θεμελιοδομής, γνωρίζαμε όλοι ότι η πρώτη κίνηση θα ήταν η πιο δύσκολη, καθώς στην αγορά τόσα χρόνια έχουμε καλομάθει να λειτουργούμε, αγνοώντας τις συνέπειες και αποφεύγοντας να αναλάβουμε τις όποιες ευθύνες μας.

Δύσκολη και για αυτό το λόγο καθοριστική η πρώτη κίνηση δημιουργεί τις λίγο πολύ αναμενόμενες αντιδράσεις. Η αγορά όμως πρέπει να βρει τον δρόμο της, και θα τον βρει.

Δεν είναι τυχαίο και θα συμφωνήσουν οι παλαιότεροι, πως αυτή η υπόθεση μας θυμίζει κάτι από το Μαγρίζο, την Λαυρεωτική, τους κάθε λογής Παπαθεοδώρου κλπ κλπ.

Διαπιστώνουμε πως τεχνικά η αγορά βρίσκεται σε επίπεδα μακροπρόθεσμης στήριξης που καλύπτουν μια ολόκληρη πενταετία. Διατυπώνονται βέβαια και απόψεις αιρετικών για περαιτέρω υποχώρηση προς τις... 1.350 μονάδες, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να στραγγαλιστεί κυριολεκτικά και το υγιές κομμάτι της αγοράς.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση στη συνεδρίαση της Παρασκευής δεν ήταν η λίγο πολύ αναμενόμενη πίεση και υποχώρηση μετοχών ζημιογόνων εταιριών, αλλά επιμέρους αρνητικές ενδείξεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Εξάλλου, από την ερχόμενη Τρίτη θα διατεθούν οι νέες μετοχές της Intralot, με τιμή κόστους τα 5,87 ευρώ. Η μετοχή σήμερα πιέστηκε κατά 5,5%, κλείνοντας χαμηλότερα στα 12,38 ευρώ με 37.646 τεμάχια. Φανταζόμαστε ποιοι μπορεί να πούλησαν.

Στην περίπτωση όμως της Cosmote ήταν ουσιαστική (ή μήπως στάθηκε αφορμή) η έκθεση της Goldman Sachs, η οποία αναθεωρεί χαμηλότερα προς τα 9,4 ευρώ την τιμή - στόχο, εκτιμώντας πως βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με premium έναντι άλλων ευρωπαϊκών εταιριών.

Υποθέτουμε ότι έχει δίκαιο, αλλά δεν δικαιολογούμε την προσφορά των 190.038 τεμαχίων, τις απώλειες κατά 5,1%, και, κυρίως, όμως το ”κλείσιμο” της τιμής στα 8,92 ευρώ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εάν η μετοχή δεν αντιδράσει, την Τρίτη -Τετάρτη, προς τα 9,1 ευρώ (και υψηλότερα) δημιουργείται πρόβλημα. Όμως, εκεί που καταληφθήκαμε εξ απίνης, ήταν με το –3,5% του Τιτάνα, αφού η μετοχή έκλεισε στα 33,78 ευρώ με 40.605 τεμάχια.

Προφανώς οι θεσμικοί είτε δεν εμπιστεύονται την αγορά είτε εκλαμβάνουν τα τρέχοντα ως αφορμή για να πιέσουν χαμηλότερα. Εν μέρει αυτό επιβεβαιώνεται από την αρνητική συμπεριφορά που έδειξε η μετοχή της ΔΕΗ.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Επιχείρησης έδωσε μόνο ένα ενδιάμεσο ”κλείσιμο” υψηλότερα των 14 ευρώ, στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Εάν Τρίτη-Τετάρτη δεν αλλάξει και εδώ η τάση, υπάρχει επίσης πρόβλημα.

Για τον ΟΤΕ αναφέρουμε συνεχώς, από την περυσινή εσπευσμένη και καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα μετοχοποίηση, πως ο Οργανισμός δεν έχει άλλο ”φιλέτο” να δώσει στο δημόσιο. Δεν έχει επίσης την ίδια βαρύνουσα σημασία για τους ξένους θεσμικούς, οι οποίοι δικαιολογημένα επιφυλάσσονται για το κατά πόσο θα συνεχιστεί η πολιτική της υψηλής μερισματαπόδοσης.

Για τις τράπεζες λίγο πολύ η άποψή μας είναι γνωστή. Δεν πιστεύουμε, αν και θα το θέλαμε, πως τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου θα είναι ικανά να πετύχουν τη θεαματική ανατροπή.

Τι απομένει λοιπόν; Να συνεχιστεί τουλάχιστον η διαδικασία κάθαρσης προς κάθε κατεύθυνση, να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για το spread (εύρος) των μετοχών για το μήνα Μάρτιο, να προχωρήσουν δύο τρεις επιχειρηματικές συνεργασίες, να περιθωριοποιηθούν και άλλες ζημιογόνες επιχειρήσεις.

Δηλ. να φανεί πως η κάθαρση, όπως αυτή ευρύτερα εννοείται, μπορεί να μας οδηγήσει σε διέξοδο.

Για την ερχόμενη εβδομάδα παραμένει κρίσιμο το όριο των 1500-1560 μονάδων, καθώς πρόκειται για πενταετούς διάρκειας ”στήριξη”, προσβλέποντας σε σταθεροποίηση - συσσώρευση σταδιακά της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v