Επιτόκια, δ.σ. ΧΑ, ΟΤΕ και... προσδοκίες

Την κόντρα ευρωπαϊκών επιτοκίων– αμερικανικών προετοιμασιών είναι πιθανό να ακολουθήσει η Σοφοκλέους, με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να κινείται στον ρυθμό των αναμενόμενων αποφάσεων για ένταξη ζημιογόνων εταιριών σε καθεστώς επιτήρησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιτόκια εναντίον μεθοδεύσεων επέμβασης. Το ενδεχόμενο μείωσης του κεντρικού ευρωπαϊκού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, προκαλεί μια ισχνή αντίδραση στις διεθνείς αγορές.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι αμερικανοί είτε μέσω δηλώσεων, είτε μέσω της πολιτικής τους, παραμένουν αδιαμφισβήτητα οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού.

Το ενθαρρυντικό για τη Σοφοκλέους είναι πως όποιο σενάριο κι αν παιχτεί, μέχρι και το πλέον δυσμενές, εξαντλούνται σημαντικά τα περιθώρια περαιτέρω μεγάλης διόρθωσης.

Για 13 στις 13 αρνητικές συνεδριάσεις πηγαίνει ο ΟΤΕ, εάν δεχτούμε ως επικρατέστερη την εκτίμηση εκείνων που θεωρούν μάλλον αποτυχημένη τη χθεσινή προσπάθεια στήριξης. Θα φανεί όμως σήμερα, πως θα ενεργοποιηθεί το υπόλοιπο περίπου 7% και ποιοι, πέραν του Οργανισμού, θα συνδράμουν στην προσπάθεια.

Επίσης, ενθαρρυντικό είναι πως θέτει τιμή στόχο υψηλότερα για τις Vodafone, Cosmote, η UBS που μέχρι στιγμής δικαιώνεται από την προ μηνός πρόβλεψή της, τόσο για τα αποτελέσματα των τραπεζών, όσο και για την τιμή στόχο της Εμπορικής.

Ενθαρρυντική ένδειξη άλλωστε θεωρούμε την – στο πλαίσιο του εφικτού – προσπάθεια αυτονόμησης ορισμένων επενδυτικών σχημάτων και επιχειρηματιών, που αν μη τι άλλο, προσπαθούν και επιτυχαίνουν στα του οίκου τους. Στην κατηγορία αυτή θα πρέπει να ενταχθούν μετοχές εταιριών από τη Hi-tech μέχρι τον Κορδέλλο, και από την Έμπεδος μέχρι τον Καρδασιλάρη.

Ενδείξεις αναστροφής της πτωτικής τάσης καταγράφηκαν χθες, για μια σειρά μετοχών εταιριών που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις για ένταξη στην επιτήρηση. Οι 15 φάκελοι θα εξεταστούν σήμερα, στις 4 το απόγευμα και πλην 2– 3 οριακών περιπτώσεων η εκκρεμότητα θα λυθεί για αρκετές από τις υπόλοιπες.

Επενδύουμε στην προσπάθεια ”κάθαρσης” που επιχειρείται στην αγορά, καθώς τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής και συναίνεσης, ενώ αποτελεί προοίμιο για περαιτέρω ξεκαθάρισμα, και σύμφωνα με ορισμένους, επιβάλλεται επιτακτικά... άνωθεν.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v