”Σπάει” και το ταμπού των 1.600 μονάδων

Οι νέες σημαντικές πιέσεις σε τράπεζες και ΟΤΕ, που ωθούν το δείκτη κάτω από τις 1.600 μονάδες, οδηγούν σε αλλαγή τακτικής και τους θιασώτες της στήριξης στις 1.600 μονάδες, οι οποίοι πλέον επικεντρώνονται περισσότερο στον εντοπισμό των αυριανών επενδυτικών επιλογών τους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χαμηλότερα των 1.600 μονάδων η αγορά μετά τις 11.30’ με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης υποχωρεί προς τις 1.588 μονάδες, με τον FTSE-20 να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες από τους άλλους δύο... ομολόγους.

Σημαντική σε έκταση η διόρθωση, καθώς τράπεζες (-1,4%), κυρίως όμως τηλεπικοινωνίες (-2,2%), παρασύρουν χαμηλότερα το πλήθος των μετοχών. Μόλις 14 μετοχές εμφανίζουν μικρά κέρδη, περί τις 231 με απώλειες.

Από τον σηματωρό δείκτη, οι εντονότερες πιέσεις ασκούνται με προσφορά μεγαλύτερη του μισού εκατομμυρίου τεμαχίων στη μετοχή του ΟΤΕ. Μέχρι τα 9,68 ευρώ υποχώρησε η μετοχή, καταγράφοντας νέες απώλειες (2,6%).

Σημαντικές όμως αποτιμώνται και οι πιέσεις στις ισχυρές τραπεζικές μετοχές με την Εθνική στα 10,68 ευρώ, την Eurobank οριακά στα 10 ευρώ και την Alpha στα 10,62 ευρώ.

Αυτό που είναι προφανές, με βάση τα αποτελέσματα αλλά και τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά, αφορά στην επιχειρηματική αδυναμία του κλάδου να αντέξει μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, με 5 ισχυρούς χρηματοοικονομικούς ομίλους, στην τωρινή τους κατάσταση.

Τα προβλήματα στον κλάδο είναι και θα παραμείνουν σωρευτικά, καθιστώντας εκ των ουκ άνευ την περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου.

Η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί προς τα 14,10 ευρώ, ενώ του ΟΠΑΠ ακόμη χαμηλότερα προς τα 8,5 ευρώ. Αυτό που μας ανησυχεί στη μετοχή του Οργανισμού δεν είναι τόσο η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης όπως αυτή καταγράφεται με βάση τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, όσο το ενδεχόμενο μιας νέας εσπευσμένης μετοχοποίησης την άνοιξη.

Επί του συγκεκριμένου, θα έπρεπε να αποσαφηνίσει την πρόθεσή του ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός. Η εισηγμένη του χρηματιστηρίου, ΕΧΑΕ, τα αποτελέσματα της οποίας κάθε άλλο παρά μας ξάφνιασαν δυσάρεστα, υποχωρεί στα 2,57 ευρώ, ενώ φαίνεται πως οι 6 + 1 ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα πάρουν στο τέλος τα πάντα, έναντι πινακίου φακής.

Για την επόμενη ώρα θα παραμείνουμε πιστοί στην μεσοπρόθεσμη εκτίμησή μας πως σημασία δεν έχει τόσο το ενδεχόμενο νέας υποχώρησης, σταθερά χαμηλότερα των 1.600 μονάδων, του Δείκτη όσο η ανάδειξη εκείνων των μετοχών, που θα αποτελούν σταδιακά τις επόμενες επενδυτικές μας επιλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v