Γράφουν... ”ελέγχους προόδου” στο ΧΑ

Η ανίχνευση των εισηγμένων που λόγω των αποτελεσμάτων του 2002 κινδυνεύουν να υπαχθούν σε καθεστώς επιτήρησης, η περιφρόνιση των μεγάλων που δεν τα πήγαν... καλά, αλλά και η προτίμηση στους διακριθέντες χαρακτήρισαν τη σημερινή (πρώτη μετά το μπαράζ των ισολογισμών) συνεδρίαση στη Σοφοκλέους.

Αξιολόγηση των νέων (αρνητικών) δεδομένων που αφορούν τις εισηγμένες επιχειρήσεις, όπως χειρότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα και ενδεχόμενο υπαγωγής νέας ”φουρνιάς” εταιριών σε καθεστώς επιτήρησης;

Ή μήπως προσπάθεια να διακριθούν και επί του ταμπλό όσοι όντως ”πήγαν καλά” στο έτος και έχουν τις προοπτικές να χτίσουν πάνω στην πορεία αυτή και το 2003;

Κάτι κι από τα δύο σήμερα στη Σοφοκλέους, καθώς συνεχίστηκαν οι πιέσεις σε κλάδους και επιμέρους τίτλων εταιριών που κρίνεται από την αγορά ότι δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, με τις τράπεζες (-1,07%) και τον ΟΤΕ (-1,6%) να βρίσκονται στο επίκεντρο των πωλητών, όπως και ο ΟΠΑΠ (-1,1%), ενώ στον αντίποδα τόσο η ΔΕΗ (1,8%) όσο και τα ΕΛΠΕ (1,7%), με βοήθεια προς το κλείσιμο από την Coca Cola HBC (1,4%) κατάφεραν να περιορίσουν αισθητά τις απώλειες του Δείκτη, με Vodafone Hellas και Cosmote να συνδράμουν ενεργά.

Ταυτόσημη και η τάση στο εύρος της αγοράς, όπου υπήρξε μια προσπάθεια ανάδειξης των εταιριών με θετικά αποτελέσματα, εξ ου και η ύπαρξη 123 ανοδικών μετοχών, στον αντίποδα όμως, με 20 μετοχές να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 7,5% (9 εκ των οποίων πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη σε καθεστώς ειδικής διαπραγμάτευσης), και άλλες 11 να έχουν απογοητεύσει με τα αποτελέσματα τους, είναι πιο ευδιάκριτη από ποτέ η διάθεση της αγοράς να κατηγοριοποιήσει και να διαχωρίσει.

Μένει ίσως, απλά, η επισημοποίηση αυτής της κατηγοριοποίησης από μέρους των θεσμικών αρχών, ”αίτημα” που υποβάλλεται καθημερινά πλέον από τους εμπλεκόμενους, μέσω του ταμπλό.

Κατά τα λοιπά, η νέα ”αντίδραση” στην προσέγγιση των 1.600 μονάδων, ασχέτως του εάν δεν δοκιμάστηκε ουσιωδώς σήμερα η στήριξη, σίγουρα γεννά προσδοκίες ότι θα μπορούσε να υπάρξει αφομοίωση της θετικής τάσης που διέπει τις Ευρωαγορές έστω κι ετεροχρονισμένα, εν τούτοις με δεδομένη την ”εξάρτηση” στις τράπεζες και τον ΟΤΕ, κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολό.

Κι αυτό γιατί τόσο η Εθνική όσο και η Alpha δεν μπόρεσαν σε καμία των περιπτώσεων να δικαιολογήσουν τις προσδοκίες αντίδρασης, αντ΄ αυτού διολισθαίνοντας περαιτέρω, μαζί τους και οι τιμές των ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-ASE20.

Με τα μάτια στραμμένα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Δ.Σ. του ΧΑ και το... εξωτερικό λοιπόν, μήπως και δοθούν εναύσματα. Διότι με 55 εκ. ευρώ σε καθαρό τζίρο (77 εκ. με 22,5 εκ. σε πακέτα), εκ των έσω δυνάμεις δεν αντλούνται αρκετές...

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Logic Dis (απώλειες 15,79%), της Datamedia (απώλειες 13,8%), της Πλιας (απώλειες 17,74%), της Space Hellas (απώλειες 16,51%), της Σωληνουργεία Κορίνθου (απώλειες 11,76%), της Ιντεάλ κοινές (απώλειες 17,39%), της Βαλκάν (απώλειες 14,29%), της ΝΕΛ (απώλειες 6%), της Μαξίμ Περτσινίδης (απώλειες 1,85%), της Γρηγόρης (απώλειες 5,24%) και της Seafarm (απώλειες 9,38%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ντεσπέκ, της Logic Dis, της Datamedia, της Πλιας, της Space Hellas, της Σωληνουργεία Κορίνθου, της Ιντεάλ κοινές, της Αλυσίδα προνόμιο, της Βαλκάν Έξπορτ και της ΝΕΛ.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 77 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 13,48% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 22,58 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 4.353.690 μετοχών της Vodafone-Panafon στα 4,8 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 10,1 ευρώ, ένα πακέτο 66.000 μετοχών της Eurobank στα 10,24 ευρώ, ένα πακέτο 270 μετοχών της ΕΛΠΕ στα 4,96 ευρώ και ένα πακέτο 164 μετοχών της Alpha.

Aκόμη έγινε ένα πακέτο 50 μετοχών της Alpha Leasing στα 4,12 ευρώ και ένα πακέτο 50 μετοχών της Ατέρμων στα 1,48 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v