Ποιο είναι ”το ζητούμενο” στη Σοφοκλέους

Φαίνεται πως από εδώ και εμπρος σημασία δεν έχει τόσο εάν ο δείκτης θα αντιδράσει προς τις 1.650 ή αν θα υποχωρήσει προς τις 1.580 μονάδες την ερχόμενη εβδομάδα, όσο η πιθανότητα να συνεχιστεί η διαδικασία ”διαχωρισμού” των εταιριών, με αφορμή και την αποκαλυπτική εικόνα που έδωσαν τα εταιρικά αποτελέσματα. Το μεγάλο ξεκαθάρισμα συνεχίζεται...

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πρόγευση του πως εννοούν την αγορά του αύριο, έδωσαν χθες οι ισχυροί ”παίκτες” της Σοφοκλέους.

Προφανώς και δεν ήταν τυχαία η αντίδραση της Eurobank από τα μέσα της εβδομάδας, το θετικό πρόσημο χθες της Alpha Πίστεως, το 12άρι της Σιδενόρ ή ακόμη οι εσπευσμένες αγορές σε τίτλους εταιριών με καλά αποτελέσματα.

Το πώς εννοούν την αγορά οι μεγάλοι παίκτες, ασχέτως των συνθηκών που θα επικρατούν στις διεθνείς αγορές, θα επιχειρήσουν να το... εμπεδώσουν και την ερχόμενη εβδομάδα και τη μεθεπόμενη μέχρις ότου ο διαχωρισμός αρχίσει να αποτυπώνεται πλήρως στη προσφορά και ζήτηση συγκεκριμένων μετοχών. Αυτό είναι και το ζητούμενο.

Με τη μια από τις κάθε τέσσερις εισηγμένες, είτε το θέλουμε είτε όχι θα πορευτούμε στη συνέχεια, τη στιγμή που οι υπόλοιπες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ακόμη και με τη λήψη ακραίων μέσων θα τίθενται σταδιακά στο περιθώριο.

Όσοι παρακολουθούν σταθερά το euro2day.gr είναι κοινωνοί και συμμερίζονται αυτή τη λογική, από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Εκ του αποτελέσματος, μέχρι στιγμής δικαιώνονται.

Θα επιμείνουμε πως σημασία δεν έχει τόσο εάν την ερχόμενη εβδομάδα ο δείκτης αντιδράσει προς τις 1.650 ή αν θα υποχωρήσει προς τις 1580 μονάδες, όσο η πιθανότητα να συνεχιστεί η διαδικασία διαχωρισμού.

Και σε περιπτώσεις όπου οι ζημιογόνες εταιρίες διαθέτουν κρυφές υπεραξίες έχει καλώς. Για παράδειγμα στην ΕΧΑΕ, που εμφάνισε ζημίες και για ”ένα κομμάτι ψωμί” θα την περιλάβουν οι έξι συν ένας μνηστήρες.

Σε πολλές όμως άλλες περιπτώσεις οι εταιρίες είτε θα περιθωριοποιηθούν πλήρως είτε θα κλείσουν είτε θα τίθενται σε επιτήρηση οι μετοχές τους.

Το σίγουρο είναι πως ο επενδυτής αργά, αλλά σταθερά θα τους γυρίζει την πλάτη, τουλάχιστον έως ότου καταστεί σαφές οτι κάποιες εξ αυτών προσφέρονται για ”αναδιοργάνωση”, για επαναφορά σε νέα τροχιά είτε μέσω συγχώνευσης, είτε με αλλαγή ιδιοκτησίας.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v