Μισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι;

Αξιοπρόσεκτες κινήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές έλαβαν χώρα όταν η αγορά προσέγγισε τις 1.600 μονάδες, όπου συνεχίσθηκαν οι έντονες πιέσεις σε Εθνική και Εμπορική, έσπασε η στήριξη των 4 ευρώ στην Intracom, αλλά αντέδρασαν Eurobank, Alpha, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ.

Περίεργη μέρα η σημερινή στη Σοφοκλέους, αν και μια πιο διακριτική ματιά καταδεικνύει πως ενδεχομένως το ΧΑ να συμπεριφέρεται όπως ακριβώς και οι αντίστοιχες διεθνείς αγορές: Θα έπρεπε δηλαδή να αντιδράσει, επιθυμία υπάρχει, ρευστό, όμως, δεν υπάρχει και, κυρίως, ο φόβος επικρατεί.

Υπό τη μορφή ”απογραφής” η σημερινή αποτύπωση της συνεδρίασης λοιπόν, με τις τράπεζες (-0,59%) να συνεχίζουν ακάθεκτες την πτωτική τους κίνηση, τραβώντας το Γενικό Δείκτη τιμών χαμηλότερα, αν και χειρότερα σίγουρα υπήρχαν, αν αναλογιστούμε ότι ενδοσυνεδριακά οι απώλειες του Δείκτη ξεπέρασαν το 1%. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,37% στις 1617,37 μονάδες.

Πάντως, ζητούμενο είναι η αντίδραση. Αντίδραση που ναι μεν ήρθε στην προσέγγιση των 1.600, ωστόσο εν μέσω εντονότατων πιέσεων σε Εθνική (-1,6%) και Εμπορική (-4,3%), δύσκολό να πούμε πως η σημερινή κίνηση πείθει.

Από την άλλη, η αντίδραση των ΕΛΠΕ (3,4%) και του ΟΠΑΠ (επανάκτηση των 9 ευρώ) σίγουρα δημιουργεί προσδοκίες για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που Eurobank (επανάκτηση των 10 ευρώ) και Alpha Bank (1,3%) μπόρεσαν να επιδείξουν σημαντικά σημάδια ”ζωής”.

Κι αν τελικά καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ”υπάρχει ζωή” στην αγορά, έρχεται η Intracom (-3%) και η Vodafone Hellas (-2,7%) για να μας αποδείξουν πως στηρίξεις σε αυτή την αγορά δεν υπάρχουν.

Στη δε περίπτωση της Intracom, το buy-back στα 4 ευρώ κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, αφού με 700.000 κομμάτια, η μετοχή υποχώρησε κάτω από το σημείο στο οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα επαναγοράς. Όσο για τη Vodafone, κάτω από τα 5 ευρώ ξεκίνησε τομ trigger-selling, και με τη μητρική να υποχωρεί στο Λονδίνο, δύσκολο να πούμε ότι μπορεί να κινηθεί αυτόνομα.

”Μπερδεμένη” και η εικόνα στην ευρύτερη αγορά. Σίγουρα, ικανοποιούμαστε από την ”εξισορρόπηση” πτωτικών-ανοδικών, με την ευρεία έννοια του όρου, στο 1,7 προς 1,2. Από την άλλη, με τζίρο 65,4 εκ. ευρώ (4,8 εκ. σε πακέτα), εκ των οποίων τα 41 εκ. αφορούσαν σε συναλλαγές επί 7 μετοχών, δύσκολό να γίνει λόγος για πραγματική εισροή κεφαλαίων στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

Συνυπολογίστε και την διατήρηση των υποτιμήσεων σε σχετικά υψηλά επίπεδα όσον αφορά τα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-ASE20, και δίνεται η εντύπωση πως μάλλον με ανακωχή έχουμε να κάνουμε. Των πωλητών εννοείται. Μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Το ποτήρι σήμερα μπορείτε να το δείτε μισογεμάτο ή μισοάδειο. Στη διακριτική ευχέρεια σας...

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Κτήμα Λαζαρίδη (απώλειες 2,73%), της Βαράγκης (απώλειες 3,42%), της Veterin (απώλειες 10,39%), της ΑΝΕΚ (απώλειες 4,76%) και της Ευρωπαϊκή Πίστη (απώλειες 2,78%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Δάριγκ, της Κτήμα Λαζαρίδη, της Αλυσίδα, της Veterin και της Ιντρακόμ.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 65 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 32,99% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 4,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 500 μετοχών της Ζήνων στα 2,85 ευρώ, δύο πακέτα 172.620 και 200.000 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 9 ευρώ, ένα πακέτο 45.000 μετοχών της ΔΕΗ στα 13,8 ευρώ, και ένα πακέτο 416.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 2,2 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v