Πέφτουν ένα – ένα τα οχυρά!!!

Χαμηλότερα και των 1.650 μονάδων ο Δείκτης, εν μέσω διεθνούς διόρθωσης και επιτεινόμενων φημολογιών, καθώς παραμένουν αδύναμες οι τράπεζες και ατελέσφορες οι προσπάθειες στήριξης, μέσω, κυρίως, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σύννεφα... επιτήρησης σκιάζουν και πάλι ένα τμήμα της αγοράς. Οι πρώτες παρενέργειες είναι ήδη ορατές μεταξύ των μετοχών που σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Το έργο λίγο – πολύ το έχουμε ξαναδεί, φαίνεται όμως πως δεδομένης και της αρνητικής συγκυρίας διεθνώς, ενδέχεται να... ξαναπροβληθεί.

Προς τις 2.403 ο τραπεζικός δείκτης, δε φαίνεται ικανός να αποφύγει την υποχώρησή του σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Ο FTSE 20 πιέζεται προς τις 816 μονάδες, ενώ με μόλις 5,5 εκατ. ευρώ συναλλαγές, περισσότερες των 200 μετοχών πιέζονται χαμηλότερα.

Μεταξύ των λίγων ”ανοδικών” συναντάμε μετοχές από τον Μουριάδη μέχρι τον Τιτάνα. Στον μεν πρώτο, βεβαίως κρίνεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς, στην περίπτωση όμως των Τιτάν, Προμότα και ελάχιστων ακόμη εξαιρέσεων, παίζονται τα ομολογουμένως ικανοποιητικά αποτελέσματα των ίδιων των εταιριών.

Η μετοχή του ΟΤΕ και πάλι προς τα 11 ευρώ, προσφέρει μαζί με τη ΔΕΗ στηρίξεις πολύτιμες στον FTSE 20 και τον Δείκτη. Αντιθέτως, προβληματίζει ο ΟΠΑΠ, με ενδοσυνεδριακή τιμή χαμηλότερα και των 9 ευρώ (8,98 ευρώ).

Στην περίπτωση του Οργανισμού θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως εμφανίζεται με μορφή Ιανού. Η καλή του όψη είναι τα αποτελέσματα, το υψηλό του μέρισμα, οι δυνατότητές του. Το αρνητικό του πρόσωπο όμως, διαμορφώνεται από την αγωνία των οικονομικών επιτελών στην άρον – άρον επόμενη μετοχοποίηση, φιλέτο του Οργανισμού.

Δυστυχώς, πωλείται οτιδήποτε κερδοφόρο, οτιδήποτε μπορεί να προσελκύσει. Το καθετί που εύκολα μπορεί να δοθεί έναντι προείσπραξης εσόδων.

Βεβαίως το οικονομικό επιτελείο έχει δώσει εξετάσεις σε ομολογουμένως δύσκολες περιπτώσεις, με χαρακτηριστικότερες αυτές των Ολυμπιακής, Ελληνικών Πετρελαίων, όπου έχει αποτύχει επιεικώς παταγωδώς.

Τελούμε σε αναμονή των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, ενόψει της επιτήρησης και του ήδη κηρυγμένου πολέμου στον ευαίσθητο εκδοτικό (και όχι μόνο) χώρο. Δεν είναι τυχαίο πως όλα αυτά συμποσούμενα οδήγησαν περίπου στις 12.00’ τον Δείκτη χαμηλότερα, προς τις 1.647,4 μονάδες, σε νέο ιστορικό χαμηλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v