Εναυσμα νέων πιέσεων οι τραπεζικοί ισολογισμοί;

Οι εντονότατες πιέσεις στην Εθνική (-2,6%), ως απόρροια της δεύτερης ανάγνωσης του ισολογισμού για τη χρήση του 2002, παρέσυραν σε χαμηλότερα επίπεδα τις τράπεζες, αλλά και το Γενικό Δείκτη, ο οποίος, λόγω και της υποχώρησης του ΟΤΕ, απώλεσε τις στηρίξεις του.

Ο τραπεζικός κλάδος, καταγράφοντας απώλειες 1,16%, ήταν αυτός που ουσιαστικά ”έσυρε” το Γενικό Δείκτη τιμών χαμηλότερα, και δη στην επαναπροσέγγιση των 1.680 μονάδων.

Και αυτό εν μέσω εντονότατων πιέσεων σε Εθνική (-2,6%) απόρροια των αποτελεσμάτων χρήσης που εξέδωσε η τράπεζα και που προφανώς δεν ικανοποίησαν ιδιαιτέρως τους θεσμικούς επενδυτές και δη τους αλλοδαπούς.

Σε συνδυασμό με την περαιτέρω υποχώρηση του ΟΤΕ (-1,2%) προς το επίπεδο στήριξης των 11 ευρώ, ο Γενικός Δείκτης ξέμεινε ουσιαστικά από στηρίξεις, υποχωρώντας κατά 0,74%, διαμορφούμενος στις 1.680,47 μονάδες, με μόνο τον ΟΠΑΠ (0,2%) και τη ΔΕΗ (0,4%) να αντισταθμίζουν τον πτωτικό συντελεστή στο εύρος της αγοράς, ενώ ιδιαιτέρως αρνητική κρίνεται η διαμόρφωση της σχέσης πτωτικών προς ανοδικών μετοχών στο 3 προς 1 υπέρ των πρώτων, όταν το τελευταίο διήμερο επιχειρήθηκε η εξισορρόπηση, προφανώς ανεπιτυχώς.

Με τη ρευστότητα να παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη, καθότι ο τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 57,3 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,3 εκ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, είναι προφανές πως ουδείς έχει εμπιστοσύνη στις άμεσες προοπτικές της αγοράς.

Ακόμα χειρότερα, ενώ τον Ιανουάριο μπορούσαμε να επιδείξουμε την αγορά παραγώγων και δη τη λήξη ΣΜΕ ως έναν από τους παράγοντες που ενδεχομένως να ”ώθησαν” στην ύπαρξη πωλητών, σήμερα δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο.

Κι αυτό γιατί η ίδια η υποκείμενη αγορά, και τα τεκταινόμενα στο τραπεζικό κλάδο, ήταν αυτά που οδήγησαν σε υποχώρηση των τιμών.

Γιατί; Γιατί πολύ απλά τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι ελληνικές τράπεζες είναι απογοητευτικά, όπως ακριβώς διατείνονταν οι ξένοι ότι θα ήταν.

Ακόμα μεγαλύτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι – έτσι όπως εμφανίζονται οι ισολογισμοί των τραπεζών – η προοπτική ανάκαμψης είναι άκρως περιορισμένη.

Εξαίρεση ενδεχομένως όσες τράπεζες επιχειρούν να κάνουν... κάτι για την οργανική κερδοφορία τους. Κι αυτές, είναι λίγες...

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Ευρωπαϊκής Πίστης (απώλειες 5%), της ΑΛΤΕΡ (απώλειες 3,6%), της Veterin (απώλειες 4,95%), της Γκάλης (απώλειες 2,91%), της ΙΜΑΚΟ (απώλειες 7,32%) και της Πετρόλα (απώλειες 1,43%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ιπποτούρ, της Έδραση, της Ευρωπαϊκή Πίστη, της Εθνικής Ακινήτων, της Μαϊλης, της ΑΛΤΕΡ, της Μπουτάρης προνόμιο, της Veterin και της Κτήμα Λαζαρίδη.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 8,06% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 8,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 100 μετοχών της Informer στα 2,82 ευρώ, ένα πακέτο 120.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 11,16 ευρώ, ένα πακέτο 687.836 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 9,05 ευρώ και ένα πακέτο 75.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 11,1 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v