Από ΟΤΕ προς τράπεζες η ρευστότητα

Μετακύλιση ρευστότητας από τον ΟΤΕ (-2,94%) προς τις τράπεζες (1,21%) εν όψει και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2002 χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, όπου ο Γενικός Δείκτης φλέρταρε προς στιγμήν και τις 1.700 μονάδες.

Εμφανής η μετακύλιση ρευστότητας από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης εκτός τραπεζών προς τους τίτλους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ετσι, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Εμπορική εμφάνισαν σημαντική αύξηση στους όγκους συναλλαγών, καταγράφοντας παράλληλα σημαντικά κέρδη, τα οποία αποτυπώνονται πρωτίστως στην ενίσχυση 1,21% του κλαδικού δείκτη τραπεζών, την ίδια στιγμή που ο ΟΤΕ υποχώρησε κατά 2,9%, με όγκο συναλλαγών μεγαλύτερο του 1 εκατ. τεμαχίων.

Ωστόσο, το ότι ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος επιβεβαιώνει όσους θεωρούν ότι οι 1.700 μονάδες δύσκολα θα διασπαστούν ανοδικά στο άμεσο μέλλον, αφού η κίνηση σήμερα των τραπεζών, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ικανή να συμβάλει σε ανοδική κίνηση του Δείκτη, δεν το κατάφερε σήμερα για τον απλό λόγο ότι είχαμε ουσιαστικά ανακύκλωση ρευστότητας και μετακύλιση θέσεων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Το μόνο θετικό είναι το γεγονός ότι η σχέση ανοδικών-πτωτικών στο εύρος της αγοράς διαμορφώθηκε στο 2,3 προς 1 υπέρ των πρώτων, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει έστω και οριακά σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας οριακή υποχώρηση 0,02% στις 1.693,44 μονάδες.

Παράλληλα, πρέπει να τονίσουμε ότι η ενίσχυση του τζίρου στα 61,1 εκατ. ευρώ 1,5 εκατ. σε πακέτα σίγουρα είναι άξια αναφοράς, ωστόσο με δεδομένο το ”άδειασμα” στον ΟΤΕ είναι δύσκολο να διακρίνουμε εάν υπήρξε καθαρή εισροή στην αγορά.

Τέλος, όσον αφορά την αγορά Παραγώγων, νέα άμβλυνση του discount, καθώς το time decay τρώει ουσιαστικά την υποτίμηση, φέρνοντας πιο κοντά την τιμή διαπραγμάτευσης στην ορθολογική αποτίμηση.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ξιφίας προνόμιο (απώλειες 3,03%) και της Micromedia (απώλειες 4,17%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Μπουτάρης προνόμιο, της Ιντεάλ κοινές, της Ξιφίας προνόμιο, της Micromedia, της Κτήμα Λαζαρίδη και της Byte.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 15,09% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση), εκ των οποίων τα 13,28 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 259.900 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 2,37 ευρώ, ένα πακέτο 200 μετοχών της Χαϊδεμένος στα 1,45 ευρώ και ένα πακέτο ένα πακέτο 1.750 μετοχών της Τασόγλου στα 0,36 ευρώ.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα 4.000 και 5.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 11,56 ευρώ, ένα πακέτο 1.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 11,52 ευρώ και ένα πακέτο 130.745 μετοχών της Τηλέτυπος στα 5,74 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v