Ανοδος... χαμηλού κόστους στο ΧΑ!

Με τζίρο μόλις 35 εκατ. ευρώ και 216 μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι 82 τίτλων με απώλειες, η Σοφοκλέους επιχείρησε κίνηση προς τις 1.700 μονάδες, χωρίς, ωστόσο, να επιτύχει την υπερβασή τους. Δείτε τα σταστιστικά στοιχεία της συνεδρίασης και τα reports των ΑΧΕ.

Συνεδρίαση άνευ ουσίας, εντυπώσεων, τάσης και ενδείξεων η σημερινή στη Σοφοκλέους, καθώς ο γενικός δείκτης ναι μεν επιχείρησε να κινηθεί προς τις 1.700 μονάδες, απόπειρα που μάλλον θα πρέπει να χαρακτηριστεί ανεπιτυχής, δεδομένου ότι όταν ο δείκτης έδειχνε διάθεση προσέγγισης εμφανίζονταν πωλητές σε επιλεκτικούς τραπεζικούς τίτλους, ενώ παράλληλα μειώνονταν περαιτέρω η συναλλακτική δραστηριότητα.

Το κλείσιμο βρήκε το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να καταγράφει κέρδη 0,38% στις 1.685,76 μονάδες με τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο (0,51%) να συνδράμει ουσιαστικά τα μέγιστα σε αυτή την εξέλιξη, εν αντιθέσει με τον τραπεζικό (0,15%) ο οποίος για πολλοστή ημέρα υστέρησε.

Πάντως και σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεφύγει κανείς από την μίζερη συναλλακτική δραστηριότητα, αφού με το συνολικό τζίρο να ανέρχεται μόλις στα 35,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων περί των 1 εκατ. ευρώ αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές, συντηρείται απλά η εντύπωση και η εικόνα μιας αγοράς που απλώς κρατιέται χωρίς κανείς να πιστεύει ότι η αγορά ως αγορά μπορεί να αντιδράσει.

Εξάλλου με την αναλογία ανοδικών προς πτωτικών 5 προς 1 υπέρ των πρώτων ουδείς αμφιβάλλει περί της ανυπαρξίας επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς είναι προφανές ότι το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον κυριολεκτικά περιορίζεται σε 5-10 το πολύ μετοχές, που επιπλέον προσελκύουν και την υψηλότερη ρευστότητα.

Σημειωτέον, είναι οι 10 μετοχές που το τελευταίο μήνα εμφανίζουν συγκριτικά την πιο σταθερή πορεία και αναφερόμαστε φυσικά στις ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Cosmote, ΟΠΑΠ, και Eurobank.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό και που ελάχιστοι φαίνεται να το αντιλαμβάνονται είναι πως είναι επί του πρακτέου αδιάφορο εάν υπάρχουν μετοχές με κέρδη 20-30% μέσα σε τρεις ή τέσσερις συνεδριάσεις, αφού αυτοί που θα έχουν ”πιάσει” την κίνηση θα είναι ένα ”λόμπι” και 10 μικροεπενδυτές. Με άλλα λόγια κανένας, αφού θεωρητικά έχουμε να κάνουμε με μια χρηματιστηριακή αγορά που αντιπροσωπεύει μια οικονομία 11 εκατ. κατοίκων με, ”στα χαρτιά”, εκ των ισχυρότερων οικονομιών της Ευρώπης.

Επειδή όμως εν τέλει πολλά φαίνεται να μένουν στα λόγια και στα χαρτιά, και άλλα αναγγέλλονται στην πράξη η κατάσταση δεν μας εκπλήσσει καθόλου.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Ξιφίας προνόμιο (απώλειες 10,26%), της Ιμάκο (απώλειες 5,88%), της Altius Επενδυτική (απώλειες 9,23%) και της Micromedia (απώλειες 2,6%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ελφικο, της Ξιφίας προνόμιο, της Κτήμα Λαζαρίδη, της Ιμάκο, της Altius Επενδυτική, της Τράπεζας Αττικής, της Micromedia.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 35 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 31,37% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 1,05 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 170 μετοχών της 3Ε στα 13,42 ευρώ, ένα πακέτο 400 μετοχών της Γιαννούσης στα 3,02 ευρώ, ένα πακέτο 145.830 μετοχών της Ελληνικής Τεχνοδομικής στα 6,16 ευρώ, ένα πακέτο της Eurobank στα 10,4 ευρώ και ένα πακέτο 1.635 μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας στα 13,22 ευρώ.

Επίσης έγινε ένα πακέτο 4.442 μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς στα 5,26 ευρώ και ένα πακέτο 5.183 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στα 12,16 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v