Επιμένει αμυντικά η Σοφοκλέους

Αμυντικό χαρακτήρα έχει προσλάβει η χρηματιστηριακή αγορά, μέσα από τη συμπεριφορά δεικτοβαρών μετοχών (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Cosmote), οι οποίες αντισταθμίζουν τις απώλειες από ΟΤΕ και Alpha Bank. Ελαφρά αυξημένος ο τζίρος, και πιο ισορροπημένη η αναλογία πτωτικών (159) προς ανοδικές (118) σε σχέση με χθες.

Με απώλειες 0,08% στις 1.676,05 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών του ΧΑΑ, εξέλιξη που αποτυπώνει την έλλειψη δυναμικής αντίδρασης που χαρακτηρίζει τη Σοφοκλέους, όπως άλλωστε και τις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Ομως η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αποκτά ολοένα και περισσότερο έναν αμυντικό χαρακτήρα, ο οποίος προσδίδεται κυρίως στην κίνηση επιλεκτικών τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης, που δείχνουν ότι έχουν δημιουργήσει μια βάση σε συγκεκριμένα επίπεδα τιμών.

Εάν κοιτάξει κανείς σήμερα, το ποιες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης συγκράτησαν το δείκτη, έχουμε πρώτη και καλύτερη τη ΔΕΗ, η οποία αποτελεί μακράν την πιο σταθερή μετοχή το τελευταίο τρίμηνο, κινούμενη στο εύρος 13-14 ευρώ, ακολουθεί ο ΟΠΑΠ ο οποίος σταθεροποιείται πλέον πάνω από τα 9 ευρώ, ενώ Eurobank και Cosmote έχουν κατοχυρώσει στα 10 και τα 8 ευρώ αντίστοιχα.

Στον αντίποδα αρνητικός πρωταγωνιστής σήμερα, η μετοχή του ΟΤΕ η οποία δυσκολεύτηκε στην περιοχή των 11,5 ευρώ και δείχνει πολύ πιο ικανή να επαναπροσεγγίσει τα 11 ευρώ παρά να κινηθεί προς τα 12.

Όσον αφορά τη συναλλακτική δραστηριότητα, θετικό σίγουρα το γεγονός ότι η οριακή ενίσχυση στα 46 εκατ. ευρώ (4 εκατ. σε πακέτα) συνοδεύτηκε από βελτίωση της εικόνας στην αγορά, όπου ναι μεν οι πτωτικές μετοχές υπερκέρασαν κεφάλι της ανοδικές, ωστόσο αποφεύχθηκαν οι ακραίες αναλογίες που εσχάτως εμφανίζονταν.

Ενδεχομένως η καλύτερη ”απόδειξη”, το ότι η αγορά δημιουργεί κάποιας μορφής τέλματος έρχεται από την αγορά παραγώγων, όπου εάν ταυτίσουμε την έννοια της αγοράς με αυτή του γενικού δείκτη και συνεπώς της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τότε η άμβλυνση των υποτιμήσεων σίγουρα εκλαμβάνεται ως θετικό σημείο αναφοράς.

Αυτό βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά προβλεπόμενη βελτίωση στη συνολικότερη εικόνα της Σοφοκλέους, η οποία ναι μεν στερεύει από πωλητές, όμως και οι όποιοι αγοραστές κάθε άλλο παρά πρόθυμοι να επανατοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους εμφανίζονται.

Τέλος, οφείλουμε να εκφράσουμε την έκδηλη ανησυχία μας για την όγδοη κατά σειρά ημέρα υποαπόδοσης του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,46% με την Alpha Bank να εγκαταλείπει με σχετική ευκολία τα 11 ευρώ απόρροια ενδεχομένως των τελευταίων κρίσεων αλλοδαπών επενδυτικών οίκων για τη μετοχή που κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές μπορούν να χαρακτηριστούν.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ξιφίας προνόμιο (απώλειες 6,25%), της ΝΕΛ (απώλειες 1,69%), της Micromedia (απώλειες 1,27%) και της Veterin (απώλειες 1,67%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Κορφιλ προνόμιο, της Ελληνικής Υφαντουργίας, της ΔΙΕΚΑΤ, της Τράπεζας Αττικής, της Θεμελιοδομή, της ΝΕΛ, της Micromedia και της Veterin.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 12,2% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 4,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 63.000 μετοχών της Cosmote στα 9,56 ευρώ, ένα πακέτο 263.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 2,32 ευρώ, ένα πακέτο 50 μετοχών του Τιτάνα στα 36 ευρώ και ένα πακέτο 53.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 11,44 ευρώ.

Επίσης έγινε ένα πακέτο 109.568 μετοχών της Βασιλόπουλος στα 8,9 ευρώ, ένα πακέτο 88.796 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 9,04 ευρώ και ένα πακέτο 50.000 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στα 12,1 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v