Μην ενοχλείτε τη... Σοφοκλέους!

Τρεις κινήσεις, όπως η αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων από την Alpha Bank, η νέα βελτίωση του τιμήματος για τα ΚΑΕ και η αναμενόμενη υπογραφή της συμφωνίας από τον ΟΠΑΠ στην Κύπρο αναταράσσουν τα λιμνάζοντα ύδατα της ειδησεογραφίας, χωρίς, ωστόσο, να επηρεάζουν θετικά την πορεία της Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Κρατά” η αγορά, με τη βοήθεια, τη συνδρομή συγκεκριμένων μετοχών, όπως συνηθίζεται από τις αρχές του χρόνου. Η συνολικότερη εικόνα, δεδομένης της νευρικότητας και της αβεβαιότητας στις ξένες αγορές ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη από την αρχή της συνεδρίασης.

Η σημερινή συνεδρίαση όμως έχει ενδιαφέρον, καθώς μια εβδομάδα πριν ανοίξει ο κύκλος της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των τραπεζικών ιδρυμάτων η Alpha... εκπλήσσει το κοινό και την αγορά.

Είναι προφανές πως η αύξηση των επιτοκίων στο κομμάτι εκείνο της λιανικής που υστερούσε και που σε σημαντικό βαθμό εξακολουθεί να καλύπτει τα έσοδα των τραπεζών, θα τύχει ανάλογης υποδοχής από τα υπόλοιπα ιδρύματα. Δεν αποκλείεται δηλαδή να ακολουθήσουν Εθνική, Εμπορική στη συνέχεια.

Κίνηση που, εκ πρώτης όψεως, επιβεβαιώνει την αδυναμία των τραπεζών, σε μεγάλο βαθμό αναδεικνύει τον προβληματισμό του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος και το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (υποχρεώσεων), σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αναδεικνύουν την υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών και την αδυναμία, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, της αύξησης της κατανάλωσης.

Από την άλλη πλευρά μέσο-μακροπρόθεσμα, καθαρά χρηματιστηριακά μπορεί να αποτελέσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τα αποτελέσματα, έσοδα των τραπεζών.

Μια άλλη κίνηση, που χρήζει αναφοράς, είναι και η διαφαινόμενη και τύποις αποδοχή της νέας προσφοράς για τα ΚΑΕ, έναντι 8,4 ευρώ ανά μετοχή. Είναι η πρώτη ουσιαστική κίνηση που, επιτέλους, κλείνει σε επιχειρηματικό επίπεδο και αποδίδεται βεβαίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι τόσο στην κρατική διαχειριστική δεινότητα.

Να σημειωθεί τέλος, ότι σήμερα το βράδυ υπογράφεται και η συμφωνία του ΟΠΑΠ με την Κυπριακή κυβέρνηση για την επέκταση του ”Στοιχήματος” στη Μεγαλόνησο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v