Κάτι ... φωτίζει στο βάθος της σήραγγας;

Σταθεροποιείται η αγορά, ξεθαρρεύουν αρκετοί, και περισσότερο αυτοί που ”στριμώχτηκαν” τις τελευταίες ημέρες. Δεδομένης της διεθνούς κατάστασης θα πρέπει να αρκεστούμε στην προσέγγιση των 1.695 μονάδων με συναλλαγές τουλάχιστον 60 – 65 εκατ. ευρώ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θετικές ενδείξεις διαγράφονται, στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Κατ’ αρχήν οι συναλλαγές, σχεδόν υπερδιπλάσιες των χθεσινών, διαμορφώνουν μια κάποια τάση για τον Δείκτη.

Ο μεν Δείκτης διαμορφώνει εύρος διακύμανσης μεταξύ 1.675 – 1.685 μονάδων, με παράλληλη αντίδραση του FTSE 20 προς τις 835 μονάδες και περί τις 150 μετοχές να κερδίζουν έδαφος.

Μπορεί να ακολουθήσει η Σοφοκλέους την αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών και τη διαφαινόμενη τεχνική ώθηση του Dow υψηλότερα των 8.000 μονάδων, σήμερα.

Το ενθαρρυντικό, από τεχνικής πλευράς, στοιχείο αφορά στην παράλληλη αντίδραση των δεικτών. Είναι ενδεικτικό πως ο FTSE 20 ενισχύεται κατά 0,60%, της παράλληλης κατά 0,55%, με τον τηλεπικοινωνιακό στο +0,80% και τον τραπεζικό στο +0,30%.

Και σήμερα τη διαφορά την κάνει κυρίως ο ΟΤΕ, ακολουθούν όμως και στηρίζουν οι Coca – Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΤΒΑ και δευτερευόντως οι τραπεζικές. Η μετοχή του ΟΤΕ ξεπερνά τα 11,5 ευρώ με συναλλαγές 160.000 τεμαχίων (11.45’), ένδειξη που πριονίζεται δυναμικής προσέγγισης των 12 ευρώ.

Λίγο – πολύ η τεχνική ”κίνηση” της μετοχής του Οργανισμού περιγράφεται συστηματικά τις τελευταίες δυο εβδομάδες, από τη στήλη.

Με τιμή στα 5,08 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων ”καλύπτει” το προηγούμενο ”καθοδικό” κενό. Η μετοχή της Τρία Έψιλον δικαιώνει τις εκτιμήσεις περί αναθεώρησης της στάσης κυρίως των ξένων, ενώ στη Eurobank φαίνεται πως τα 10 ευρώ αποτελούν τη μακροπρόθεσμη πλέον στήριξη της μετοχής.

Για τη συνέχεια, καθώς θα αυξάνεται ο τζίρος θα περιμέναμε να ξεθαρρέψουν περισσότερο όλοι όσοι, δικαιολογημένα ή όχι, έχουν πιεστεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Εάν η συγκυρία, στις διεθνείς αγορές ήταν διαφορετική θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε ... ξέσπασμα δεικτών και μετοχών, κίνηση που θα έφερνε με τη μια υψηλότερα των 1.715 μονάδων.

Υπάρχει δυναμική, υπάρχει ”δίψα”, αλλά μετριάζουμε την αισιοδοξία μας λόγω της κυρίαρχης αβεβαιότητας. Επιμένουμε ότι ο Δείκτης σήμερα μπορεί να προσεγγίσει το ”υψηλό” όριο του εύρους ασφαλείας, δηλαδή τις 1.695 μονάδες. Εάν αυτό πραγματοποιηθεί με συναλλαγές τουλάχιστον 60 – 65 εκατ. ευρώ θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερο ... φως μες στο σκοτάδι των ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v