Το κίνημα των χρηματιστών !

Δεν γνωρίζουμε αν το έχετε πληροφορηθεί, αλλά οι χρηματιστές αποφάσισαν να κάνουν... Κίνημα! Η πρώτη επαναστατική πράξη των εξεγερθέντων ήταν η αποστολή κοινής επιστολής στον Πρωθυπουργό της χώρας...

Το κίνημα των χρηματιστών !
Η στήλη αντιμετωπίζει εκ πεποιθήσεως με περίσσια κατανόηση οποιαδήποτε επαναστατική πράξη λαμβάνει χώρα. Δεν γνωρίζουμε αν το έχετε πληροφορηθεί, αλλά οι χρηματιστές αποφάσισαν να κάνουν… Κίνημα! Η πρώτη επαναστατική πράξη των εξεγερθέντων ήταν η αποστολή κοινής επιστολής στον Πρωθυπουργό της χώρας…

Συγκεντρώθηκαν, λοιπόν, οι χρηματιστές και σκέφτηκαν ότι η λύση στα προβλήματα της αγοράς είναι να στείλουν επιστολή στον κ. Σημίτη και να του περιγράφουν πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στην Σοφοκλέους. Για λόγους συνωμοτικότητας δεν έδωσαν αντίγραφο στους συναδέλφους τους, για να αποτρέψουν την διαρροή του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αν το πρόβλημα της αγοράς μπορεί πράγματι να λυθεί με μια επιστολή, αυτό μένει να αποδειχτεί. Όλη αυτή η ιστορία μας θυμίζει, πάντως, μία ιστορία που εκτυλίχθηκε στα χρόνια του Τσάρου.

Ένας παπάς πίστευε ότι για την κακή οικονομική κατάσταση της Ρωσίας δεν ευθυνότανε ο Τσάρος, αλλά οι κακοί του σύμβουλοι. Οργάνωσε, λοιπόν, μία διαδήλωση και πορεύτηκε προς τα Ανάκτορα, ζητώντας την απομάκρυνση των κακών και δόλιων συμβούλων. Όταν το πλήθος έφτασε στο παλάτι το υποδέχτηκαν τα πυροβόλα των στρατιωτών. Βλέπετε, το σενάριο του καλού Τσάρου και των κακών συμβούλων βρισκότανε μόνο μέσα στο μυαλό του παπά.

Θα περιμέναμε από τους χρηματιστές να κάνουν πρώτα κάποια άλλα πράγματα, πριν αποφασίσουν να κινηθούν προς το Μέγαρο Μαξίμου! Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να αποφασίσουν να προχωρήσουν άμεσα σε συγχωνεύσεις μεταξύ τους, ώστε να δημιουργήσουν ισχυρά και ανταγωνιστικά μαγαζιά. Θα μπορούσαν να κάνουν την αυτοκριτική τους και να απειλήσουν τους εαυτούς τους με δημόσιο αυτομαστίγωμα, αν και εφόσον τα επαναλάβουν στο μέλλον.

Για να μην τους αδικούμε, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι διάφοροι διορισμένοι από την κυβέρνηση παράγοντες της αγοράς δεν έδειξαν τα τελευταία χρόνια την δέουσα προσοχή στις προτάσεις των επαγγελματιών.

Κι οι χρηματιστές δεν είναι άσχετοι με τα συμβαίνοντα στην χρηματιστηριακή αγορά. Διέθεταν και διαθέτουν προτάσεις, ξέρουν το πρόβλημα από πρώτο χέρι. Αλλά και οι επαγγελματίες δεν ήσαν πάντοτε ειλικρινείς. Πολλές από τις προτάσεις που υπέβαλλαν στο παρελθόν περνούσαν μέσα από το φίλτρο των στενών συμφερόντων της συντεχνίας τους…

Δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε με οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει στόχο την βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος. Πρόκειται, όμως, πράγματι περί τούτου;

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v