Να ξαναβρούμε τη χαμένη τιμή της Σοφοκλέους...

Η αγορά, κερδίζει μέχρι τώρα τη μάχη με τις 1.650 μονάδες, ενώ συγκεντρώνει ορισμένες πιθανότητες και το σενάριο επαναπροσέγγισης των 1.700 μονάδων, ανάλογα με τις εξελίξεις στο εξωτερικό. Πλην όμως, αυτό που θα πρέπει να κερδηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αναμφίβολα είναι θετικό, που καταφέρνει, με άνωθεν έστω, παρεμβάσεις και συντηρείται η αγορά στα 1.650 και κάτι.

Το στοίχημα όμως που οφείλει να κερδίσει μεσομακροπρόθεσμα η αγορά είναι αυτό που πολύ εύγλωττα αναδεικνύει ο κ. Αρτέμις Θεοδωρίδης, κάνοντας λόγο για την απογοήτευση των επενδυτών.

Ένα από τα σοβαρότερα στελέχη της αγοράς, χτυπά στην καρδιά του προβλήματος, την χαμηλή αξιοπιστία, την σχεδόν μηδενική εμπιστοσύνη που συνδέει πλέον όλους εμάς τους εμπλεκόμενους.

Γυρίζοντας μερικά χρόνια πριν στον Μαγρίζο, ή την υπόθεση Παπαθεοδώρου, ή και ακόμη παλαιότερα στις αρχές ΄87 θα πρέπει καταρχήν να συμφωνήσουμε ότι η έλλειψη αξιοπιστίας επιδρά καταλυτικά σε βάρος της αγοράς. Αυτή θα πρέπει να επανακτήσουμε για να επαναπροσδιορίσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις.

Μπορεί τεχνικά ο δείκτης να κέρδισε μια ακόμη μάχη με τις 1.650 μονάδες, μπορεί ο πανταχόθεν στηριζόμενος ΟΤΕ να κερδίζει τα 11,5 ευρώ, ο ΟΠΑΠ να επανακτά τα 9 ευρώ, αλλά... θα πρέπει να πείσουν κυρίως οι Eurobank, Εθνική, Alpha, πως μπορούν να αντιπαρέλθουν των προβλημάτων που οδήγησαν περίπου 4-5 χρόνια πίσω την αγορά.

Συμφωνώντας καταρχήν με την εκτίμηση των περισσότερων χρηματιστηριακών, πως η τάση θα καθοριστεί από τα αποτελέσματα των τραπεζών, θα συνεχίσουμε να τηρούμε αμυντική τακτική μέχρι τότε.

Το θετικό είναι ότι αντέδρασε και εκείνο το κομμάτι της αγοράς, που κατά γενική εκτίμηση έχει προβλήματα. Έστω και τεχνικά, κάτι είναι κι αυτό.

Σε ότι αφορά τις φήμες που για μια ακόμα φορά έφερναν κοντά τον όμιλο Κλωνατέξ με ισχυρό τραπεζικό όμιλο, σε ότι αφορά το θέμα της ειδικής διαπραγμάτευσης μετοχών του ομίλου, πολύ θα θέλαμε να το πιστέψουμε.

Μια εξομάλυνση των πιέσεων στον ευρύτερο όμιλο Κλωνατέξ, η συμμόρφωση ορισμένων περιφερειακών σχημάτων στις προσταγές των ισχυρών της αγοράς, θα έκανε καλό τόσο σε αυτά τα σχήματα όσο και συνολικότερα στην αγορά.

Εν κατακλείδι, οι συντονισμένες αγορές σε 5-6 δεικτοβαρείς μετοχές, που συνολικά χθες έφτασαν στο περίπου 75% του συνολικού τζίρου μας καθιστούν σχετικά αισιόδοξους για την επόμενη εβδομάδα, πάντα υπο την σκιά των εξελίξεων στο εξωτερικό.

Μάλλον κερδίζει η αγορά τη μάχη με τις 1.650 μονάδες, ενώ συγκεντρώνει ορισμένες πιθανότητες το σενάριο επαναπροσέγγισης των 1.700 μονάδων.

Ωστόσο δεν μπορούν να αποκλειστούν και δυσάρεστες εκπλήξεις καθώς ο πιό σημαντικός δείκτης των ξένων αγορών, ο S & P 500 διέσπασε χθες το κρίσιμο επίπεδο στήριξης των 840-850 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v