Σε ΟΤΕ και Eurobank η προσοχή των traders

Σήμερα θα δοκιμαστούν, όχι τόσο η στήριξη των 1.650 μονάδων, όσο οι επιμέρους βάσεις μετοχών. Κυρίως δύο μετοχές θα καθορίσουν την τάση. Ο ”ανοδικός” ΟΤΕ (απαιτείται υπέρβαση της αντίστασης των 11,5 ευρώ) και η ”πτωτική” Eurobank (χρειάζεται αντίδραση από τα 10 ευρώ).

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”The war is not imminent” αναφέρει σήμερα το Bloomberg. ”The war is not inevitable” συμπληρώνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Koffi Anan.

Φαίνεται πως ορισμένοι έχουν αρχίσει και ξανασκέπτονται τον αστάθμητο, απρόβλεπτο παράγοντα, τον... Τζόκερ που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Αυτό βεβαίως, σε προοπτική τριών– τεσσάρων εβδομάδων, όπου οι αγορές θα συνεχίσουν να δοκιμάζονται να διακυμαίνονται, να προσφέρουν αποδόσεις. Σε αυτόν τον χρονικό ορίζοντα θα πρέπει να γίνονται ακόμη και οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις στη Σοφοκλέους.

Αυτό γιατί, σύμφωνα με την Εθνική χρηματιστηριακή, η τάση θα αποσαφηνιστεί με τη δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων, ειδικότερα των τραπεζών και των τηλεπικοικωνιών.

Περίπου στις επόμενες δύο– τέσσερις εβδομάδες, εκτιμάται, ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε μέγιστο βαθμό η διαδικασία ”κάθαρσης”, η αναδιάταξη δυνάμεων στην αγορά, θα έχει λήξει το θέμα της ΕΧΑΕ – δηλαδή οι νέες ισορροπίες των ισχυρών– και θα έχουν βεβαιωθεί τα χαμηλά σημεία στήριξης των βασικών δεικτών.

Η διαδικασία ξεκαθαρίσματος συνεχίζεται, επώδυνα, και θα συνεχιστεί για τις επόμενες ημέρες. Ήδη οι πρώτες αυριανές επιλογές θεσμικών, ισχυρών παικτών αρχίζουν να ξεχωρίζουν. Οι περισσότερες, ευτυχώς, για ουσιαστικούς λόγους.

Ενδεικτική η περίπτωση του Πλαισίου, όπου η πορεία της μετοχής σχετίζεται άμεσα με τη βελτίωση των μεγεθών της εταιρίας. Ικανοποιητική συμπεριφορά, για τους ίδιους λόγους, επιδεικνύει η μετοχή της Elmec, βελτιώνει τη θέση της η Betanet, αναδιαρθρώνεται ο όμιλος των Επιχειρήσεων Αττικής, προχωράει η εξυγίανση σε Χατζηιωάννου, Φουρλή, Κορασίδη.

Ξεπερνούν τις προβλέψεις τα αποτελέσματα της Άβαξ, ενισχύει τη θέση του ο Τηλέτυπος, προχωρά η Hyatt, αγοράζεται στη διόρθωσή του ο Άκτωρας, ”τσιμπάει” και νέες δουλειές η Intracom.

Είναι προφανές πως κάτι ξεχωρίζει και η εκτίμηση αυτή δεν αφορά βεβαίως μόνο στις προαναφερθείσες μετοχές- εταιρίες. Ευτυχώς, μια ευάριθμη ομάδα μετοχών, που φτάνουν τις 50, μπορεί να αποτελέσει τη μαγιά για κάθε επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Σήμερα όμως θα δοκιμαστούν, όχι τόσο η στήριξη των 1.650 μονάδων (χθεσινό ενδοσυνεδριακά χαμηλό στις 1.644 μονάδες), όσο οι επιμέρους βάσεις μετοχών. Σημαντικότερη θεωρούμε τα 10 ευρώ για την Eurobank, τη ”στήριξη” της Alpha (μετά και τη νέα έκθεση της Kappa ΑΧΕ για τη μετοχή), τα 8,80 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, αλλά και η ”αντίσταση” των 11,5 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ.

Ειδικά για τον ΟΤΕ, η τελευταία αντίδραση έχει ξεκινήσει από τα 10,2 ευρώ, έχει στηριχθεί και συντηρηθεί από ισχυρές χρηματιστηριακές, θεσμικούς αλλά και ξένους, ενώ κέρδη έχουν κατοχυρωθεί οριακά χαμηλότερα από τα 11 ευρώ και στα περίπου χθεσινά επίπεδα.

Γι’ αυτό θεωρούμε καθοριστική τη συμπεριφορά της μετοχής του ΟΤΕ και σήμερα (ανοδική τάση), αλλά και της Eurobank (διορθωτική τάση).

ΣΗΜ. Επειδή οι διαρροές για δύο ή τέσσερις ή έξι χρηματιστηριακές που έχουν τεθεί σε καθεστώς ”ειδικής παρακολούθησης” πλήττουν τουλάχιστον τριάντα – σαράντα μικρομεσαίες ΑΧΕ, θα πρέπει άμεσα η αρχή να λάβει ξεκάθαρη θέση να ονοματίσει τα πράγματα όπως ακριβώς έχουν.

Δεν είναι λίγοι οι χρηματιστές που διαμαρτύρονταν έντονα χθες για την έκδηλη ανησυχία των πελατών τους, που δικαιολογημένα ρωτούσαν εναγωνίως εάν η τάδε ή η δείνα εταιρία είναι στην εν λόγω ”κατηγορία”.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v